Hyppää sisältöön

Kommentti: Edmontonilla vakava maalivahtiongelma – Mikko Koskinen pelaa kaupungissa viimeistä kauttaan

Edmonton Oilersin maalivahtipelin taso ei riitä nyt eikä keväällä, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Mikko Koskisella on ollut vaikeaa marraskuusta lähtien. Kuva: David Kirouac/Icon Sportswire

Edmontonin perjantai-illan jatkoaikatappiota New Jerseyä vastaan ei ole reilua kaataa kaiken kokeneen Mike Smithin, 39, niskaan. Veteraanimaalivahti pelasi vasta toisen ottelunsa kahden kuukauden tauon jälkeen. Etenkään neljäkymppinen maalivahti ei toivu loukkaantumisista nuoren urheilijan tapaan.

Lopputulemaa ei voi silti kaunistellakaan.

New Jersey leipoi kiekon kuudesti heikosti puolustaneen Edmontonin verkkoon, eikä Smithistä ollut rehellisyyden nimissä paria paraatipelastusta lukuun ottamatta juurikaan apua. Etenkin Jack Hughesin iskemä jatkoaikaosuma meni lähes kirjaimellisesti läpi kanadalaisvahdista.

Smithin paluu NHL-kaukaloihin on ollut tyly: musta on kaivettu verkosta kahdessa ottelussa kymmenen kertaa. Torjuntaprosentti 86,5 ja päästettyjen keskiarvo tasan viisi.

Tilanne ei ole taustalla yhtään sen parempi.

Seuran suomalaismaalivahti Mikko Koskinen sai kaudelle erinomaisen alun, mutta alkaneen vuoden kynnyksellä se on vain kaukainen muisto. Koskinen päästi kauden seitsemässä ensimmäisessä ottelussa viidesti taakseen korkeintaan kaksi maalia, mutta marraskuun alusta lukien hänellä on ollut suuria vaikeuksia.

Marraskuun 5. päivän jälkeen Koskisen taakse on rummutettu yhdessätoista ottelussa 40 maalia torjuntaprosentin kivutessa hieman yli 88:n. Päästettyjen keskiarvo huitelee lähes neljässä. Vaikka Koskisen voittosaldo (6–5) tältä ajalta on positiivinen, on selvää, etteivät edellä mainitut luvut ole hyviä tosissaan keväällä menestystä tavoittelevan joukkueen ykkösvahdille.

Kiistaton tosiasia on, ettei Koskinen ole pystynyt pelaamaan kuluvalla kaudella odotetulla tasolla. Vähintään viisi ottelua pelanneiden osalta Koskinen löytyy torjuntaprosenteissa sijalta 48, ja päästettyjen maalien tilastosta sijalta 50. Koskisen puolustukseksi on sanottava, ettei Oilers osaa vieläkään puolustaa, mutta suomalaisesta ei ole ollut myöskään joukkueen kantajaksi.

Vaikka omiin tulee viidellä viittä vastaan Natural Stat Trick -sivuston mukaan lähes kaksitoista ykkössektorin maalipaikkaa pelattua tuntia kohden, myös maalivahdilta täytyy voida odottaa parempaa. Koskisen GSAA-lukema viidellä viittä vastaan on pakkasella reilun kuuden osuman verran.

GSAA-tilasto kertoo, kuinka monta maalia maalivahti pelastaa suhteessa liigan keskitasoon.

Koskinen pelannee Edmontonissa viimeistä kauttaan. Kuva: Richard A. Whittaker/Icon Sportswire/AOP

Esimerkiksi Toronto ja Vancouver ovat antaneet viidellä viittä vastaan ykkössektorin maalipaikkoja lähes samaan tahtiin Edmontonin kanssa, mutta Jack Campbellin ja Thatcher Demkon GSAA-lukemat ovat plussalla lähes 12 maalia. Esimerkit ovat ääripäästä, mutta kuvastavat maalivahtipelin merkitystä kolmessa eri seurassa.

Se, että Edmontonin kolmannella kierroksella kolme vuotta sitten varaama Stuart Skinner on ollut joukkueen paras maalivahti toistaiseksi, ei mairittele etenkään Koskista. Skinnerillä on NHL:stä yhdentoista ottelun kokemus.

Tilanne Edmontonissa alkaa maalivahtipelin osalta olla akuutti, sillä seura tavoittelee kevään pudotuspeleissä menestystä tosissaan. Smithin iskukyky tulevien viikkojen ja kuukausien aikana on pitkän tauon vuoksi vielä arvoitus, mutta alku on kaikkea muuta kuin lupaava. Kysyä myös sopii, onko 39-vuotias Smith todella maalivahti, jonka kanssa mennään keväällä pitkälle?

Koskisen harteilla alkaa kuluvan kauden sivuluisun lisäksi painaa myös menneisyys.

Öljyn sympaattisen suomalaisvahdin taival mestareiden kaupungissa on ollut alusta alkaen kivinen. Etenkin ensimmäisen kauden jälkeen tehty kolmevuotinen jatkosopimus on hiertänyt kivenä kengässä. Media ei ole antanut armoa maalivahdille, jonka se ei ole kokenut pelanneen 4,5 miljoonan vuosipalkan vaatimalla tasolla.

Kaikelle tälle negatiivisuudelle kuluva kausi on ollut selkeää jatkumoa.

Menneellä kaudella Koskinen ei onnistunut ja hävisi maalivahtien välisen kisan selkeästi Smithille. Pudotuspeleissä kanadalaisveskari pelasi jokaisen ottelun. Kesällä seura palkitsi Smithin kaksivuotisella jatkosopimuksella. Tähän haasteeseen Koskinen ei ole toistaiseksi pystynyt vastaamaan.

Voittotilasto on tietenkin tilastoista tärkein ja siltä osin Koskinen sijoittuu NHL:ssä hyvin (13.). Muilta osin mikään ei kuitenkaan tunnu muuttuneen tarpeeksi. Kuten viime kaudella, myös nyt Koskisen torjuntaprosentti pyörii 90:n pinnassa ja päästettyjen maalien keskiarvo yli kolmessa.

Sopimuksensa viimeistä vuotta pelaava Koskinen, 33, pelannee Edmontonissa viimeistä vuottaan.

Tässä ja nyt seurajohdon ja valmennuksen pitäisi kuitenkin nopealla tahdilla keksiä ratkaisu vuotavaan maalivahtipeliin. Tilanne ei ole helppo ratkaistava, sillä Oilersilla ei juurikaan ole happea palkkakaton alla eikä esimerkiksi Koskinen ole helppo kaupattava. Kaiken päälle Koskisella on sopimuksessaan osittainen siirron estävä pykälä.

Varmaa yhtä kaikki on vain, että toistaiseksi nähty maalivahtipeli ei vie seuraa keväällä mihinkään – hyvä, jos vie pudotuspeleihin.

Lue myös:

Kommentti: Patrik Laineen vaikea vuosi 2021 päättyi upeasti – asetti itselleen riman korkealle loppukaudeksi

Katso Aleksander Ovetshkinin historiallinen osuma – nousi kaikkien aikojen ykköseksi ylivoimamaaleissa

Tehokkaasti kaukaloon palannut Patrik Laine muisteli edesmennyttä isäänsä: "Tämä oli varmaan ainoita pelejäni, joita isäni ei ole nähnyt"

Suosittelemme sinulle