Hyppää sisältöön

Muistojen bulevardi soittaa musiikkia, joka tuntuu tutulta mutta kuuluu radiossa harvoin – yleisön suosikki täyttää 10 vuotta

Ylen radio-ohjelma syntyi tarpeesta saada aamun tiukan puheen ja klassisen musiikin kylkeen kevyttä sisältöä. Yksi ohjelman innokkaista faneista on Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Muistojen bulevardi -ohjelma sai nimensä iskelmätähti Laila Kinnusen esittämän kappaleen mukaan. Kuva: Yle / Erkki Suonio
Päivi Puukka

"Taas kuljen, Bulevardilla Helsingin, niin kuin ennen, kuljin kanssasi sun, oi rakkain"

Laila Kinnusen tulkitsema Muistojen Bulevardi antoi nimen ikivihreää iskelmää ja muuta kevyttä musiikkia soittavalle ohjelmalle kymmenen vuotta sitten. Tällä hetkellä se on Radio 1:n suosituin ohjelma, jota tosifanit kutsuvat nimellä Mubu.

Nostalgisen iskelmän, elokuvamusiikin helmien ja latinalaisten rytmien klassikoiden luulisi olevan radiokanavien peruskauraa, mutta totuus onkin päinvastainen. Muistojen bulevardin musiikki on jotain, mitä kuulee radiosta todella vähän.

– Se, että tällaista musiikkia ei usein kuule, ei tarkoita sitä, että se olisi olisi jotain pientä tai indietä tai undergroundia, ei mitään sinne päinkään! Muistojen bulevardi on suuria lauluja, ikivihreitä erikielisiä biisejä ympäri maailmaa. Tämä on ohjelma, jossa laitetaan aina parasta pöytään, Tuuli Saksala, yksi ohjelman toimittajista, kiteyttää.

Yle Radio1:n tuolloinen kanavapäällikkö Kaj Färm totesi, että ohjelmavirtaan kaivattiin keveyttää aamun tiukan puheen, klassisen musiikin ja hartausohjelmien jälkeen. Muistojen bulevardi -ohjelmaa rakentamaan ryhtyivät muun muassa Jake Nyman ja Pekka Laine.

Saksala liittyi remmiin vuotta myöhemmin.

– Olen toimittanut tätä ohjelmaa yhdeksän vuotta eli lyhimmän aikaa kaikista, Saksala nauraa.

Nymanin, Laineen ja Saksalan lisäksi Muistojen Bulevardin tekijöitä ovat Kalevi Pollari ja Pasi Hiihtola.

Kuuntelijat ovat pääasiassa yli viisikymppisiä, mutta nostalgia puree myös nuorempiin. Tuottaja Annina Aho sanoo, että osa nuorista kuuntelee ohjelmaa ehkä ironian kautta. Monia puhuttelee musiikki, joka on heille uutta, mutta kuulostaa silti tutulta.

Hashtagilla Mubusta

Yksi vakikuuntelijoista on vihreänä poliitikkona tunnettu ja työelämäprofessorina toimiva Pekka Sauri. Hän on ollut musiikkimiehiä jo 1960-luvulta eli alakouluikäisestä asti. Hänelle Muistojen bulevardin kappaleet tarjoavat usein jälleenkuulemisen riemua. Sauri odottaa ohjelmalta erityisesti angloamerikkalaista rockia, mutta oikeastaan kaikki kelpaa. Uudempaa kiinnostuksen kohdetta edustavat muun muassa ranskalaiset chansonit.

Ja kun oikea biisi kajahtaa, Sauri twiittaa siitä. Hänen Mubu-hashtaginsa on #enehkäkestä.

– Rupesin jo pitkän aikaa sitten tekemään Twitteriin Muistojen bulevardi -päivityksiä. Siitä tuli sellainen formaatti, että siteeraan biisin lyriikkaa ja sitten on tää enehkäkestä-tagi. Minulle tuottaa suurta nautintoa tehdä tällaista, Sauri tunnustaa.

Sata vuotta musiikkia koko maapallon mitalla

Nelikymppinen Tuuli Saksala on Muistojen bulevardin nuorin toimittaja. Hänelle ohjelman musiikkityyli on kuitenkin tuttua, nostalgistakin. Siitä on kiittäminen sekä mummua että omia vanhempia. Saksalan perheessä on kuunneltu aina musiikkia Elviksestä Jacques Breliin ja Beatlesista Omara Portuondoon.

