Hyppää sisältöön

Viime aikojen tuloksiinsa pettynyt Krista Pärmäkoski sai vihdoin tuulettaa – yksinkertainen taktiikka piti loppuun asti: "En anna metriäkään periksi"

Krista Pärmäkoski sai henkisesti tärkeän sijoituksen Tour de Skin viimeistä edellisellä etapilla. Vaikka Pärmäkoski on nyt Tourin kokonaistilanteessa hyvissä asemissa, ei hän ajattele ensisijaisesti sijoitustaan, vaan suoritustaan.

Krista Pärmäkosken Tour de Skin alku sujui mollivoittoisesti, mutta viimeistä edellisellä etapilla hän sai vihdoin tuulettaa palkintosijaa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Krista Pärmäkoski oli vielä pari päivää sitten mieli maassa, sillä hän ei ollut lainkaan tyytyväinen perinteisen sprintin 13. sijaansa. Myöskään Tour de Ski ei ollut hänen mielestään sujunut odotusten lailla.

Val di Fiemmessä Pärmäkoski sai vihdoin kunnon onnistumisen ja hän hiihti 10 kilometrin perinteisen yhteislähtökisassa kolmanneksi. Tuuletus maalissa kertoi paljon hänen tunteistaan.

– Hyvä päivä kaikkinensa. Suksi oli ihan mieletön ja sain sellaisen ehjän, hyvän hiihdon. En voi olla kuin tyytyväinen. Olin kyllä niin hapoilla maalissa, kaikkeni annoin ladulle, puhelimitse Italiasta tavoitettu Pärmäkoski kertoi Yle Urheilulle.

Pärmäkoski myönsi, että onnistuminen oli tärkeä henkisesti, sillä hän on tiennyt olevansa hyvässä kunnossa, vaikka tulokset eivät ole sitä osoittaneetkaan.

– Saan tästä itseluottamusta siihen, että tiedän olevani hyvässä kunnossa ja oikealla tiellä kohti kauden pääkisoja.

Pärmäkoski sai päivän kisaan hyvin apuja suksistaan, sillä hän onnistui valitsemaan kahdesta suksiparista sen oikean. Pärmäkosken mukaan Suomen naisilla oli käytössä kahta eri pitotälliä. Hän testasi parhaat purkkisukset sekä parhaat liisterisukset ja valitsi liisterisukset.

– Se oli riittävän pitävä. Toinen olisi varmasti ollut vähän liukkaampi tasuriin ylhäällä, mutta minulla suksen täytyy pitää riittävästi. Hieman itsekin yllätyin, että se oli niin liukas siihen stadionin laskuun. Mutta nyt tiedän, että pystyn hyvin luottamaan siihen, että kun saan niistä riittävän pitävät, niin ne myös luistavat.

Krista Pärmäkoski nousi kolmanneksi Val di Fiemmessä.

Pärmäkoskella oli yhteislähtökisaan yksinkertainen taktiikka: aina kun hänestä tuntui pahalta, hän mietti, ettei anna metriäkään periksi. Pärmäkoski otti heti alkumatkasta paikan kärkikahinoissa, jotta olisi valmis, kun ratkaisujen aika tuli. Hän joutui hokemaan itselleen malttia, ettei olisi hiihtänyt itseltään jalkoja alta. Kolmannella kierroksella hän oli kuitenkin vaikeuksissa ja oli putoamassa kärjestä.

– Silloin mietin, että nyt en anna metriäkään periksi ja yritän kaikkeni. Se riitti nyt tuohon sijaan, hän hymähti.

Pahan olon tunnetta kestettävä

Pärmäkoski nousi vahvan kisansa ansiosta Tour de Skin kokonaistilanteessa neljänneksi. Hän on johtavaa Venäjän Natalia Neprjajeva 1.21 perässä, mutta hänen edessään lähtevät Ruotsin Ebba Andersson ja Kerttu Niskanen ovat vain sekuntien päässä.

Pärmäkoski on koko ajan toivonut, että Tourin viimeinen etappi hiihdettäisiin Alpe Cermisille takaa-ajokisana yhteislähdön sijaan. Näissä asetelmissa hän olisi halunnut vielä voimakkaammin nähdä kisan takaa-ajona.

