Hyppää sisältöön
Varsinais-Suomen vaaliteltta
Kuva: Asmo Raimoaho / Yle
Varsinais-Suomi

Tuoreimmat aluevaaleista Varsinais-Suomessa: Katso, millainen on uusien päättäjien arvomaailma | Kokoomus, SDP ja keskusta kärjessä | Äänestysprosentti 49,5

Historian ensimmäiset aluevaalit huipentuivat sunnuntaina. Seuraa vaaliteltassamme uutisia ja osallistu keskusteluun.

Tekijät
Jouni KoutonenPaula CollinSannimari LehtiläEino KossilaTarja HiltunenPäivi Leppänen
Jouni Koutonen

Varsinais-Suomen vaaliteltta on sulkeutunut

Aluevaalien tulos on selvillä, ja näin myös vaalitelttamme on sulkeutunut.

Yle Turku jatkaa vaaleihin ja tuleviin hyvinvointialueisiin liittyvien asioiden seurantaa niin radiossa, televisiossa kuin täällä verkossakin.

Kiitos kaikille vaaliteltassamme vierailleille!

Jouni Koutonen

Tällaiset ovat juuri valittujen aluevaltuutettujen arvot – katso, kuinka liberaaleja ovat sinun alueesi päättäjät

Jouni Lehikoisen ja Sofia Virran kasvokuvat vierekkäin.
Jouni Lehikoinen (kd.) ja Sofia Virta (vihr.) Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Historian ensimmäiset hyvinvointialueiden valtuustot valittiin sunnuntaina, mutta millainen on näiden päättäjien arvomaailma?

Voi katsoa arvokoneestamme, kuinka sinun sosiaali- ja terveyspalveluistasi sekä pelastustoimesta päättävät asemoivat itsensä nelikenttään oikeisto–vasemmisto/konservatiivi–liberaali.

Jouni Lehikoinen (kd.) valittiin kaikkein konservatiivisimman puolueen listoilta, Sofia Virta (vihr.)liberaaleimman.

Eino Kossila

Tällainen on Varsinais-Suomen aluevaltuusto – enemmistö naisia, hoitoalalla suuri edustus, mukana kolme puoluejohtajaa ja kaksi ministeriä

Kaupungit kahmivat eniten valtuustopaikkoja Varsinais-Suomessa. Peräti seitsemän kuntaa jäi ilman omaa paikallista valtuutettua.

Kaupungit kahmivat eniten valtuustopaikkoja. Yksin Turusta valtuustoon tulee 30 edustajaa.

Alle 30-vuotiaita aluevaltuustoon valittiin kolme. Aluevaltuuston nestori on 78-vuotias.

Kävimme tässä jutussa läpi aluevaltuustoon valittujen taustoja.

Paula Collin

Aluevaalitilastoja Varsinais-Suomesta

Varsinais-Suomen aluevaltuuston 79 edustajasta 30 on Turusta. Naantalilaisia ja salolaisia edustajia on 6, kaarinalaisia, loimaalaisia ja raisiolaisia 5.

Yhtään edustajaa aluevaltuustoon ei valittu Aurasta, Koski Tl:stä, Kustavista, Kemiönsaaresta, Pyhärannasta, Ruskolta ja Vehmaalta.

Näin Varsinais-Suomessa äänestettiin:

Kannatuskartta, Varsinais-Suomi.
sininen = kokoomus, vihreä = keskusta, punainen = sdp, keltainen = rkp. Kuva: Vaalitulospalvelu / Yle

Varsinais-Suomen äänestysprosentti oli 49,5. Korkeinta äänestysaktiivisuus oli Kustavissa, jossa äänesti 62,2 prosenttia äänioikeutetuista. Matalin äänestysprosentti oli Pyhärannassa, 42,4.

Aluevaltuustoon valituista 51,9 prosenttia on naisia, 48,1 prosenttia miehiä. Valittujen keski-ikä on 47 vuotta.

