Hyppää sisältöön

Omikronin nopea leviäminen näkyy kauppojen hyllyillä, uhka myös teollisuudelle – asiantuntijalääkäri: "Poissaoloja tulee runsaasti"

Koronavirustartunnat eivät kuormita ainoastaan terveydenhuoltoa. Monella alalla työvoima on nyt tiukilla lisääntyneiden sairauspoissaolojen ja karanteenien takia.

Työntekijä kaupan pakastekaappien edessä.
Kaikkia tuotteita ei saada heti kauppojen hyllyille, jos nopeasti kasvaneet koronatartunnat lisäävät paljon työntekijöiden poissaoloja. Arkistokuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Timo-Pekka Heima,
Elli-Alina Hiilamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaviruksen omikronmuunnos on levinnyt niin nopeasti, että tartunnat ja altistumiset alkavat haitata monien työpaikkojen ja palveluiden toimintaa.

Uusia koronatartuntoja on raportoitu kahden viime viikon aikana yli 58 000, ja tänään THL kertoi lähes 5 500 uudesta tartunnasta.

Tartuntojen ja altistumisten nopea kasvu heijastuu monille työpaikoille, kun yhä useampi työntekijä joutuu jäämään kotiin saatuaan tartunnan tai altistuttuaan koronalle.

Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara ennakoi, että työpaikoilla alkaa paikoin tulla työntekijöistä pulaa.

– Sairastuneita on niin paljon ja poissaoloja tulee yhtä aikaa runsaasti, niitä saattaa tulla samoista yksiköistäkin. Näin erityisesti tuotannossa tulee haasteita, Rytivaara toteaa.

Altistuneiden määrä on kasvanut paitsi tartuntojen lisääntymisen myös lomakauden myötä.

– On liikuttu ja oltu enemmän yhdessä eri ihmisten kanssa, niin altistumisia on tullut reilummin, Rytivaara sanoo.

Työpaikoille ongelmia aiheuttaa se, ettei tavallisia flunssaoireita saada enää eroteltua koronasta.

– Systeemiä pitäisi nopeuttaa, kaikkien lääkäreiden pitäisi pystyä tekemään eristyspäätös ja siitä nopeasti karanteenipäätökset THL:n ja paikallisten ohjeiden mukaisesti. Nyt eristys- ja karanteenipäätöksissä on liikaa viivettä, jolloin tauti pääsee leviämään.

Kasvaneet tartunnat näkyvät paikoin kaupan hyllyillä

Kasvaneet tartuntamäärät näkyvät suurille työnantajille, kuten S-ryhmälle. S-ryhmän suurimman alueosuuskaupan HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen kertoo työntekijöiden sairauspoissaolojen lisääntyneen.

– Kehitys on ollut samanlaista kuin yhteiskunnassa ylipäätään, eli piikkiä ylöspäin on. Toistaiseksi ei ole näkynyt myymälöiden toiminnassa kuin viiveinä, Liimatainen sanoo.

– Nyt kun ravintolarajoitukset tulivat uudelleen voimaan, siirsimme 250 työntekijää ravintolapuolelta kaupan puolelle, se on auttanut meitä tautihuipun hallitsemisessa, Liimatainen jatkaa.

Liimatainen toteaa, että yhtään myymälää ei ole jouduttu sulkemaan ja pääkaupunkiseudun ruokahuolto saadaan hyvin turvattua.

– Tavaran hyllytyksessä olevat viiveet ovat konkreettinen esimerkki, miten tilanne on näkynyt asiakkaille.

Logistiikka on Liimataisen mukaan silti toiminut hyvin vuodenvaihteen kiireisinä kauppa-aikoina, ja tuotteita on tullut sujuvasti kauppoihin.

henkilökuvassa HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen
HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen kertoo hidastuneen testauksen aiheuttavan ongelmia, kun testituloksia joudutaan odottamaan yhä kauemmin. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Julkisen liikenteen vuoroja peruttu paikoin pääkaupunkiseudulla

Tartuntojen määrän nopea kasvu on heijastunut joukkoliikenteeseen Helsingin seudulla. Yle kertoi aiemmin tänään, että jopa satoja bussivuoroja peruttu pääkaupunkiseudulla koronan takia.

Bussiyhtiö Nobinan liikennejohtaja Mårten Winqvist kuvasi tilannetta äärimmäisen haastavaksi. Yhtiö on joutunut perumaan viime päivien aikana jopa 200 bussivuoroa vuorokaudessa.

Kuljettajia on altistunut koronalle tai sairastunut, ja joutunut jäämään jäänyt sairauspoissaololle. HSL:n tiedotteen mukaan perumiset koskevat muutamia prosentteja kaikista vuoroista.

VR:lta kerrotaan, että kaukoliikenteen junat ovat kulkeneet normaalisti. Lähiliikenteessä ollaan sen sijaan jouduttu perumaan junavuoroja sairauspoissaolojen ja karanteenien takia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen totesi Ylelle eilen, että yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen toiminta alkaa olla vaakalaudalla koronatartuntojen ja karanteenien vuoksi. Järvinen oli huolissaan varsinkin terveydenhuollon tilanteesta.

Karanteeniajan lyhentäminen harkintaan

HUSin Järvinen toivoi viranomaisilta nopeaa toimintaa esimerkiksi karanteeniajan lyhentämisessä. Järvisen mukaan koronan leviämisen kannalta ei olisi suurtakaan merkitystä, vaikka karanteeniaika vähennettäisiin esimerkiksi seitsemään päivää.

Lyhyempää karanteeniaikaa toivoo myös EK:n Rytivaara.

– Kohta tulee myös mietittäväksi, täyttääkö tämä enää yleisvaarallisen tartuntataudin kriteereitä, kun epidemia leviää näin hurjaa vauhtia, Rytivaara toteaa.

Hän muistuttaa myös, että tämän hetken tiedon mukaan omikron aiheuttaa lievempää tautia.

Helsingissä laajasta tartuntaketjujen jäljityksestä on jouduttu luopumaan, koska tartuntoja ja altistumisia on niin paljon.

– Tartunnan saaneen kannattaa omaehtoisesti välttää kontaktia muihin henkilöihin ja informoida omia kontakteja heidän mahdollisesta altistumisestaan, kommentoi Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkärin Sanna Isosomppi Ylelle vuodenvaihteessa.

Lue myös

Yhä useampi saa koronapiikin työterveydestä jo tällä viikolla – ammattilaiset toivovat, että sen ansiosta rokotusinto lisääntyy

Koronaryhmä suosittelee, että pääkaupunkiseudun rajoituksia jatketaan kahdella viikolla

"On tapauksia, joissa viimeisiksi sanoiksi on jäänyt katumus ottamattomasta rokotteesta" – lääkäri Santeri Seppälällä jää koronavirusta vastaan taistellessa vapaat väliin

Suomeen on tulossa koronarokotteita, joiden toivotaan kääntävän epäilijöiden päät – tämä uusista tulokkaista tiedetään

Suosittelemme