Hyppää sisältöön
Satakunnan vaaliteltta
Kuva: Asmo Raimoaho / Yle
Satakunta

Tuoreimmat aluevaaleista Satakunnassa: Katso, millainen on uusien päättäjien arvomaailma | Kärkikolmikossa SDP, keskusta ja kokoomus | Demaripomo korostaa yhteistyötä

Historian ensimmäiset aluevaalit huipentuivat sunnuntaina. Satakunnan vaaliteltassa seurattiin jännittävää vaali-iltaa.

Tekijät
Jouni KoutonenPaula CollinSannimari LehtiläMika ViljanenAntti LaaksoJenni JoensuuLore Korpelainen
Jouni Koutonen

Satakunnan vaaliteltta on sulkeutunut

Aluevaalien tulos on selvillä, ja näin myös vaalitelttamme on sulkeutunut.

Yle Pori jatkaa vaaleihin ja tuleviin hyvinvointialueisiin liittyvien asioiden seurantaa niin radiossa, televisiossa kuin täällä verkossakin.

Kiitos kaikille vaaliteltassamme vierailleille!

Jouni Koutonen

Tällaiset ovat juuri valittujen aluevaltuutettujen arvot – katso, kuinka liberaaleja ovat sinun alueesi päättäjät

Jouni Lehikoisen ja Sofia Virran kasvokuvat vierekkäin.
Jouni Lehikoinen (kd.) ja Sofia Virta (vihr.) Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Historian ensimmäiset hyvinvointialueiden valtuustot valittiin sunnuntaina, mutta millainen on näiden päättäjien arvomaailma?

Voi katsoa arvokoneestamme, kuinka sinun sosiaali- ja terveyspalveluistasi sekä pelastustoimesta päättävät asemoivat itsensä nelikenttään oikeisto–vasemmisto/konservatiivi–liberaali.

Antti Laakso

SDP:n piiripomo korostaa yhteistyötä

Satakunnan ylivoimaisen vaalivoittajan SDP:n pitkäaikainen piirin puheenjohtaja Harri Lehtonen korostaa, että demarit haluavat edetä uudessa aluevaltuustossa yhteistyössä. Lue lisää.

Lore Korpelainen

Analyysi: Demarit ylhäisessä yksinäisyydessä, kepu hyötyi kokoomuksen vaaliliittosähläyksestä ja perussuomalaiset jäivät kauas suurten taakse Satakunnassa

Satakunnan uusi aluevaltuusto lähtee liikkeelle SDP:n komennossa. Kokoomus oli prosenteissa hieman keskustaa suurempi, mutta vaaliliitto kristillisdemokraattien kanssa koitui puolueen tappioksi. Lue lisää.

Sannimari Lehtilä

Satakunta on ollut viime vaaleissa Suomen sosiaalidemokraattisimpia maakuntia – asema vahvistui entisestään

Satakunnan varsin yllättävän vaalituloksen taustalla on monta tekijää. SDP:n 28 prosentin äänisaalis oli ennakoitua suurempi ja yllätyksenä voi pitää myös keskustan nousua aluevaltuuston toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Satakunta on ollut viime vaaleissa Suomen sosiaalidemokraattisimpia maakuntia ja nyt puolue onnistui entisestään vahvistamaan asemiaan äänikuningatar Kristiina Salosen johdolla.

Eduskuntavaaleissa demarien kanssa maakunnan suurimman puolueen paikasta tiukasti kamppailleet perussuomalaiset kokivat parhaalla kannatusalueellaan nöyryyttävän tappion.

Lue enemmän Satakunnan vaalituloksesta täältä.

Jenni Joensuu

Aluevaalien tilastoja Satakunnasta

Satakunnan aluevaltuuston 69 edustajasta Porista on 28, Raumalta 11 ja Kankaanpäästä 6. Neljä kuntaa jäi ilman omaa edustajaa: Nakkila, Karvia, Jämijärvi ja Siikainen.