Nuorin edustaja on vihreiden Aliisa Wahlsten, 25, vanhin puolestaan SDP:n Simo Paassilta, 78.

Jouni Koutonen

Valtakunnan ääniharavat valittiin pitkälti turkulaisten äänillä

Aluevaalien kaksi suurinta ääniharavaa tulevat Varsinais-Suomesta.

Li Andersson ja Aki Linden
Li Andersson ja Aki Lindén saivat yli 70 prosenttia äänistään Turusta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ohitti pitkään johdossa olleen SDP:n kansanedustaja Aki Lindénin hieman ennen puoltayötä, kun ääniä oli laskematta enää muutama prosentti.

Molemmat saivat valtaosan äänistään turkulaisilta, kehyskunnista heille herui selkeästi vähemmän ääniä.

Li Anderssonin äänistä 70,7 prosenttia tuli Turusta. Seuraavaksi eniten hän sai ääniä Kaarinasta (5,1 %), Salosta (4,0 %) ja Raisiosta (3,5 %).

Aki Lindén sai äänistään Turusta 70,4 prosenttia. Seuraavina ovat Kaarina (7,0 %), Raisio (4,4 %) ja Lieto (3,9 %).

Paula Collin

Varsinais-Suomen äänestystulos on ratkennut – kokoomus suurin puolue

Varsinais-Suomen äänet saatiin laskettua sunnuntain ja maanantain välisenä yönä puolen yön jälkeen.

Vaalien kärkikolmikko maakunnassa on seuraava:

1. Kokoomus (18 paikkaa)

2. SDP (16 paikkaa)

3. Keskusta (12 paikkaa)

Varsinais-Suomen tarkat tulokset löytyvät Ylen tulospalvelusta.

Paula Collin

Vihreiden Sofia Virta: Puolueen tulos on pettymys

Vihreät saa Varsinais-Suomen aluevaltuustoon seitsemän paikkaa. Puolueen tulos Sofia Virralle pettymys, vaikka henkilökohtainen tulos ilahduttaakin.

– En sanoisi, että se on epäonnistuminen, mutta totta kai toivoisimme, että paikkoja olisi enemmän. Tunnelmat ovat ristiriitaiset, Virta sanoo.

Sofia Virran mukaan vaalit olivat vihreille vaikeat, mutta samalla puolueen täytyy tosissaan miettiä, mikseivät he onnistuneet.

Kaarinalainen Virta edustaa aluevaltuustossa kotikuntansa puolesta Turun ympäryskuntia, mutta hänen mielestään asialla ei pitäisi olla päätöksenteossa juuri merkitystä.

– Haluan luottaa, että kaikki ymmärtävät, että lähdemme puolustamaan koko alueen ja kaikkien ihmisten palveluita. Meillä on yhteinen talous ja yhteiset alueet. Toivon, että siitä ei tule kuntien välistä, tai että valtuutetut puolustaisivat omaa kotikuntaansa.

Sofia Virralla on taustaa erityislastensuojelussa, ja hän on sitä mieltä, että sosiaalipuoli on jäänyt vaaleissa liian vähälle huomiolle. Se on asia, jota hän tulee pitämään esille.

– Emme ole puhuneet lastensuojelun väkivallan vastaisesta työstä, emme ole miettineet sosiaalihuollon puolta, jossa sielläkin on ammattilaisista huutava pula.

Sofia Virran vaalivalvojaiset
Sofia Virta vietti vaalivalvojaisia pienellä porukalla vaalitiiminsä kanssa. Myös etäyhteydet olivat käytössä. Kuva: Carolus Manninen / Yle
Jouni Koutonen

Aki Lindén uskoo ideologioiden hälvenevän valtuustojen aloittaessa työt

Sote-asioissa profiloitunut SDP:n kansanedustaja Aki Lindén kilvoittelee valtakunnallisen ääniharavan tittelistä Li Anderssonin (vas.) kanssa. Hieman ennen puoltayötä Andersson kiilasi Lindénin ohi.