Musiikkitoimittaja Tuuli Saksala tuo usein lattarimausteita Muistojen bulevardi -ohjelmaan. Kuva: Jukka Lintinen / Yle

Musiikkitoimittajan tulee olla aika kaikkiruokainen, mutta Saksalan ominta alaa ovat Latinalaisen Amerikan ikivihreät ja niiden tallenteet.

– Joskus se on vähän kuin salapoliisityötä. Kuten vaikka tuttu laulu Bésame mucho, josta on paljon suomalaisiakin tulkintoja. Etsin siitä chileläisiä, ihan ensimmäisiä levytyksiä. Löysin tietoa muun muassa hakuteoksista kuten diskografioista, kuvailee Saksala.

Usein löydöt hankitaan samalla Ylen levystöön, joka karttuu ohjelman myötä.

Bésame mucho kuului jopa Topi Sorsakosken repertuaariin. Kuva: Yle/Antero Tenhunen

Erilaiset versiot tutuista melodioista ovat Muistojen bulevardin ydintä. Vaikka ohjelma kuullaan kuutena päivänä viikossa, ammennettavaa riittää. Mubussa soitetaan kevyttä musiikkia 1920-luvulta tähän päivään kaikkialta maailmasta, kaikilla mahdollisilla kielillä. Usein joku yllättävä kolahtaa kuulijaan, ai tällaistakin on!

– Vaikka biisi on menneiden vuosien hitti, eihän minulla välttämättä ole ollut siihen suhdetta nuorempana, Sauri toteaa.

Muistojen bulevardin toimittajat tosiaan etsivät kappaleista usein uusia, jännittäviä versioita, mutta ohjelmassa on vankka sijansa myös kaikkien tuntemilla klassikoilla. Kovin suuressa rotaatiossa ne eivät silti ole eli eivät toistu päivästä toiseen. Suosituimmat kappaleet saattavat soida pari kertaa vuodessa.

10-vuotiaan juhlapäivät

Ylen Areena-palvelu vaikuttaa myös Muistojen bulevardin kuunteluun. Areenasta Saurikin käy katsomassa, millainen biisilista on ohjelmalla, joka on sattunut jäämään väliin. Jos kattaus näyttää houkuttelevalta, hän kuuntelee ohjelman jälkikäteen.

Tuottaja Aho sanoo, että nuoremmat kuuntelijat ovat tulleet mukaan juuri Areenan kautta. Ohjelman ulostuloaika aamulla on lauantain uusintaa lukuun ottamatta työssäkäyville haastava.

Bing Crosbyn tunnelmallinen ääni sopii Muistojen bulevardin peruskattaukseen. Tässä Crosbyn kanssa näyttelijä Joan Fontaine musiikkielokuvassa The Emperor Walz (1948). Kuva: All Over Press

Muistojen bulevardi viettää 10-vuotisjuhliaan usean eri lähetyksen voimin. Tammikuun 10. kuullaan Mubun historian ensimmäisen lähetyksen kappaleet uudemman kerran.

Muistojen bulevardin sävel on vapaa -puhelintoivekonsertti kuullaan Yle Radio 1:ssä lauantaina 12.2. klo 19.02–22.00. Tällöin kuuntelijat voivat toivoa omia suosikkisävelmiään. Ohjelman juontavat Tuuli Saksala ja Pasi Hiihtola.

Ja, jos korona suo, UMO Helsinki Jazz Orchestra sekä laulusolistit Aili Ikonen ja Kyösti Mäkimattila esittävät yleisön edessä Muistojen bulevardista tuttua musiikkia Savoy-teatterissa Helsingissä torstaina 10. helmikuuta. Konsertti lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä klo 19.02. Tallenne on kuunneltavissa Yle Areenassa.

"Näin kuljen, bulevardilla muistojen, hetket kauniit, elän taas uudelleen"

Kuuntele Muistojen bulevardia Areenasta

Millaista musiikkia haluat kuulla radiosta? Voit keskustella jutusta 8.1. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle