Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Samarian terveysasema Espoon keskuksessa. Jos Keski-Espoon asukas on tarvinnut sairaanhoitajan tai lääkärin apua, täältä hän on avun saanut.
Apu löytyy edelleen täältä, vaikka ensi vuoden alussa sosiaali- ja terveyspalveluja ei järjestä enää Espoon kaupunki vaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.
Sairaanhoitaja ja lääkäri eivät muuta Samariasta minnekään. Palkanmaksaja vain vaihtuu Espoon kaupungista Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeksi.
Se, mitä tässa jutussa kuvataan tapahtuvan Espoon Samariassa, pätee koko Suomeen. Tämä juttu kertoo siitä, miten hyvinvointialueet toimivat Länsi-Uudellamaalla ja muualla Suomessa aina Lappiin asti.
Poikkeuksena ovat Helsinki ja Ahvenanmaa. Näille alueille ei tule muutoksia.
Äänestäminen vaikuttaa omiin palveluihisi
Se ketä äänestät aluevaaleissa, vaikuttaa suoraan arkeesi: täällä Espoossakin Samarian terveysasemalle asti.
Tammikuun aluevaaleissa Länsi-Uudeltamaalta valittavat 79 ihmistä päättävät aluevaltuustossa sosiaali- ja terveydenhoidosta sekä pelastuslaitoksesta – aina ambulansseista ja terveysasemista lähtien. Tähän asti päätösvalta on ollut kunnanvaltuustoilla Espoossa ja muissa kunnissa.
Kärjistetysti vaaleissa on kysymys siitä, miten läheltä saat mitäkin palveluja ja kuinka palvelu pelaa.
Kun hyvinvointialueiden toiminta vakiintuu, niille voi tulla uusia toimipisteitä ja vanhojen, huonokuntoisten toimipisteiden käytöstä luovutaan.
Pysytkö vielä kärryillä? Lähdetään liikkeelle Samarian terveysaseman arjesta ja edetään kohti hyvinvointialueen hallintoa.
Terveysaseman apulaisylilääkäri Riikka Salo sanoo, että hyvinvointialueiden syntyminen on iso mullistus, mutta hän on toiveikas.
– Tosi paljon puhutaan terveyskeskuksesta suolakaivoksena, mikä on kauhean raskasta. Minulle ja monelle täällä tämä on unelmatyö. Olemme innolla kehittämässä tätä uuttakin systeemiä.
Yhden luukun periaatteen pitäisi toimia
Viimeistään hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen palveluissa pitäisi toteutua niin sanottu yhden luukun periaate.
Kun tulet hoitajalle tai lääkärille, sinun pitäisi saada samalla tieto, miten kuntoutuksesi hoituu, jos sairautesi sitä vaatii. Samalla sinulle saatetaan kertoa sosiaalipalveluista, saisitko esimerkiksi ikäsi ja kuntosi puolesta jo apua kotona, esimerkiksi kotihoitoa.
Yhden luukun palvelun periaatteen pitäisi toimia myös, jos otat yhteyttä sote-keskukseen puhelimella, verkkopalvelun kautta tai chatillä.
Esimerkiksi Espoossa seniorineuvonta Nestori auttaa puhelimitse vanhusten palveluiden käytössä. Seniorineuvonta jatkuu myös hyvinvointialueen aikana.
– Yhden luukun periaate on mahdollista, meillä on siitä näyttöä, sanoo Samarian osastonhoitaja Jaana Luomala.
Ennen korona-aikaa Samariassa oli jo saman katon alla sosiaalityöntekijä, liikuntaneuvontaa, psykiatrinen sairaanhoitaja sekä psykologin vastaanotto.
Tammikuun vaaleissa valitut aluevaltuutetut pääsevät tositoimiin maaliskuussa. Valtuutetut valitsevat hyvinvointialueellesi johtajan.
Sen jälkeen palasten pitäisi loksahdella paikoilleen yhä vauhdikkaammin. Vuoden 2023 alussa Samarian terveysasemallakin pitäisi jokaisen tietää, miten uusi hyvinvointialue palvelee alueensa asukkaita.
Katsotaan vielä isoa kuvaa. Tammikuun aluevaaleissa valitaan valtuutetut päättämään isoista rahoista. Mutta kuka kaiken maksaa?
Tämä visualisointi pyrki esittämään pelkistetysti uuden aluehallinnon organisaation. Voit tutkia allaolevasta grafiikasta vielä yksitellen uuden hallinnon rakenteita.
Jutun haastattelut on tehty joulukuussa 2021. Hyvinvointialueen palvelumallin mallinnokseen tietoja ovat antaneet Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen viestinnän ja osallisuuden valmistelujohtaja Eliisa Anttila ja viestintäpäällikkö Outi Huida sekä Kuntaliiton johtava lakimies Johanna Sorvettula.
Tutki myös:
Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka