Hyppää sisältöön

Riitta-Liisa Roponen kuumeessa, näytönpaikat olympialaisiin vähissä – valmentajapuoliso suorapuheisena: "Nämä eivät ole hippohiihtokarsinnat"

Riitta-Liisa Roponen jätti Tour de Skin kesken ennen päämatkaansa. Nyt Roponen paljastaa kärsivänsä kovasta kuumeesta.

Riitta-Liisa Roponen hiihti Obertsdorfissa erinomaisesti. Kuva: Lehtikuva
Simo Arkko

Uudenvuodenaattona Tour de Skin keskeyttänyt Riitta-Liisa Roponen kertoo Yle Urheilulle kuumeen nousseen tänä aamuna.

– Hyvä, että reagoin heti ja palasin kotiin. Aamulla heräsin kovaan kuumeeseen ja kurkkukipuun. Koronatestit on negatiiviset. Toivon tietysti saavani vielä paikan näyttää vauhtiani ja hiihtää maailmancupissa, Roponen viestitti Yle Urheilulle.

Roponen, 43, jätti kiertueen kesken uudenvuodenaattona, eikä startannut vapaan hiihtotavan kymmenen kilometrin kilpailuun Obertsdorfissa. Roponen ilmoitti Hiihtoliiton tiedotteessa, että oli odottanut kilpailua. Harmitus oli kokeneella hiihtäjällä kova.

Valmentaja Toni Roposen mukaan hänen suojattinsa olo oli jo Lenzerheidessa vetämätön. Lihaksisto ja kroppa eivät olleet normaalissa kunnossa taustalla kyteneestä taudista johtuen.

– Riitta-Liisa on niin kokenut urheilija, että hän kyllä tietää, jos kaikki ei ole kunnossa. Pähkälimme asiaa ja totesimme, että tällä tasolla ei voi lähteä kilpailuun toivotaan toivotaan -asenteella. Olympialaisiin on lyhyt aika, joten teimme nopean ratkaisun, että nyt on pakko lähteä kotiin toipumaan, Toni Roponen taustoittaa.

Riitta-Liisa Roponen oli hiihtänyt ennen kiertuetta päämatkallaan vapaan kympillä Lillehammerissa 42:nneksi ja Davosissa sijalle 27. Davosissa Roponen oli parhaana suomalaisena kolmas jääden Kerttu Niskasesta 27 ja Krista Pärmäkoskesta 24 sekuntia.

– Davosissa oli vähän yli minuutti kolmanteen sijaan raskaassa maastossa, vaikka se ei ollut suomalaisilta kokonaisuutena jokaisella osa-alueella onnistunut kisa. Tilanne ja olo tuntui siinä vaiheessa hyvältä.

Lillehammerissa Roponen jäi Niskasta reilusti yli minuutin. Edelle kiilasi Anne Kyllönen, joka oli kymmenen sekuntia Roposta nopeampi.

– Lillehammerissa oli niin helppo latu, eikä ehkä kaikki muutkaan kilpahiihtoon kuuluvat osa-alueet onnistuneet täydellisesti. Sielläkin ylämäet kulki todella hyvin, mutta se oli tuloksellisesti huono hiihto.

– Harjoituskausi meni hyvin, mutta nyt on ollut vaikeuksia kilpailukaudella. On ollut epäonnea, mutta Riitta-Liisa ei ole myöskään ollut siinä vireessä, missä pitäisi olla, vaikka Davosissa kaikki näytti jo hyvälle, Toni Roponen tiivistää.

Tunkua joukkueessa

Suomen naisista olympiajoukkueeseen on jo nimetty Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen. Hyviä kansainvälisiä näyttöjä ovat myös antaneet Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu ja Katri Lylynperä.

Viimeisimpänä kuntoaan on väläytellyt Anne Kyllönen. Tällä hetkellä Roponen kamppailee juuri Kyllösen, Jasmin Kähärän ja Vilma Nissisen kanssa viimeisistä olympiapaikoista.

– Anne on hiihtänyt varsinkin Tourilla todella hyvin. Hän hiihti todella hyvin muun muassa 10 kilometrin perinteisellä, olympiamatkalla, ja hän on hiihtänyt joka matkalla pisteille. Anne on antanut todella hyvin näyttöjä, Suomen naisten hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Ville Oksanen kommentoi.