– Se olisi yleisöllekin paljon helpompi seurata ja ehkä välineetkin säilyisivät paremmin ehjänä. Se alkupätkä on niin ruuhkainen. Toivon, että kisa ei ratkea siihen, että jollakin katkeaa sauvat tai pahimmassa tapauksessa sukset.

Tourin viimeinen etappi, vapaan hiihtotavan 10 kilometrin kilpailu, hiihdettiin toissakaudella ensimmäistä kertaa yhteislähtönä. Tuolloin Val di Fiemmen kisajärjestäjät olivat suurissa ongelmissa lumitilanteen takia ja etapilla jouduttiin turvautumaan muun muassa patjoihin ja pehmusteisiin, jotta urheilijoiden turvallisuus voitiin taata alkupätkällä.

Venäjän Natalia Neprjajeva (oikealla) johtaa Tour de Skitä ennen viimeistä etappia. Krista Pärmäkoski (vasemmalla) on neljäntenä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Tänä vuonna Val di Fiemmessä riittää lunta, joten sen puolesta Pärmäkoski pääsee varmasti hiihtämään kisan alusta loppuun. Alpe Cermisin nousu on hänen mielestään sen verran spesiaali, että olosuhteista pystyy sanomaan vasta sitten, kun sitä pääsee hiihtämään.

– Suksen pitää kuitenkin olla sellainen, että se menee hyvin nousuun. Se on ratkaisevaa.

Pärmäkoski uskoo, että osa hiihtäjistä yrittää tehdä ohituksia jo alkupätkällä ja hakea paikkaa nousua varten. Kisa lähtee kunnolla käyntiin vasta nousun alta, mutta itse nousussa on äärimmäisen vaikea tehdä ohituksia. Ainoastaan nousun alkupuolella siihen on kunnon mahdollisuudet.

– Siinä pitää olla kunnolla hereillä ja kestää sitä pahan olon tunnetta. Siinä nousussa katkeaa helposti, jos lähtee liian kovaa. Mutta ehkä pienellä riskillä on lähdettävä hiihtämään, Pärmäkoski pohti.

Krista Pärmäkoski sai Kerttu Niskaselta onnittelut maalissa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Toisen kisaa ei pilata

Suomalaishiihtäjät ovat hyvissä asemissa ennen Tourin viimeistä etappia, sillä kolmantena oleva Kerttu Niskanen on vain kaksi sekuntia Pärmäkoskea edellä. Pärmäkoski uskoo, että kaksikko tekee ainakin sen sopimuksen, ettei pilaa toistensa kisoja.

Hän uskoo, että ryhmästä löytyy kyllä innokkaita vetäjiä, ainakin heitä, jotka kilpailevat Tourin pistekisan sijoituksista.

– Siinä helpolla pätkällä pystyy tekemään vuorovetoa, jos on sellainen tilanne, että olemme keulassa. Mutta voi olla, että siellä keulassa hiihtää joku muu.

Pärmäkoski on kerran urallaan ottanut kakkossijan ja kerran kolmossijan ja sijoitus kolmen parhaan joukossa houkuttaa tälläkin kertaa. Tästä huolimatta hän ei päällimmäisenä ajattele huomista sijoitustaan, sillä hän tietää joutuvansa venymään päästäkseen palkinnoille.

– Lähdetään laittamaan itseään ahtaalle. Mutta enemmän mietin sitä, että haluan sellaisen suorituksen, että olen pystynyt antamaan kaikkeni siihen nousuun. Se tulos on sitten, mitä on. Siihen pitää olla tyytyväinen. Kuitenkin ne tärkeimmät kisat ovat vasta siellä helmikuussa, Pärmäkoski sanoi.

Lue myös:

Krista Pärmäkoski ylsi kolmanneksi Val di Fiemmen yhteislähtökisassa – katso jännittävä loppuratkaisu

Iivo Niskanen taisteli upeasti toiseksi, Johannes Hösflot Kläbo ylivoimaiseen voittoon – katso videolta miesten 15 kilometrin perinteisen kisan huippuhetket

Krista Pärmäkoski manasi taktisia kömmähdyksiään, mutta iloitsi suorituksensa tunteesta – "Pitäisi vain olla enemmän röyhkeyttä"

Suosittelemme sinulle