Hyppää sisältöön

Lasten koronarokotetutkimus voi saada jatkoa – Kasper Hästbacka, 3, sai piikin kesällä ja nyt halutaan tietää, miten kolmas rokote vaikuttaisi hänen ikäisiinsä

Maailmanlaajuisessa tutkimuksessa 2–4-vuotiaiden lasten vasta-aineiden tuotanto osoittautui muita ikäluokkia heikommaksi. Nyt halutaan tietää, miten kolmas koronarokote vaikuttaisi.

Kasper Hästbacka, 3, sai ensimmäisten joukossa koronapiikin - pienten lasten koronarokotetutkimus saattaa saada jatkoa
Petra Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolaisen Hästbackan perheen 8-vuotias Aaron ja 3-vuotias Kasper osallistuivat lasten koronarokotetutkimukseen viime kesänä.

Nyt on tulosten aika.

Pojat lähtivät Kokkolan rokotetutkimusklinikalle innokkaasti.

– Nyt selviää, olenko saanut koronapiikin, Aaron tietää.

– Siellä rokotetaan ja sitten siellä on pikkuautoja, joilla voi leikkiä ja saa yllätyslelun, Kasper jatkaa.

Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen tutkimukseen osallistui yhteensä 4500 alle 12-vuotiasta lasta Suomesta, Yhdysvalloista, Puolasta, Espanjasta.

Yli 5-vuotiailla rokotteen suojateho osoittautui erinomaiseksi ja rokote tehokkaaksi ja turvalliseksi. Heillä rokote on myös otettu käyttöön Suomessa. Yhteenvetoa tuloksista löytyy täältä.

Sen sijaan pienempien lasten kohdalla mietitään koronarokotetutkimuksen jatkamista.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämetin mukaan 2–4-vuotiaiden rokoteannos on pienempi kuin vanhemmilla lapsilla eikä vasta-aineita eikä muodostunut yhtä paljon kuin muissa ikäryhmissä. Nyt halutaan tietää, miten kolmas rokote tehoaa.

– Toisaalta pikkulapset ovat sairastaneet koronataudin yleensä lievänä, joten kahden rokoteannoksen jälkeen riski sairastua vakavasti on erittäin pieni, Rämet toteaa.

Yle tapasi Hästbackan perheen ensimmäisen kerran elokuussa. Silloin molemmat lapset olivat saaneet pistoksen, mutta vielä perhe ei tiennyt, sisälsivätkö piikit rokotetta vai suolaliuosta.

Lue seuraavaksi: Kasper, 3, ja Aaron, 8, ovat mahdollisesti ensimmäisiä pieniä suomalaislapsia, jotka on rokotettu koronaa vastaan

Jatko harkinnassa

Kokkolan rokotetutkimusklinikalla selvisi, että Hästbackan veljeksistä nuorempi Kasper oli saanut koronarokotteen, mutta vanhemmalle Aaronille oli pistetty suolaliuosta.

Poikien äiti Mira Hästbackan mukaan kummallekaan pojalle ei tullut rokottamisesta oireita. Muutenkin syksy on sujunut hyvin.

– Jonkin verran on ollut pikkunuhaa, mutta ei mitään kummempaa. Pari kertaa on kotona otettu nenänäyte, mutta muuten on mennyt hyvin, Hästbacka kertoo.

Lumerokotetta saanut Aaron Hästbacka sai vastaanottokäynnin päätteeksi oikean koronarokotteen. Jos tilanne olisi ollut pojilla toisinpäin, valinta olisi ollut vaikeampi.

– Kyllä me olisimme miettineet, että otetaanko ollenkaan, koska pienillä rokotteen vaste on ollut ilmeisesti aika huono ja kuitenkin tauti on ollut aika lievänä, Mira Hästbacka pohtii.

Perheelle tieto 2-4-vuotiaiden koronarokotetutkimuksen mahdollisesta jatkosta tuli yllätyksenä.

– Luulimme, että nyt oli viimeinen kerta, mutta kuulimme, että tutkimus jatkuu ja heinäkuussa tullaan taas Kasperin kanssa.

Jatkoa harkitessaan Hästbackat aikovat ottaa aikalisän.

– Pitää ensin miettiä, että jätetäänkö homma tähän näin vai ei. Mietimme sitten, kun asiasta kuullaan lisää.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun lauantaihin 8.1. kello 23:een saakka.

Suosittelemme