Anne Kyllönen on osoittanut kuntonsa Tour de Skillä. Kuva: Nils Petter Nilsson/Getty Images

Oksasen mukaa Riitta-Liisa Roposella on vielä vähemmän hyviä hiihtoja tältä kaudelta.

– Meillähän ei käytännössä ole sitä valintarajaa tämän Tourin jälkeen kuin muutama maailmancup-viikonloppu. Sinnekin on joukkue vielä jonkin verran auki, mutta totta kai vielä on muutama kisa jäljellä, Oksanen muotoilee.

Urheilijoita voidaan valita olympialaisiin jo valintakriteerien täytyttyä, mutta viimeinen mahdollinen valintapäivä on 24. tammikuuta. Ennen viimeistä valintapäivää kilpaillaan vielä Tourin lisäksi Ranskassa Les Roussesissa 14.–16.1. ja Slovenian Planicassa 22.–23. tammikuuta.

Ranskan 10 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikakilpailu on Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassilan mukaan oikeastaan Roposen viimeinen oljenkorsi näyttää kuntonsa.

– Olympialaisia ajatellen näyttöpaikat ovat erittäin vähissä. Mahdollisuus on olemassa, mutta iso asia on, että hän on vauhdillisesti kaukana viime vuoden tasosta, Lassila sanoo.

Ei arpajaispalkintoja

Roponen oli vime kaudella erinomainen. Konkari oli tärkeä lenkki Suomen MM-pronssia hiihtäneessä viestijoukkueessa ja hiihti myös vapaan kympillä 10:nneksi.

Tuolloin noin kuukautta ennen arvokisoja Roponen hiihti Falunissa vapaan kympillä 24:nneksi eli samoille sijoille kuin joulukuun puolivälissä Davosissa.

– Nyt olemme menossa vasta tammikuun alussa, mutta ongelma on se, että näyttöjä täytyy pystyä antamaan, jotta olympialaisiin on mahdollisuus päästä, Toni Roponen sanoo.

Siksi Toni Roponen toivookin pikaista tervehtymistä, vaikkakin sairastelun ei pitäisi muodostua ongelmaksi kunnon puolesta.

– Hän on ennenkin palautunut kuumeesta ja lämmöstä todella nopeasti. Uskon, että hän pystyy tammikuussa hiihtämään niin kovaa, että hänet valitaan olympialaisiin. Uskon siihen vahvasti, koska tiedän, miten harjoitukset ovat menneet ennen joulua. Davosissakin tilanne olisi ollut huomattavasti parempi, jos kaikki osa-alueet olisivat toimineet.

Toni Roponen kertoo olleensa myös Matti Heikkisen uran varrella monta kertaa samanlaisessa tilanteessa. Nyt on tehtävä oikeita ratkaisuja, jotta urheilija pystyy osoittamaan kuntonsa olympialaisia varten.

– Nämä eivät ole hippohiihtokarsinnat. Kaikessa pitää onnistua hyvin ja hänen pitää pystyä osoittamaan oma vireystila ja kunto. Ei täällä arpajaispalkintoja jaeta kenellekään, eikä sitä odotetakaan, Roponen päättää.

Lue myös:

Johanna Matintalolle upea kolmas sija! Katso, miten hän tuuletti ensimmäistä palkintokorokesijaansa samalla lailla kuin venäläisvoittaja

Näin Johanna Matintalon ensimmäinen palkintosija maailmancupissa rakennettiin – asiantuntija avaa henkisesti suurta eroa

Ruotsalaistähti Frida Karlsson jättää Tour de Skin kesken – harmitteli myös Jessie Digginsin kisan pilaamista

Krista Pärmäkoski manasi taktisia kömmähdyksiään, mutta iloitsi suorituksensa tunteesta – "Pitäisi vain olla enemmän röyhkeyttä"

Pettääkö Tour de Skin koronakupla? Maajoukkueiden hotellissa ilmeni koronaa, Suomen lääkäri arvostelee kisajärjestäjien majoitusvalintaa: "Aina riski"

Suosittelemme sinulle