Hyppää sisältöön

Eläinsuojeluyhdistys palkitsi metsästäjän eläinten ystävänä ja someraivo heräsi – palkittua luottometsästäjää nimiteltiin murhaajaksi

Valtakunnallisen Suomen eläinsuojelu SEY:n mukaan luonnonvaraisten eläinten auttajista on pulaa, eikä metsästysharrastuksen tulisi vaikuttaa palkitsemisessa.

Maastopukuinen polvi, jonka päällä auki taitettu päällekkäispiippuinen metsästyshaulikko.
Metsästäjälle myönnetty Eläinten ystävä -tunnustus herätti vilkkaan somekeskustelun Meri-Lapissa. Kuvituskuva. Kuva: Raimo Torikka / Yle
Risto Koskinen,
Vesa-Pekka Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen Eläinten ystävä -palkinnosta on noussut vilkas keskustelu. Tunnustus myönnettiin vuodenvaihteessa henkilölle, joka on etenkin koirien ystävä mutta myös eläinten metsästäjä.

Kun yhdistys ilmoitti valinnastaan Facebook-sivullaan, osa ihmisistä ei voinut hyväksyä, että tunnustuksen sai juuri metsästäjä.

Palkittua henkilöä alettiin kutsua jopa murhaajaksi, ja lopulta Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistys joutui poistamaan koko somejulkaisun.

Henkilön yksityisyydensuojan vuoksi hänen nimeään ei mainita tässäkään jutussa. Kuuntele alta, mistä kohussa on kyse:

Kuuntele, miten eläinsuojeluyhdistys perustelee somekohun herättänyttä valintaa. Yhdistyksen hallitukseen kuuluvaa Karoliina Ahtovuo-Kuusistoa haastattelee Risto Koskinen.

Metsästäjällä tärkeä rooli eläinsuojelussa

Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen mukaan kokeneella metsästäjällä on ollut suuri merkitys eläinsuojeluyhdistyksen toiminnassa.

– Usein saamme ilmoituksia loukkaantuneista eläimistä, joiden vammat ovat sitä luokkaa, että eläintä ei ole enää perusteltua viedä eläinlääkäriin. Eli ainoa oikea tapa on nopea ja kivuton lopettaminen. Tämän takia meillä on luottometsästäjä, joka voi tarvittaessa lopettaa eläimen, kertoo yhdistyksen hallituksen jäsen Karoliina Ahtovuo-Kuusisto.

Usein metsästäjän kuuluu minimoida loukkaantuneen eläimen kärsimys ja lopettaa se. Tämä korostuu paikoissa, missä etäisyydet ovat pitkät ja lähimpään eläinlääkäriin voi olla jopa satojen kilometrien matka.

Eläimen kivuton lopettaminen vaatii kokeneen henkilön.

– Luottometsästäjä osaa valita oikeanlaisen aseen ja paikan, missä lopettamisesta ei ole vaaraa muulle ympäristölle. Hän tietää myös, kuinka lopettaminen pitää tehdä oikeaoppisesti ja lain mukaan. Voimme luottaa siihen, että hän tekee sen hyvin ja hänellekin on tärkeää ettei eläin kärsi tarpeettomasti, Ahtovuo-Kuusisto perustelee.

Kuvakaappaus somekeskustelusta
Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistys joutui poistamaan palkitsemispäivityksen Facebook-sivuiltaan ja korvaamaan sen uudella, palkitsemisen perusteluja avaavalla päivityksellä. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

"Luonnonvaraisten eläinten hoito on hunningolla"

Luonnonvaraisten eläinten auttamistahoja on hyvin vähän, kertoo eläinsuojeluyhdistysten kattojärjestön, Suomen eläinsuojelu SEY:n viestintäpäällikkö Maria Lindqvist.

– Luonnonvaraisten eläinten hoito on aika hunningolla. Lakihan määrää meitä auttamaan luonnonvaraista eläintä hädässä, mutta vastuuta ei käytännössä ole jyvitetty kenellekään.

Hiljattain käytiin vilkas keskustelu siitä, kun Helsingin pelastuslaitos supisti luonnonvaraisten eläinten pelastusyksikköä.

Lue lisää: Helsingin pelastuslaitos lopettaa eläinten pelastamiseen liittyvän puhelinneuvonnan – "Luonnossa on oma kiertokulkunsa, kaikkia ei voida auttaa"

– Tästä on varmasti kyse Meri-Lapissakin, eli luonnonvaraisten eläinten auttamistahoja ja osaamista on vähän tai ei ollenkaan. Yhdistys on varmasti nähnyt arvokkaaksi avuksi sen, mitä ovat tältä ihmiseltä saaneet, Lindqvist arvioi.

Hän ei muista, että metsästäjyys olisi aiemmin aiheuttanut vastaavaa keskustelua palkitsemisen yhteydessä. Lindqvistin mielestä metsästäjyys sinänsä ei voi olla syy saada tai olla saamatta eläinsuojelupalkintoa tai -tunnustusta.

Eläinsuojeluyhdistysten kattojärjestö on toistakymmentä vuotta jakanut Vuoden eläinsuojeluteko -palkintoa. Järjestö ei kysy, onko palkinnon saaja metsästäjä vai ei.

– Palkinto myönnetään henkilölle, joka on toiminnallaan tuonut esiin epäkohtia eläinten oloissa tai edistänyt merkittävällä tavalla eläinten hyvinvointia, Lindqvist sanoo.

Lue myös: Tiina Kuusisto paljasti suojelukoirien väkivaltaiset koulutustavat ja joutui itse rajujen uhkailujen kohteeksi: "Tekisin kaiken silti uudestaan"

Kiitosta myös koirien huomioimisesta

Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen Karoliina Ahtovuo-Kuusisto kertoo, että yhdistys haluaa tunnustuksellaan nostaa esille myös vuoden eläinten ystävänä palkitun metsästäjän toiminnan häkkikoiriensa kanssa.

– Hän on toiminut tosi positiivisena esimerkkinä, kuinka myös häkissä elävä koira voi elää sellaista täyttä elämää. Eli sitä aktivoidaan päivittäin ja se saa olla myös sisällä ja koko perheen lemmikkinä.

Eläinsuojeluyhdistys saa usein ilmoituksia häkkikoirista, joita ilmoittajien mukaan ei koskaan viedä mihinkään.

Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistys toimii vapaaehtoisvoimin eläinsuojelutyön edistämiseksi ja auttaa esimerkiksi löytöeläinten turvaan saattamisessa. Yhdistys palkitsee Vuoden eläinten ystävän vuosittain.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 9.1. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle