Hyppää sisältöön

Baarien sulkeminen siirsi uudenvuodenyönä häiriökäyttäytymisen haja-asutusalueille – Pelastuslaitokset sammuttaneet isompia ja pienempiä paloja

Pelastuslaitokset ympäri maata ovat sammuttaneet vuoden vaihtuessa isompia ja pienempiä paloja.

Räiskyvä ilotulitus, jossa kultaisen keskellä on sinisiä ja vihreitä valoja.
Rajoituksista huolimatta vuodenvaihde työllisti poliisia ja pelastuslaitoksia ympäri Suomea. Kuva: Emilia Korpela / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Uudenvuoden juhlinta lisäsi hälytystehtävien määrää ympäri maata. Poliisilla oli kiireinen uusivuosi muun muassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Hannu Väänänen kertoi hieman ennen aamuseitsemää Twitterissä, että poliisilla oli riittänyt yöllä tekemistä.

– Vuoden 2022 ensimmäinen yö oli kiireinen yli 180 poliisitehtävän merkeissä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella, Väänänen sanoi.

Hänen mukaansa poliisilla oli useita monen partion tehtäviä, joista muutama venyy vielä päivän puolelle. Ilotulitteiden ampuminen loppui ajallaan, mutta muun muassa kotihälytyksiä oli hoidettu pitkälle aamuun.

Ilotulitteet ja kotikäynnit työllistivät poliisia myös Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa: Lounais-Suomen poliisilaitoksella oli yhteensä noin 400 tehtävää iltakuuden ja aamukuuden välisenä aikana. Kotihälytyksiä oli 68, pahoinpitelyitä 22 ja häiriökäyttäytymiseen liittyviä tehtäviä 75.

– Väärällä tavalla ammutut raketit aiheuttivat useita poliisitehtäviä koko alueella. Lähinnä kyse oli tahallaan kohti ammutuista raketeista, Lounais-Suomen poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Myös Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla yö jatkui vielä aamuneljänkin jälkeen tavallista kiireisempänä.

Komisario Jani Mäkilän mukaan Sisä-Suomen poliisilla hälytystehtäviä oli ollut selkeästi enemmän kuin normaalina viikonloppuna. Poikkeavaa oli, että kaupunkien lisäksi hälytystehtäviä oli keskittynyt normaalia enemmän haja-asutusalueille.

– Ihmisiä on mennyt selvästi mökeille, ja ryhminä viettävät uuttavuotta, ja siellä on aiheutunut erinäisiä hälytystehtäviä, Mäkilä sanoi.

– Tietysti, kun ravintolat eivät ole auki, on häiriökäyttäytyminen osaltaan varmaan siirtynyt sitten muualle.

Koronaepidemian vuoksi voimassa olevat rajoitukset estivät isompien juhlien järjestämisen.

Itä-Suomessa yö vilkastui vuoden vaihduttua

– Vuosi vaihtui ja Itä-Suomen yö vilkastui, tviittasi puolestaan Itä-Suomen poliisi alkuyöstä.

Iltayhdeksän ja alkuyön kello yhden välillä tehtäviä oli ollut 145, mukaan lukien kuusi pahoinpitelyyn liittyvää tehtävää.

Eniten poliisi oli lähtenyt kotihälytyksille ja häiriökäyttäytymiseen liittyville tehtäville. Kotihälytystehtävien osalta poliisi kohtasi muun muassa meteliä, väkivaltaista käyttäytymistä ja perheväkivaltaa. Häiriökäyttäytymisessä oli puolestaan ollut kyse lähinnä rakettien väärinkäytöstä tai juopuneesta nuorisosta.

Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kerrottiin STT:lle aamuneljän aikoihin, että juhlinta sujui odotetusti ja alkuyöstä yhden jälkeen tilanne oli alkanut jo rauhoittua. Tuon jälkeen poliisilla on ollut tavallisen viikonlopun mukaisia tehtäviä.

Helsingissä juhlijat ampuivat ilotulitteita autoja ja ihmisiä kohti

Helsingin poliisi kertoi juhlinnan ajoittuneen puoli kahdentoista ja puoli kahden väliselle ajalle. Eniten häiriötä aiheutui ilotulitteista, joita ammuttiin autoja ja ihmisiä kohti. Henkilövahingoilta onnistuttiin kuitenkin välttymään.

Juhlinnan ydinpaikkoja olivat poliisin mukaan muun muassa Kansalaistori ja Senaatintori.

– Jonkin verran järjestyshäiriötä tuli sitten Asematunneliin, kun ihmiset lähtivät junalle, kertoi yleisjohtaja, komisario Petri Juvonen Helsingin poliisin johtokeskuksesta.

