Hyppää sisältöön

Intia aloitti teinien koronarokotukset omikronaallon pelossa – tartunnat taas nousussa, kaupungeissa uusia rajoituksia

Intia antaa alaikäisille vain kotimaista Covaxin-rokotetta. Omikronmuunnos huolettaa monia intialaisia, koska heillä on tuoreessa muistissa viime kevään voimakas tartunta-aalto.

Intia aloitti nuorten koronarokotukset
Intia aloitti nuorten koronarokotukset
Mikko Leppänen

Intia aloitti maanantaina 15–18-vuotiaiden nuorten koronarokotukset. Intia pyrkii nopeasti jakamaan piikkejä suojatakseen nuorisoa omikronaallolta, jonka pelätään iskevän maahan lähiaikoina.

Tuhannet nuoret jonottivat vanhempiensa kanssa eri puolilla maata maanantaiaamuna rokotuspisteiden edustalla saadakseen ensimmäisen rokoteannoksen.

Pääkaupungissa Delhissä 16-vuotias Soumandeep oli tyytyväinen saatuaan piikkinsä.

– Se on kuin uudenvuoden lahja lapsille, Soumandeep sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Intian terveysministeriön mukaan yhteensä 3,85 miljoonaa nuorta sai maanantaina rokotteen.

Noin 1,4 miljardin asukkaan Intiassa on maailman eniten teini-ikäisiä kansalaisia. Unicef arvioi, että heitä on noin 253 miljoonaa.

Intia antaa alaikäisille ainakin aluksi vain kotimaista Bharat Biotechin kehittämää Covaxin-koronarokotetta. Aikuiset saavat myös venäläistä Sputnik V -rokotetta sekä Intiassa lisenssillä valmistettua Astra Zenecan rokotetta.

15-18 vuotiaita rokotetaan.
Intialaiset nuoret saivat koronarokotteita Mumbaissa 3. tammikuuta 2022. Kuva: Divyakant Solanki / EPA

Koulut rokotuspisteinä

Nuoret voivat saada koronarokotteen koulussa. Koulut on käsketty ilmoittamaan tiloissaan annettujen rokoteannosten määrä osavaltioiden viranomaisille.

– Jotkut oppilaat jännittävät ensimmäistä piikkiään. Mutta me tarjoamme heille hedelmiä ja yritämme pitää heidät kiireisinä luokissa, sanoi julkisen koulun johtaja Fateh Singh Rawat uutistoimisto Reutersille.

Hän johtaa julkista koulua Rajasthanin osavaltion pääkaupungissa Jaipurissa.

Pääministeri Narendra Modin kotiosavaltiossa Gujaratissa viranomaisten tavoitteena on antaa tällä viikolla ensimmäinen rokoteannos 3,6 miljoonalle nuorelle.

– Vetoamme vanhempiin, jotta he tekisivät yhteistyötä ja varmistavat, että lapset rokotetaan mahdollisimman pian, sanoi Gujaratin terveyskomissaari Jai Prakash Shivahare uutistoimisto Reutersin mukaan.

Käyrä kääntyi uuteen nousuun

Viime vuoden loppupuolella Intian koronatilanne oli suhteellisen hyvä. Marras-joulukuussa 1,4 miljardin asukkaan maassa rekisteröitiin useina päivinä rekisteröitiin alle 10 000 tartuntaa, mutta viime päivinä uusien tapausten määrä on kääntynyt jälleen nousuun.

Maanantaina uusia tartuntoja kirjattiin 33 750 ja uusia koronaan liittyviä kuolemia rekisteröitiin 123. Intian terveysministeriön mukaan maassa on tähän mennessä havaittu noin 1 700 omikrontapausta.

Useat Intian suurkaupungit ja osavaltiot asettivat viime viikolla uusia rajoituksia koronatartuntojen lisääntymisen takia.

Esimerkiksi Delhiin ja eteläiseen teknologiakaupunkiin Bengaluruun on julistettu yöllinen ulkonaliikkumiskielto ja ravintoloiden sekä baarien asiakasmääriä on rajoitettu.

Kouluja on siirretty etäopetukseen esimerkiksi Mumbaissa, turistien suosimassa Goassa ja Länsi-Bengalin osavaltiossa. Myös Goaan on tulossa pian yöllinen ulkonaliikkumiskielto kello 23–06, kertoo Times of India -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Ihmiset jonottavat koronatestaukseen.
Ihmiset jonottivat koronavirustestiin Bengalurussa 3. tammikuuta 2022. Kuva: Jagadeesh NV / EPA

Viime kevään tapahtumien toistuminen huolettaa monia

Intia kärsi viime huhti-toukokuussa valtavasta deltamuunnoksen aiheuttamasta korona-aallosta, jonka aikana yli 200 000 ihmistä kuoli viruksen aiheuttamaan tautiin. Sairaalat ja krematoriot ylikuormittuivat. Joidenkin arvioiden mukaan kuolleita olisi ollut moninkertainen määrä.

Omikronmuunnos on saanut aikaan ennätyssuuren tartunta-aallon maailmalla. Potilaiden sairaalahoidon tarve ei ole kuitenkaan kasvanut samassa suhteessa.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että omikron aiheuttaisi lievempää tautia kuin aiemmat muunnokset.

Siitä huolimatta kokemukset edellisestä tartunta-aallosta ovat saaneet monet intialaiset huolestumaan tulevista viikoista.

Yksi heistä on Pushp Jain, jonka poika jonotti rokotetta Delhissä maanantaina.

– Muunnos on mieto. Mutta suojellaksemme lapsia meidän täytyy ottaa rokote, Jain sanoi AFP:lle.

Intian hallituksen tilastojen mukaan maassa on annettu tähän mennessä yli 1,4 miljardia annosta koronarokotteita. Alle puolet maan väestöstä on saanut täyden kahden annoksen rokotesarjan.

Pandemian aikana Intiassa on rekisteröity yhteensä noin 35 miljoonaa koronatartuntaa. Se on Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi eniten maailmassa.

Lisää aiheesta:

Tuleeko pelastus Intiasta? – maa valmistaa valtavan määrän koronarokotteita ja vie niitä jo ulkomaille

Yle Intiassa: Omaiset jonottavat sairaalapaikkoja koronapotilaille, ja jopa tuhkausta joutuu nyt jonottamaan

Suosittelemme sinulle