Hyppää sisältöön

Sairaanhoito Uudellamaalla kauttaaltaan ylikuormittunut – edes kaikkia välttämättömiä koronaepäilyjä ei enää pystytä testaamaan

HUSin mukaan testaamisen, jäljittämisen ja karanteenien kriteereitä on valtakunnallisessa koronastrategiassa muutettava pian.

Anonyymi kuva potilaan siirrosta.
Koronatartunnat ovat tuoneet päivystyksiin ja ensihoitoon myös potilaita, jotka eivät tarvitse välitöntä hoitoa. Kuva: Matti Myller / Yle
Maija Mokkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronavirustartuntojen voimakas kasvu kuormittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ensihoitoa, päivystyksiä ja päivystysapua tarjoavaa puhelinta.

– Toivomme, että ihmiset miettisivät, vaatiiko heidän oireensa välitöntä kiireellistä hoitoa vai voiko oireen hoitaa esimerkiksi seuraavana päivänä terveysasemalla tai itsehoito-ohjeilla, sanoo toimialajohtaja Maaret Castrén HUSin tiedotteessa.

Päivystysten lisäksi myös ensihoito on joulun jälkeen ollut entistäkin kuormittuneempi ja sinne on ohjautunut merkittävä määrä tarpeettomia hälytyksiä.

Tänään tiistaina Suomessa todettiin yhteensä liki 5 500 uutta koronavirustartuntaa, joista 2 724 Uudellamaalla. Alueella otetuista koronatesteistä liki kolmannes on positiivisia ja positiivisista näytteistä jo 90 prosenttia todennäköisesti omikron-varianttia.

Tartuntojen suuri määrä on lisännyt hoidon tarvetta niin erikoissairaanhoidossa kuin perusterveydenhuollon vuodeosastoillakin. Monet HUSin yksiköt ovat ruuhkautuneet ja kiireetöntä sairaalahoitoa on jouduttu vähentämään.

Hoitohenkilökunnan loppumisesta varoitti jo maanantaina infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen.

HUSin mukaan omikron on luomassa kokonaan uudenlaisen tautitilanteen.

– Tartuntojen ja altistumisten jatkuva kasvu on uhka yhteiskunnan ydintoiminnoille, jos suuri joukko terveydenhoidon tai monen muun oleellisen toimialan henkilöstöstä on poissa työpaikoilta, HUSin vs. johtajaylilääkäri Veli-Matti Ulander arvioi sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

HUSin testauskapasiteetti ei riitä enää edes välttämättömimpien koronaepäilyjen tutkimiseen. HUS kykenee ottamaan noin 7 000 näytettä päivässä ja jonot testaukseen ovat venyneet.

Sairaanhoitopiiri vaatiikin, että testaamisen, jäljittämisen ja karanteenien kriteereitä on muutettava.

Helsingin terveysasemilla kiireetön hoito saa odottaa, kotihoidossa käyntejä lyhennetään

Myös Helsingin kaupunki kertoo terveysasemiensa ja kotihoidon kuormittuneen koronatartuntojen vuoksi.

Kaupunki toteaa tiedotteessaan, että kiireettömässä asiassa kannattaa odottaa koronatilanteen rauhoittumista ennen yhteydenottoa terveysasemalle.

Helsinki pyrkii turvaamaan kiireellisen ja välttämättömän hoidon. Jo varatut vastaanotot yritetään toteuttaa, mutta henkilökunnan poissaolojen vuoksi niitäkin voidaan joutua siirtämään tai perumaan. Myös kotihoidon käyntejä joudutaan lyhentämään ja siirtämään.

Koska koronavirustestaus on pahasti ruuhkautunut, testiin ei pitäisi hakeutua, jos on saanut kaksi rokoteannosta tai jo sairastanut taudin. Kotitestiä ei kaupungin mukaan myöskään on tarvetta varmentaa laboratoriossa.

Voit keskustella aiheesta 5.1. kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

HUSin Asko Järvinen varoittaa yhteiskunnan kriittisten toimintojen vaarantumisesta: "Meiltä loppuvat käytännössä työntekijät"

Jos sait kotitestistä positiivisen tuloksen, älä varaa aikaa viralliseen testiin vaan eristä itsesi heti, sanoo HUSin Lasse Lehtonen

Suosittelemme