Satakunnan äänestysprosentti oli 48,4. Korkein äänestysaktiivisuus oli Karviassa, jossa äänesti 55,9% äänioikeutetuista. Alinta aktiivisuus oli Harjavallassa, jossa äänesti 43,9%.

Aluevaltuustoon valituista 55,1 prosenttia on naisia ja 44,9 prosenttia miehiä. Keski-ikä on 55 vuotta.

Nuorin läpi päässyt on 18-vuotias porilainen Julia Liljegren (vihr.), vanhin 78-vuotias kankaanpääläinen Anssi Joutsenlahti (ps.).

Kaikki tilastot löytyvät Ylen tulospalvelusta.

Jenni Joensuu

Satakunnan äänestystulos ratkennut – SDP suurin puolue

Satakunnan äänistä saatiin 100% laskettua myöhään sunnuntai-iltana hieman ennen puoltayötä.

Vaalien kärkikolmikko Satakunnassa on seuraava:

1. SDP (20 paikkaa)

2. Keskusta (14 paikkaa)

3. Kokoomus (13 paikkaa)

Satakunnan tarkat tulokset äänestysalueittain löytyvät Ylen tulospalvelusta.

Jenni Joensuu

Vaaliasiantuntija Kim Huovinlahti: Nämä eivät olleet protesti- vaan asiavaalit

Yle Porin vaaliasiantuntija, Satakunnan Viikon päätoimittaja Kim Huovinlahden mielestä Satakunnan aluevaalitulos näyttää tutulta.

– Satakunnan hyvinvointialue on Suomen sosialidemokraattisin alue. Kuntavaaleista jo tuttu punavihreä karttaväri toistuu – suurimmassa osassa voittaja on joko SDP tai keskusta.

Huovinlahti uskoo, että SDP:n kannattajat äänestivät julkisten palveluiden ja työpaikkojen puolesta, keskustan kannattajat lähipalveluiden. Perussuomalaisten kampanjointi esimerkiksi bensan hinnasta ei ollut onnistunut.

– Bensan hinta ei nyt ollut se, mistä äänestettiin, vaan tärkeistä arjen asioista.

Satakunnan Viikon päätoimittaja Kim Huovinlahti.
Kim Huovinlahti toivoo, että aluevaltuutetut oikeasti pystyvät keskittymään uuden kehittämiseen. Siksi hän ei välttämättä pidä aluevaltuustoa parhaansa paikkana esimerkiksi työllistetyille kansanedustajille. Kuva: Katja Halinen / Yle

Kokoomus sai hyvin samankaltaisen tuloksen kuin viime kuntavaaleissa. Vaaliliitto kristillisdemokraattien kanssa oli riski, jonka puolue halusi ottaa haastaakseen SDP:n. Nyt vaaliliitosta hyötyi eritoten kristilliset.

– Kokoomus haki lottovoittoa tällä vaaliliitolla. Kristillisten äänimäärällä pitäisi saada yksi paikka, mutta vaaliliiton ansiosta niitä tulee puolueelle kolme, Huovinlahti sanoo.

Uutena puolueena Satakunnan poliittiselle kentälle on nousemassa erityisesti koronarokotteita vastustava Valta kuuluu kansalle -puolue. Huovinlahden mielestä se kertoo siitä, että puolueen viesti puree osaan äänestäjistä.

– Heillä on ihan oma agendansa. Korona-aika ja Yhdysvaltojen edellinen presidenttikausi ovat osoittaneet sen, että viesti puree osaan äänestäjistä.

Jenni Joensuu

Valta kuuluu kansalle saamassa edustajan Satakuntaan

Perussuomalaisista erotetun Ano Turtiaisen perustama Valta kuuluu kansalle -puolue on saamassa edustajan Satakunnan aluevaltuustoon.

Satakunnan viimeisenä läpimenijänä on tällä hetkellä VKK:n Niina Valtanen. VKK:n kannatus on Satakunnassa 1,4 prosenttia.

Satakunnan äänistä on laskettu 92,2 prosenttia.

Suosittelemme sinulle