Aamuyöstä poliisille oli tarjolla erilaista häiriökeikkaa, joskaan Helsingin keskustassa häiriöitä ei juuri ollut.

– Aluksi näytti minun silmääni jopa siltä, että kotihälytyksiä ei tulisikaan kovin suurta määrää, mutta niitä tulikin jonkin verran, Juvonen sanoi.

– Vähän ennen kolmea tuli selkeästi sellainen piikki, jolloin ilmeisesti alkoholia oli saatu niin paljon, että häiriöitä oli tasaisesti tuolla asunnoissa ja jonkin verran kaduilla.

Yöllä oli jonkin verran tavallista viikonloppua vilkkaampaa, mutta poliisilla oli myös Juvosen mukaan normaalia viikonloppua suuremmat resurssit.

Helsingin poliisi kertoi Twitterissä alkuyöstä myös Teollisuuskadulla tapahtuneesta murrosta. Epäillyistä toinen jäi verekseltä kiinni ja toinen pääsi pakenemaan. Tapahtunutta käsitellään varkauden yrityksenä.

Ilotulitteet monien tulipalojen taustalla

Pelastuslaitokset ympäri maan kertoivat illan ja yön aikana isommista ja pienemmistä tulipaloista.

Kouvolassa Kymenlaaksossa syttyi aamuyöllä puoli neljän aikaan tulipalo kolmen huoneiston rivitalokiinteistössä. Pelastuslaitos kertoi puoli seitsemältä saaneensa palon sammutettua. Tulipalo oli rajattu yhden huoneiston alueelle, mutta kaikki talon huoneistot kärsivät savuvahinkoja. Huoneistoissa olleet ihmiset oli evakuoitu ulos palavasta talosta.

Pelastuslaitoksen mukaan tulipalo sai alkunsa talon päädyssä sijainneesta roskakatoksesta.

Monen palohälytyksen taustalla olivat ilotulitteet. Helsingin pelastuslaitos esimerkiksi tviittasi iltayhdeksän aikaan, että se oli ilotulitteiden väärinkäytön seurauksena sammuttanut jo kuusi roskalaatikkopaloa.

Oulussa puolestaan oli sytytetty alkuyöstä jätekatos palamaan. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen mukaan jätekatos oli aivan kerrostalon vieressä. Pelastuslaitos sai estettyä palon leviämisen kerrostaloon ja sammutti jätekatoksen. Katoksen vieressä olleet kaksi henkilöautoa kuitenkin vaurioituivat palossa.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos taas sai hälytyksen hieman aamukuuden jälkeen Espoon Tillinmäkeen, jossa paloi autiotalon pihamökki. Pelastuslaitoksen mukaan mökki oli tahallaan sytytetty.

– Tieto perustuu siihen, että kiinteistössä ei ole sähköjä, eikä tuohon aikaan sillä suunnalla ole rakettejakaan juuri ammuttu. On hiljaisen oloinen kylä, päivystävä palomestari Jaakko Niskala kertoi STT:lle aamukahdeksalta.

Hänen mukaansa ei ole tiedossa, että tulipalosta olisi aiheutunut henkilövahinkoja.

Kaikkiaan Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli iltakuuden ja aamukuuden välisenä aikana 39 sammutus- ja pelastustehtävää. Ilotulitteista syttyneitä paloja oli kahdeksan.

Lisäksi pelastuslaitoksen ensihoitoyksiköllä oli vuorokauden aikana yhteensä 162 tehtävää, joista noin sata tapahtui iltakuuden jälkeen. Ilotulitteista aiheutuneita silmävammoja tuli Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen tietoon yksi.

Rakettien roskat polttivat tunnollisten ilotulittajien auton

Naantalissa vältyttiin täpärästi isommalta vauriolta, kun omakotitalon yhteydessä olleessa autokatoksessa syttyi auto tuleen.

Pelastuslaitos onnistui rajaamaan palon niin, että asuintila säästyi asuinkelvollisena ja suhteellisen pienin vaurioin. Katoksessa oli kaksi autoa. Syttynyt auto tuhoutui kokonaan ja toinenkin vaurioitui. Autokatos kärsi mittavat vahingot.

Asunnossa olleet kuusi aikuista, kaksi lasta ja kaksi koiraa selvisivät vammoitta.

– Syttymissyy oli tässä selkeä. Siinä oli kauempana käyty ampumassa raketteja, ja näitä hylsyjä oli jäähdytelty, ja ne oli kuljetettu autolla pois ampumapaikalta, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Marko Virolainen kertoi STT:lle.

Roskat oli kerätty auton tavaratilaan, jossa ne olivat päässeet syttymään.

– Tunnolliset ampujat keräävät roskansa ja sitten käykin näin, Virolainen harmitteli.

Suosittelemme sinulle