Hyppää sisältöön

Näin Johanna Matintalon ensimmäinen palkintosija maailmancupissa rakennettiin – asiantuntija avaa henkisesti suurta eroa

Johanna Matintalo otti vuoden ensimmäisenä päivänä ison askeleen urallaan, kun hän hiihti ensimmäistä kertaa maailmancupissa kolmen parhaan joukkoon. Valmentaja Ville Oksasen mukaan hänen suojattinsa käytti kisassa vahvuuksiaan.

Johanna Matintalo pääsi tuulettamaan Oberstdorfissa. Kuva: imago images/Nordphoto/ All Over Press

Johanna Matintalo on tällä kaudella väläytellyt useaankin otteeseen hyvää kuntoaan ja Oberstdorfin perinteisen hiihtotavan sprintin kolmas sija osoitti rovaniemeläisen olevan iskussa.

Matintalon ensimmäinen henkilökohtainen palkintosija maailmancupissa oli hänen henkilökohtaisen valmentajansa Ville Oksasen mukaan yksi tärkeä askel eteenpäin. 25-vuotias suomalaishiihtäjä on kuulunut suomalaisen naishiihdon suurimpiin lupauksiin jo vuosikausia, ja jo kauden alussa hän oli lähellä palkintosijaa, kun hän sijoittui Rukan perinteisen hiihtotavan sprintissä neljänneksi.

– Se on henkisesti aika iso ero kolmos- ja nelospaikan välillä, puhelimitse tavoitettu Oksanen pohti Yle Urheilulle.

Se, että palkintosija tuli juuri Oberstdorfista, oli hänen mielestään myös mukava muisto. Viime kevään MM-hiihdoissa Matintalo oli samaisella radalla perinteisen sprintissä myös yhtä hyvässä vedossa, mutta tuolloin hän kaatui mössöisellä radalla johtopaikalta.

– Johannalle oli varmaan ihan sama, mistä se palkintosija tulee, mutta kun tulee tuollainen tulos, niin se antaa uskoa.

Myös Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila uskoo, että ensimmäisellä palkintosijalla on Matintalolle suuri merkitys. Ensimmäiset maailmancupin pisteet, ensimmäinen sijoitus kymmenen parhaan joukkoon ja sitten ensimmäinen palkintosija ovat urheilijan uralla tärkeitä askelia eteenpäin.

– Se, että urheilija saa olla kukituksessa, kansainvälisissä lehdistötilaisuuksissa ja siinä ympäristössä, missä menestyjät ovat, on yksi todella iso asia. Se antaa hyvää itseluottamusta jatkoon, Lassila sanoi.

Kapasiteettia riittää

Matintalo ei himmaillut vauhtiaan missään vaiheessa päivää. Hän tykitti heti aamulla karsinnan kärkiajan ja piti jokaisessa erässä vauhtia yllä. Oksasen mukaan kaksikko oli päättänyt, ettei Matintalo säästele itseään, vaan hiihtää suhteellisen kovaa kaikissa erissä.

– Jos finaali- ja palkintosijat olisivat hänelle normaalimpia ja jos mietitään sitä voittokamppailua, niin päivän aikana olisi voinut vähän säästellä. Mutta Johanna pelasi omilla vahvuuksillaan, Oksanen sanoi.

Matintalo lähti myös finaalissa hyvin liikkeelle, mutta radan ratkaisevassa kohdassa eli viimeisessä nousussa hänelle tuli pari pientä lipsahdusta ja hänen rytminsä hajosi. Ruotsin Johanna Hagström pystyi käyttämään tämän hyväkseen, kuten myös päivän voittaja, Venäjän Natalia Neprjajeva.

Katso Johanna Matintalon ja Natalia Neprjajevan synkronoidut tuuletukset Oberstdorfin sprintissä.

Loppukirissä Matintalo pystyi kuitenkin pitämään hyvin kirineen slovenialaisen sprinttitykki Anamarija Lampicin takanaan. Se oli Oksasen mielestä hieno kirsikka kakun päälle.

– Päivän aikana nähtiin, että Johannalla riittää kapasiteettia. Oli aika pienistä asioista kiinni se, että hän olisi taistellut vielä paremmista sijoituksista. Koska kuten nähtiin, niin loppusuoran ja tasatyönnön vauhti oli hänellä hyvä, Lassila kehaisi.

Jatkossa voittotaistelussa mukana

Matintalo on Tour de Skin kokonaistilanteessa 9:ntenä 1.31 johtavaa Natalia Neprjajevaa perässä. Avausetapilla eli vapaan hiihtotavan sprintissä Matintalo oli 39:s, mutta sen jälkeen tulokset ovat olleet hyviä. 10 kilometrin perinteisen kisassa hän oli 9:s ja 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa hän sai uransa parhaan vapaan normaalimatkan tuloksensa maailmancupissa ollen 23:s.

– Tour on mennyt aika lailla sillä tavalla, mitä toivoimmekin. Johannalla oli hyvä harjoitusjakso ennen Touria, eikä hän lähtenyt Davosin kisoihin ollenkaan. Kisat ovat lähteneet kulkemaan parempaan suuntaan koko ajan, Oksanen sanoi.

Lassilan mukaan Matintalon suoritukset ja tulokset kertovat suomalaishiihtäjän tilanteesta todella hyvää Pekingin olympialaisiakin ajatellen. Matintalo on hiihtänyt normaalimatkojen kisoissa parasta vauhtiaan Tourilla ja hänen kuntonsa on mennyt koko ajan parempaan suuntaan.

– Sprinttihiihdossa voi suorituskykyisyydellä tulla yksittäisiä hyviä suorituksia. Mutta kuten Johannan tapauksessa, jolla kestävyyskunto on koko ajan menossa parempaan suuntaan, niin olympialaisissa, jossa hiihdetään korkealla, se tarkoittaa todella hyvää, Lassila sanoi.

– Se, että Johanna oli kolmas, on jo itsessään todella hieno asia. Mutta kun katsotaan, miten koko kisapäivä sujui, niin hän on varmasti tällä matkalla ja tällaisilla otteilla jatkossa voittotaistelussa mukana.

Pekingin olympialaisissa sprintti hiihdetään vapaalla hiihtotavalla.

Lue myös:

Johanna Matintalo alkoi rangaista itseään, kun tie maailman huipulle mutkistui – täydellisyyttä tavoitellut hiihtäjä kertoo avoimesti psyykkisistä haasteistaan

Johanna Matintalolle upea kolmas sija! Katso, miten hän tuuletti ensimmäistä palkintokorokesijaansa samalla lailla kuin venäläisvoittaja

Suosittelemme sinulle