Aki Lindén iloitsi tuloksestaan TYKSin uuden, helmikuussa avattavan Majakkasairaalan edustalla Ylen haastattelussa.

– Kyllä siinä on enemmän ääniä kuin odotin, ehkä tuplastikin, olen hyvin iloinen.

Varsinais-Suomen tilannetta hän piti mielenkiintoisena, kun maakunnasta on ehdolla kolme puoluejohtajaa; kokoomuksen Petteri Orpo, keskustan Annika Saarikko ja vasemmistoliiton Li Andersson.

– Sosiaalidemokraattien äänet ehkä keskittyivät minulle, kun olin ainoana kansanedustajana ehdokkaana. Mutta olihan tämä hieno taistelu.

Vaalituloksessa ei Aki Lindénin mielestä ollut mitään isoa dramaattista yllätystä.

– Olin itse tehnyt veikkauksen tässä iltapäivän aikana, eikä se paljoa poikkea tästä tuloksesta. Keskustan kannatus oli kyllä korkeampi kuin olin itse veikannut. He tekivät hyvän vaalityön, mutta heidän kannatuksensa oli vielä korkeampi kuin olin itse arvellut.

Pitkään terveydenhuollossa virkamiehenä toiminut Aki Lindén toteaa uusien aluevaltuustojen muistuttavan jossain määrin sairaanhoitopiirien valtuustoja ja hallituksia.

– Työ siellä on yllättävänkin virkamiesvetoista. Annetut rahat on käytössä, niillä pitää saada mahdollisimman hyvät palvelut ihmisille. En usko, että ideologiset erot siinä tulevat siinä työssä niin vahvasti esille kuin mitä ne luonnollisesti ennen vaaleja olivat.

Varsinais-Suomessa SDP ja vaalivoittaja kokoomus saavat eniten edustajia aluevaltuustoon.

Aki Lindén painottaa, että esimerkiksi lastensuojeluun tai mielenterveystyöhön tarvittavat rahat on nyt oikeasti löydettävä annetusta potista.

– Se on sama raha kaikille puolueille. Tilanne on vähän erilainen kuin muissa vaaleissa.

Jouni Koutonen

Lääkäri Maarit Koivisto: valtuustoissa tarvitaan monialaista osaamista

Vasemmistoliiton Maarit Koivisto jännitti vaalitulosta Loimaan työväentalolla, ja lasissa oli hieman kuplivaakin. Koivisto on menossa läpi aluevaltuustoon.

– En todellakaan voinut ajatella, että ihan näin hyvin menisi. Mutta uskalsimme varovaisesti toivoa, että saamme täältä vasemmistoliittolainen ehdokas läpi, ja näin kävi. Hyvää työtä kaikilta!

Piirakka maistui Loimaan työväentalolla. Kuva ja video: Minna Rosvall / Yle

Maarit Koivisto on itse ammatiltaan lääkäri, joten terveydenhuollon asiat ovat lähimpänä hänen sydäntään.

Hän kuitenkin painottaa päätöksenteossa kaivattavan osaajia laajalla kirjolla.

– Aluevaltuustoihin tarvitaan eri alojen ihmisiä, siellä ei voi olla pelkkiä sote-ammattilaisia päätöksiä tekemässä. Varsinkin tämä alkuvaihe tulee olemaan tosi tiukkaa hallinnollista vääntöä, ennen kuin alue edes aloittaa toimintansa. Siinä tarvitaan monialaista osaamista.

Paljon puhutussa hoitajien palkkaharmonisoinnissa Koivisto näkee tärkeimpänä, että kenenkään palkka ei ainakaan laske. Edessä on vuosien työ.

– Maakunnassa on aika isotkin palkkaerot, esimerkiksi Turun kaupunkihan on ollut ihan palkkakuopassa. Kokonaispalkkatasoa pitäisi saada nostettua, että nämä arvokkaat ammattilaiset eivät olisi ainakaan palkkakuopassa.

Suosittelemme sinulle