Hyppää sisältöön

Kymmenennen kerran Alpe Cermisille kiivennyt Krista Pärmäkoski haluaa olla vielä joku päivä kukkulan kuningatar – "Olen yksi kovimmista Tour-hiihtäjistä"

Krista Pärmäkoskella ja Kerttu Niskasella oli tämän vuoden Tour de Skillä epäonneakin, mutta tästä huolimatta suomalaiskaksikko oli lopputuloksissa hienosti neljäs ja viides.

Krista Pärmäkoski nousee Tour de Skin viimeisellä etapilla Alpe Cermisiä pitkin.
Krista Pärmäkoski oli Tourin viimeisellä etapilla kuudes. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Kimmo Porttila,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten panos tämän kauden Tour de Skillä oli varsin vahva, vaikka kokonaiskilpailussa ei palkintosijoja irronnutkaan. Kaikki loppuun asti hiihtäneet neljä naista – Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen – sijoittuivat kokonais-Tourilla 15 parhaan joukkoon.

Lisäksi kolme suomalaisnaista saavutti palkintosijan eri etapeilla: Kerttu Niskanen voitti Lenzerheidessa 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun, Krista Pärmäkoski oli kolmas Val di Fiemmen 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa ja Johanna Matintalo saavutti uransa ensimmäisen maailmancupin palkintosijan, kun hän oli kolmas Oberstdorfissa perinteisen hiihtotavan sprintissä.

Krista Pärmäkoski sijoittui suomalaisista parhaiten neljänneksi ja taisteli tiukasti kolmannesta sijasta kokonaiskilpailussa. Norjan Heidi Weng oli kuitenkin viimeisellä etapilla ykkönen ja pudotti Pärmäkosken palkintosijoilta.

– Alpe Cermis oli ihan yhtä kova kuin aina ennenkin, kymmenennen kerran laskettelurinteeseen kiivennyt Pärmäkoski kertoi Yle Urheilulle.

– Alkunousu tuli hyvin, mutta kun tultiin jyrkälle osuudelle, niin oli sen verran suora jalka, että kärkikaksikko karkasi siinä ja lopussakin vielä tuli muutama ohi. Kaikkeni annoin, ja vaikka olisi ollut toinen vauhdinjako, niin sija olisi ollut kuitenkin sama.

Niskanen harmitteli vielä eilistä

Kerttu Niskanen hävisi Pärmäkoskelle ainoastaan 3,4 sekuntia. Pitkästä aikaa voiton makuun päässyt Niskanen myönsi, ettei hän uskonut pystyvänsä näin hyvään tulokseen kokonaiskisassa, mutta maanantain yhteislähtökisan tulos (7:s) ja väärä suksien valinta korvensi yhä.

– Suoritin sprintit yllättävän hyvin omaan tasoon nähden. Eilen ei olisi tarvinnut tehdä kuin perusonnistuminen. Ne ennalta vahvat kisat menivät huonosti, ja se pikkuisen latistaa. Mutta kaikki on kunnossa. Ei jäädä tätä murehtimaan niin paljon kuin miltä nyt tuntuu, hän naurahti.

– Kunto on hyvä, ja kun kaikki natsaa kohdalleen, välineet toimivat ja sattuu hyvä päivä, niin pystyn perinteisellä taistelemaan hyvistä sijoista.

Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen uupuneina Tour de Skin viimeisen etapin maalissa.
Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski (maassa) voipuneina maalissa Tour de Skin viimeisellä etapilla. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Pärmäkoski ei halunnut jossitella

Pärmäkosken mukaan tämän vuoden Tour de Ski antoi uskoa siihen, että myös hän on hyvässä kunnossa ja oikealla tiellä kohti Pekingin olympialaisia. Pärmäkoskellakin oli huonoa tuuria alkukiertueella ja paremmalla onnella hän olisi voinut taistella tosissaan kokonaiskilpailun palkintosijoista.

– Mutta ei jossitella sitä. Tärkeämmät kisat ovat tulossa, hän huomautti.

Pärmäkoski on kaksi kertaa noussut Tourilla palkinnoille. Kaudella 2016–17 hän oli toinen ja kaudella 2018–19 kolmas. Pärmäkoski uskoo, että hän voi joku päivä olla kukkulan kuningatar Alpe Cermisillä.

– Kyllä minä vielä joskus sen haluan kokea, hän sanoi.

Koska tämän kauden Tour oli Pekingin olympialaisten takia vain kuuden osakilpailun mittainen, ei normaalimatkoilla jaettu bonussekunteja samalla tavalla kuin aiemmin. Sen takia sprinttikilpailut painottuivat enemmän, ja juuri niissä Pärmäkoskella oli huonoa tuuria.

– En päässyt edes välieriin enkä saanut bonussekunteja. Väittäisin, että olen yksi kovimmista Tour-hiihtäjistä, jos bonussekunnit otetaan pois. Olen aika usein antanut niissä muille hyvää ja uskon, että kun onni kääntyy, niin se (voittaminen) on vielä minullekin mahdollista.

Lue myös:

Natalia Neprjajeva valloitti Tour de Skin – Krista Pärmäkoski taipui neljänneksi, Kerttu Niskanen viidenneksi

Anne Kyllöseltä vaadittiin Tourilla olympianäyttöjä – nälkäinen konkari yllättyi tuloksistaan ja on nyt lähellä paikkaa Pekingiin

Viime aikojen tuloksiinsa pettynyt Krista Pärmäkoski sai vihdoin tuulettaa – yksinkertainen taktiikka piti loppuun asti: "En anna metriäkään periksi"

Suosittelemme