Hyppää sisältöön

Norjalaisperheen lomasta Thaimaassa tuli painajainen, kun koronatestin tulos vei sairaalaeristykseen – suomalaisiakin määrätty eristykseen

Kymmenet suomalaiset ovat antaneet positiivisen tuloksen koronatestissä Thaimaassa, kertoo Suomen Bangkokin-suurlähetystö. Ainakin osa heistä on joutunut sairaalaeristykseen.

Terveydenhuoltohenkilökunta odottamassa lomailijoita lentokentällä Phuketissa.
Työntekijät ohjasivat matkustajia pakolliseen koronatestiin Phuketin lentoasemalla kesällä 2021. Kuva: Thomas De Cian / AOP
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Thaimaan lomakohteet houkuttelevat jälleen turisteja koronapandemiasta huolimatta. Viime aikoina myös monet suomalaiset ovat suunnanneet esimerkiksi suositulle Phuketin saarelle.

Joitakin odottaa perillä loman sijaan pakkoeristys paikallisessa sairaalassa.

Kaikille Thaimaahan saapuville matkaajille tehdään maahantulon yhteydessä koronatesti tai -testejä. Positiivisen tuloksen saaneet määrätään 10 päiväksi pakolliseen eristykseen sairaalassa.

Norjalaisen nelihenkisen perheen joululoma muuttui painajaiseksi, kun perheen 9-vuotias poika sai maahantulon yhteydessä tehdystä koronatestistä positiivisen tuloksen, kertoo norjalainen Østlandets Blad -sanomalehti.

Norjalaisäiti Silje Hoel Nikolic kertoi Østlandets Bladille, että positiivinen tulos oli järkytys. Perhe oli saanut negatiiviset tulokset ennen Thaimaan-lentoa Norjassa otetuista PCR-koronatesteistä.

Lomailijoita lentikentällä Phuketissa.
Hotellien autonkuljettajat odottavat saapuvia asiakkaita Phuketin lentoasemalla. Kuva: Paul Lakatos / AOP

“Tunnen oloni vainoharhaiseksi”

Thaimaan viranomaiset määräsivät pojan 10 päiväksi eristykseen sairaalaan. Nikolic sai luvan olla eristyksessä poikansa kanssa tämän nuoren iän takia.

Heidät vietiin yksityiseen sairaalaan ambulanssilla. Nikolic kertoi lehdelle, että huone oli hyvätasoinen. Hän piti kokemusta silti raskaana, koska ei ollut sairas.

– Tunnen tulevani hulluksi. Pidän kasvomaskia koko ajan. Nukun se päällä öisin. Desinfioin, peseydyn ja tunnen oloni vainoharhaiseksi. Nikolic kuvaili Østlandets Bladille.

Hänen miehensä ja heidän 11-vuotias poikansa eivät myöskään päässeet nauttimaan rantaelämästä, koska heidät määrättiin altistuksen takia hotellikaranteeniin.

Jouluaattona, muutama päivä Thaimaahan saapumisen jälkeen, myös vanhempi poika sai positiivisen tuloksen uudesta koronatestistä. Isä ja vanhempi poika määrättiin eristykseen samaan sairaalaan, mutta eri huoneeseen kuin Nikolic ja perheen nuorempi poika.

Nikolicin mukaan matkatoimisto ei ollut kertonut, että koronatartunnan saaneet eristetään sairaalaan Thaimaassa. Hän sanoi, että he eivät olisi lähteneet matkalle, jos olisivat tienneet käytännöstä.

Täysi-ikäiset lapset voidaan Thaimaassa erottaa vanhemmistaan eristyksen ajaksi. Näin kävi kolmehenkiselle tanskalaisperheelle, kertoo tanskalainen B.T.-lehti.

Lehden mukaan perheen joululoma meni mönkään, kun vähän aikaa sitten täysi-ikäistynyt tytär sai positiivisen tuloksen Phuketin lentoasemalla maahantulon yhteydessä tehdystä koronatestistä.

Thaimaan viranomaiset päättivät eristää koko perheen sairaalaan. Negatiivisen testituloksen saaneet vanhemmat eristettiin yhteen huoneeseen ja tartunnan saanut tytär toiseen.

– Tyttäremme on 18-vuotias. Onneksi hän on hyvin itsenäinen, joten emme ole olleet huolissamme. Mutta ei ole mukava ajatella, että lapsi on yksin sairaalassa ulkomailla, perheenäiti Joy Ahlström sanoi B.T.:lle.

