Hyppää sisältöön

Isot tartuntamäärät eivät ole ruuhkauttaneet tehohoitoa – ylilääkäri ennustaa sairaalapotilaiden määrän lähtevän selvään kasvuun tammikuussa

Perjantaina uudenvuodenaattona tilastoitiin yli 11 000 uutta tartuntaa. Uudellamaalla testiin pääsyä voi joutua jonottamaan monta päivää. Koronapotilaiden sairaalajaksojen lyhentymisestä on viitteitä.

Meilahden teho-osaston hoitajat Minna Päivinen (oik.) ja Tay Pham.
Moni koronapotilas tulee alunperin sairaalaan ihan muusta syystä. Kuvassa Meilahden teho-osaston hoitajat Minna Päivinen (oik.) ja Tay Pham. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Timo Keränen,
Kristiina Tolkki
Avaa Yle-sovelluksessa

Tehohoidon tilanne näyttää suuriin tartuntamääriin nähden rauhalliselta. Koko maassa oli sunnuntaina tehohoidossa 54 potilasta, näistä 19 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Vielä on kuitenkin aikaista sanoa, kuinka paljon viime päivien korkeat tartuntamäärät sairaaloita lopulta kuormittavat.

– Ne, jotka ovat nyt saaneet tartunnan, heidän mahdollinen hoitonsa tehohoidossa näkyy paljon myöhemmin, sanoo tehohoidon ylilääkäri Stepani Bendel Kuopion yliopistollisesta keskussairaalasta.

Bendelin mukaan yleensä menee viikko tai kaksi ennen kuin potilaat ovat tehohoidossa.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen muistuttaa, että sairastumisen ja sairaalaan joutumisen välillä on viive. Tehohoidossa viive on vielä isompi.

– Sairaalaan ovat tulossa nyt ne, jotka ovat sairastuneet jouluviikolla.

Stepani Bendel.
Stepani Bendelin mukaan potilaita ei ole jouduttu merkittävästi siirtämään eri paikkakunnille. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

HUSin alueella tautitapausten määrä kaksinkertaistui jouluviikolla. Omikron kuitenkin näyttää aiheuttavan varsin lievän taudin, ja rokotuskattavuus paranee jatkuvasti.

– Luojan kiitos, valtaosa väestöstä on rokotettu. Ilman tätä meillä ei sairaaloissa hoidettaisi mitään muuta kuin koronaa, jos tällainen epidemia tulisi. Enkä tiedä löytyisikö paikkaa edes kaikille koronapotilaille, Järvinen sanoo.

Testaukseen kovat jonot

Tehohoitopaikat näyttävät tällä hetkellä riittävän, vaikka kriittisenä pidetty 50 potilaan raja on jo ylittynyt. Kaikkiaan se on vasta viidennes kaikista paikoista, sanoo tehohoidon ylilääkäri Stepani Bendel. Paikkapulaa enemmän hoitoa voi rajoittaa puute henkilökunnasta.

Sairaaloissa on myös viitteitä siitä, että koronapotilaiden sairaalajaksot lyhenevät. Tämä on huomattu muun muassa HUSissa. Joulun jälkeen koronapotilaiden määrä kasvoi, mutta lauantaina osa potilaista saatiin jo kotiutettua.

– Jos meidän tietokantamme pitää paikkansa, se saattaisi puhua sen puolesta, että potilaat ovat lyhyemmän aikaa sairaalassa, Asko Järvinen sanoo.

Toinen havainto on, että yhä useampi tartunnan saanut on tullut sairaalaan ihan muusta syystä. Korona löydetään siinä sivussa.

–Toissapäivänä lähes viidennes oli sellaisia, jotka olivat jonkin muun syyn takia sellaisella osastolla, joilla ei primääristi hoideta koronaa vaan jotain muuta ongelmaa.

Infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Ylen Ykkösaamussa.
Rokotettujen osuudesta sairaalapotilaista ei ole tarkaa tietoa, mutta Asko Järvinen arvelee, että tehohoidossa on hyvin vähän kaksi rokotusta saaneita. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Pääkaupunkiseudulla pullonkaulaksi on muodostunut koronatestiin pääsy. Asko Järvisen mukaan läntisellä Uudellamaalla annettiin keskiviikkona testiaikoja seuraavan viikon alkuun.

– Selvää on, että mikään testausmäärä ei riitä, kun tauti etenee näin, Järvinen sanoo.

Positiivisten koronatestien prosenttiosuus on tällä hetkellä 35.

– Se varmaan johtuu siitä, että ihmiset ovat tehneet kotitestin ensin. Sitten me ei tiedetä, kuinka paljon ihmiset eivät pääse testeihin tai jaksa odottaa.

Lue lisää:

Tämä omikronmuunnoksesta tiedetään nyt: leviää ennätysnopeasti, tammikuussa suurin tautipiikki, hajuaisti säilyy paremmin

Suosittelemme