Hyppää sisältöön

Villakoira Teppo joutui rajun hyökkäyksen uhriksi – ilman hämeenlinnalaisten rahallista tukea Teppo olisi ehkä lopetettu

Korkeaksi kohonneet eläinlääkärikulut saattavat yllättää lemmikin omistajan, etenkin jos eläintä kohtaa onnettomuus. Vakuutus lemmikille hankitaan turhan harvoin, pahoittelee eläinsuojeluyhdistyksen edustaja.

Valkoinen villakoira Teppo odottaa eläinlääkärin aulassa.
Uudenvuoden aattona pahoin loukkantunut Teppo odottelee eläinlääkäriin pääsyä maanantaina 3. tammikuuta. Kuva: Jukka Niemi
Riitta Tapiomäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistys avustaa kahta koirahyökkäyksen kohdetta. Kyseessä on kaksi erillistä tapausta, eikä tekijänä ole sama koira.

Lokakuussa Raatihuoneenkadulla loukkaantunut koira oli jonkin aikaa eläinsuojeluyhdistyksen hoidossa.

Tuorein tapaus sattui uudenvuoden aattona, kun vapaaksi riistäytynyt koira kävi pienemmän koiran kimppuun kauppakeskus Goodmanin kulmilla.

Näin tapahtumia kuvailee Jukka Niemi, villakoira Tepon isäntä.

– Tulimme keskustan suunnalta, minä sähkömopollani. Siinä Goodmanin kulmilla oli porukkaa. Ihan yllättäen sieltä tuli tämä iso koira, hihna roikkui kaulassa, mutta ei sitä kukaan pitänyt kiinni.

Koira riepotti itseään huomattavasti pienempää koiraa usean minuutin ajan, kunnes sen omistaja sai sen irroitettua.

– Teppo oli ihan shokissa. Apaattinen ja tärisi.

Tapauksella oli lukuisia silminäkijöitä.

– Se järkytti kyllä niitä paikalla olleita ihmisiä. Aika raju tapahtuma oli, muistelee Jukka Niemi.

Hämeenlinnalainen Teppo-villakoira toipuu leikkauksen jälkeen vakavan koirhyökkäyksen jälkeen.
Teppo sai hyökkäyksessä vatsaonteloon asti ulottuvia puremahaavoja ja kyljessä on 25 senttiä pitkä repeämähaava. Kuva: Jukka Niemi
Riitta Tapiomäki haastattelee.

Eläinsuojeluyhdistyksen apu on aina tapauskohtaista

Raadeltu koira joutui eläinlääkärin hoitoon, ja asiasta on tehty rikosilmoitus. Hämeenlinnan eläinsuojeluyhdistys kerää varoja Tepon, ja lokakuussa loukkaantuneen Jessen korkeiksi kohonneisiin hoitokuluihin.

Eläinsuojeluyhdistyksen mukaan koirien tekemät hyökkäykset ovat melko harvinaisia Hämeenlinnassa. Yksittäisten lemmikkien auttaminen ja tukeminen keräyksellä ei ole itsestäänselvyys.

– Nyt nämä kaksi tapausta ovat saaneet paljon julkisuutta, ja myös herättäneet ihmisten auttamishalun. On hienoa huomata että sydän löytyy rinnasta ja halutaan auttaa, toteaa Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Merituuli Stenberg.

Yhdistyksen hallitus päättää aina tapauskohtaisesti mikä on paras mahdollinen tapa auttaa.

– Omat resurssit on yhdistyksellä aika vähissä nyt kahden koronavuoden jälkeen kun varainhankinta on ollut jäissä. Se rajoittaa jonkin verran tätä avustamista.

Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Merituuli Stenberg hymyilee kameralle talvisessa maisemassa.
Merituuli Stenberg kehottaa ensin viemään eläimen lääkäriin, ja ottamaan sitten yhteyttä eläinsuojeluyhdistykseen jos apua kaipaa. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Vakuutuksia otetaan lemmikeille yhä liian harvoin, tuskailee Merituuli Stenberg.

– Vakuutus on usein siellä hännillä, ajatellaan liian usein ettei minun kissalleni tai koiralleni mitään tapahdu.

Teppo toipuu hiljalleen tapahtumasta

Teppo toipuu tällä hetkellä kotona. Vettä se suostuu jo juomaan, mutta ruoka ei vielä maistu.

– Se nukkuu melkein koko ajan, sillä on tosi kova lääkitys.

Ilman eläinsuojeluyhdistyksen apua olisi Tepon kohtalo saattanut olla tyly.

– Harvalla on yhtäkkiä laittaa 3000 euroa koiran leikkaukseen. Kyllä tämä apu on tosi tarpeen, ilman sitä olisi ehkä jouduttu lopettamaan koira, toteaa Jukka Niemi ääni karheana.

Jukka Niemi on kiitollinen kaikille puolitutuille ja tuntemattomillekin joilta tulee rahallisen avun lisäksi kannustavia viestejä sosiaalisessa mediassa. Joukossa on runsaasti rapsutustsemppejä Tepolle.

Suosittelemme sinulle