Kymmenillä suomalaisilla havaittu tartunta Thaimaassa

Myös suomalaisia on joutunut pakolliseen sairaalaeristykseen Thaimaassa positiivisen koronatestituloksen takia.

Asian vahvistaa Ylelle sähköpostitse konsuli Katariina Hautamäki-Huuki Suomen Bangkokin-suurlähetystöstä.

Hautamäki-Huuki kertoo, että Thaimaan terveysviranomaisten mukaan 39 suomalaisella on todettu koronatartunta viime marraskuun alun ja tammikuun 3. päivän välisenä aikana. Suurlähetystön tiedossa ei ole, kuinka moni heistä on joutunut sairaalaan eristykseen.

Thaimaalaiset poliisit ja sotilaat kävelevät ostos- ja bilekadulla iltahämärässä. Kadun reunoilla näkyy ravintoloiden kylttejä ja mainoksia.
Thaimaan poliisi teki tarkastuksen ulkomaalaisten suosimalle Khao San Road -bilekadulle Bangkokissa 4. tammikuuta 2022. Viranomaiset sulkivat kadun turisteilta puhdistusoperaation ajaksi, koska monet juhlijat olivat saaneet koronatartuntoja uudenvuoden aikoihin. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Konsulin mukaan Thaimaassa koronaan sairastuneiden hoidon lähtökohtana on ollut pandemian alusta lähtien eristys sairaalassa. Joskus vähäoireisissa tapauksissa on saatettu sallia myös kotikaranteeni, joka matkailijoiden kohdalla voi olla esimerkiksi karanteenihotelli.

– Päätökset hoitotoimista ja karanteenipaikoista tekee kunkin tapauksen osalta aina hoitava taho, Hautamäki-Huuki sanoo.

Hän muistuttaa, että Thaimaa ohjaa myös koronavirukselle altistuneet karanteeniin, jonka pituus on terveysviranomaisten mukaan lähtökohtaisesti 14 päivää. Altistuneiden karanteenipaikkana on yleensä karanteenihotelli.

Altistuneeksi voidaan katsoa esimerkiksi matkustajat, jotka ovat istuneet positiivisen koronatestituloksen saaneen henkilön lähellä lentokoneessa.

Siniseen suoja-asuun pukeutunut työntekijä suihkuttaa puhdistusainetta baaritiskin ylle tyhjässä yökerhossa. Tiskillä on muovinen joulukuusi ja katosta roikkuu sateenkaarilippu.
Terveystyöntekijä suihkutti desinfiointiainetta yökerhon tiloissa puhdistusoperaatiossa Khao San Roadilla Bangkokissa 5. tammikuuta 2022. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Vakuutus korvaa kuluja tartunnasta, altistuksesta ei

Matkavakuutus ei korvaa kuluja, jotka syntyvät korona-altistuksen takia määrätystä karanteenista, kertovat Suomen suurimpiin vakuutusyhtiöihin lukeutuvat If, Pohjola Vakuutus ja LähiTapiola.

– Jos vakuutettu sairastuu myöhemmin karanteenin aikana koronaan, korvaamme hänelle matkan keskeytymisen kuluja sairauden toteamisesta lähtien, kertoo sähköpostitse LähiTapiolan viestintäasiantuntija Tiia Kyynäräinen.

If tulkitsee koronan matkasairaudeksi, kun tauti alkaa matkan aikana. Silloin yhtiö korvaa sairaudesta koituvat hoitokulut ilman euromääräistä ylärajaa, sanoo puhelimitse Ifin tuotepäällikkö Jukka Heinämäki.

Pohjola Vakuutus katsoo, että jos vakuutettu saa koronatartunnan matkallaan ja tämä aiheuttaa hänelle esimerkiksi sairaalakuluja tai jos hän sairastumisen vuoksi menettää alkuperäisen paluulennon, voidaan nämä korvata matkavakuutuksesta, kertoo sähköpostitse Pohjola Vakuutuksen henkilövakuutuksesta vastaava Atte Erkamo.

Onko lomamatka riskin arvoinen, jos mahdollinen koronatartunta vie pakkoeristykseen sairaalaan? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 7. tammikuuta kello 23 asti.

Lue lisää:

Thaimaa avautui jälleen suomalaisturisteille, mutta tiukoilla ehdoilla – Konsuli: "Kiinnostus on ollut hyvinkin suurta, moni kaipaa jo matkalle"

Kaakkois-Aasia avaa hiljalleen ovia turisteille – Phuketin lomasaarella vieraillut muutamassa kuukaudessa jo yli 40 000 rokotettua lomailijaa

Suosittelemme sinulle