Hyppää sisältöön

Suomen taloutta koettelevassa työriidassa pyritään viime hetken sopuun – jos mikään ei toimi, ministeri voi vielä vetää ässän hihastaan

Teknologiateollisuuden ja tärkeät vientialat halvaannuttavaa lakkoa yritetään sovitella viime hetkillä. Paperiteollisuuden työtaistelun sovintoon ei ole juuri nyt eväitä.

Lakkoliivejä on puettu ja soviteltu ylle monilla paikkakunnilla ja aloilla. Pietarsaaren UPM:n tehtaalla koneet ajettiin alas uudenvuodenaattona 31. joulukuuta 2021. Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Merja Niilola

Valtakunnansovittelijan toimistolle Bulevardille astelee tänään tiistaina joukko, joka on Suomen talouden kannalta paljon vartijoina: Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden neuvottelijat.

Työntekijöitä edustava Teollisuusliitto uhkaa aloittaa lakon teknologiateollisuudessa 14. tammikuuta. Lakonuhka koskee lähes 300:aa yritystä.

Valtakunnansovittelijalla olisi mahdollisuus vielä siirtää työtaistelua myöhemmäksi, jotta uhkaavan lakon sovitteluun tulisi lisäaikaa.

Sovittelija voi esittää työministerille työnseisauksen siirtämistä kahdella viikolla. Siirrettävän lakon on oltava sellainen, että se kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai vahingoittaa huomattavasti yleistä etua Suomessa.

Ylen kysyessä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalta siirrosta, sovittelija vastasi näin:

– En pysty vastaamaan kysymykseesi.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on siirtänyt aiemmin valtakunnansovittelijan pyynnöstä esimerkiksi Kemianteollisuutta ja Porvoon Jalostamon toimintaa uhanneen Ammattiliitto Pron työtaistelua pari vuotta sitten. Myös merenkulkualan lakkoja on siirretty.

Viime hetken yritys riisua lakkoliivit

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton osapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan toimistossa tiistaina 4. tammikuuta kello 15 iltapäivällä.

Keskiviikona sovittelussa käyvät myös lakonuhan alla olevat Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuuden työnantajat.

Työntekijöiden Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien väliset työehtosopimusneuvottelut kariutuivat tuloksettomina 27. joulukuuta. Osapuolten välille jäi railo palkkaratkaisuun liittyvistä erimielisyyksistä.

UPM katsoo ainoana kortit loppuun asti

Suurten yhtiöiden työtaisteluista jatkuu uutena vuotena alkanut metsäyhtiö UPM:n ja Paperiliiton välille kehkeytynyt lakko.

Paperiliitto, Sähköliitto ja Ammattiliitto Pro käynnistivät lauantaina lakkotoimet seitsemällä tehdaspaikkakunnalla. Lakot häiritsevät myös tehdaspaikkakuntien sähköntuotantoa.

UPM on ainoa metsäyhtiö, joka ei ole vielä tehnyt sopimusta.

Neuvottelut ovat tällä hetkellä seisahtuneet, ja lakkovahdit ovat olleet tehtaiden porteilla uudenvuodenpäivästä.

Paperiliiton työnseisaus koskee UPM:n tehtaita Raumalla, Pietarsaaressa, Jämsässä, Tampereella, Valkeakoskella, Kouvolassa ja Lappeenrannassa.

UPM:n osalta Paperiliiton sekä Pron ja Sähköliiton sovittelutapaamiset on pidetty etänä viime vuoden puolella, kertoo valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala.

– Näiden sovittelujen osalta ei ole ollut tarkoituksenmukaista jatkaa tapaamisia, koska osapuolten näkemykset ovat kaukana toisistaan, eikä niissä näytä tapahtuneen muutosta, Piekkala viestittää Ylelle.

Uusi vuosi on alkanut lakkoherkkänä myös muualla. Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat antaneet lakkovaroituksen pienempiin yrityksiin eli Keitele Groupiin, Isojoen Sahalle, Formica Ikiin ja Siklaelementteihin.

Sovittelija Jukka Ahtela kertoo, että sovittelu näissä yrityksissä on vasta käynnistymässä.

Ammattiliittojen perustelu näihin työtaisteluihin on se, etteivät yritykset ole halunneet neuvotella niiden kanssa normaalisti työehtosopimuksista.

AKT:n miljoonan euron "sakko" oikeudessa nurin

Keitele Groupin tulehtunut työilmapiiri synnytti viime vuoden puolella saarron ja pysäytti lopulta Suomen satamat.

Kun Ammattiliitto AKT kieltäytyi purkamasta yhtiön lasteja, Helsingin käräjäoikeus langetti AKT:lle miljoonan euron uhkasakon saarrosta.

AKT kuitenkin jatkoi Keitele Groupin saartoa jättimäisestä turvaamistoimesta huolimatta ja haki oikeudelta niin sanotun sakkopäätöksensä purkua.

AKT tviittasi uudenvuodenaattona koko työmarkkinakentälle merkittävästä oikeuden päätöksestä, jolla uhkasakko mitätöitiin.

Keitele Groupin tilanteesta virinnyt kiista kärjistyi viime vuoden puolella Suomen satamien sulkemiseen, kun AKT pysäytti viennin ja tuonnin satamissa vuorokaudeksi.

Työtaistelujen hinta on valtaisa. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n laskelmien mukaan vuorokaudeksi satamiin jumiin jääneiden tavaroiden arvo oli 350 miljoonaa euroa.

Jutusta korjattu 4.1. 2022 klo 11:03 virheellinen tieto siitä, että Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuuden työnantajat tapaisivat valtakunnansovittelijan tiistaina 4.1. Päivä on keskiviikko 5.1. 2022

Voit keskustella aiheesta 5.1. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Teollisuusliitto uhkaa pysäyttää noin 300 teknologiateollisuuden toimipaikkaa – lakko ravistelisi koko Suomen taloutta

Työehtokiista 550 työntekijän yrityksessä pysäytti satamaliikenteen koko maassa – AKT:n mukaan kyse on periaatteesta

Suosittelemme sinulle