Hyppää sisältöön

Tutkimus: Yli 80-vuotiaiden ihmissuhteet ovat korona-aikana kehittyneet hyvin monenlaisiin suuntiin

Usean yliopiston ja THL:n tekemä tutkimus vahvistaa kuvaa, jonka mukaan 80 täyttäneet ovat kaikkea muuta paitsi yhtenäinen ryhmä. Osa heistä kuitenkin tarvitsee lisätukea varsinkin näinä aikoina.

iäkkäät ihmiset venyttelevät kuminauhoilla, istuvat piirissä
Kuva: Petri Niemi / Yle
Jouni Tanninen

Yli 80-vuotiaiden sosiaaliset suhteet ovat kehittyneet hyvin eri tavoin koronaepidemian aikana. Tampereen, Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopiston sekä THL:n tutkimus hahmotti viisi erilaista muutostyyppiä. (siirryt toiseen palveluun) Tuloksista kerrotaan Frontiers in Public Health -lehdessä.

Ikä lisää vakavan sairastumisen riskiä. Jotkut välttivät kaikkia tapaamisia, lisäksi monet tähän joukkoon luetuista heistä eivät käytä lainkaan tietotekniikkaa.

Toisessa ryhmässä taas teknologia sovelluksineen on luonnollinen väline. Tämä kahtiajako unohdetaan usein, tutkijat arvioivat.

Parin muun ryhmän tuttavapiiri on laajentunut. Toisilla tämä painottuu verkkoon ja toisilla ihmisten tapaamiseen huolimatta epidemiasta.

Vielä erottui viides ryhmä, jonka elämään vaikuttaa jokin suuri muutos epidemia-aikana, kuten läheisen kuolema tai lapsenlapsen syntymä.

Tutkimus nostaa jälleen esiin sen, kuinka moninainen joukko yli 80-vuotiaat ovat.

– Pandemian aikaiset tiukat ikääntyneisiin kohdistuneet rajoitukset heikensivätkin monien hyvinvointia ja pienensivät sosiaalisia verkostoja, mikä on huolestuttavaa. On kuitenkin muistettava, että sosiaalisen aktiivisuuden tarve on yksilöllinen ja nämä yksilölliset toiveet on kuultava. Me emme voi tehdä iän perusteella päätelmiä kenenkään sosiaalisen aktiivisuuden tarpeista tai tavoista, kyllä ne on selvitettävä aina yksilöllisesti, muistuttaa professori Jenni Kulmala Tampereen yliopistosta.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle