Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Tammikuun kuudes oli vallankaappausyritys, ja se jatkuu yhä

Vuosi vallankaappausyrityksen jälkeen Yhdysvaltain demokraattiset instituutiot luisuvat kohti kuilua, mutta kansaa kiinnostaa lähinnä bensan hinta, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Video: Näin turvakamera, poliisikamera ja mielenosoittajia seuranneet kuvaajat tallensivat Capitolin valtausta 6.1.2021
Iida Tikka
Avaa Yle-sovelluksessa

WASHINGTON Vuosi sitten seisoin Valkoisen talon kupeessa ja yritin kuunnella Donald Trumpin puhetta. Se oli väenpaljoudessa hankalaa, sillä verkkoyhteydet olivat katkonaisia eikä äänentoisto yltänyt yli ihmisjoukon.

Sitten kaikki lähtivät liikkeelle. Trump oli kehottanut kannattajiaan suuntaamaan kohti kongressia, jossa Joe Bidenin vaalivoitto oli määrä vahvistaa.

Trump sanoi kannattajajoukolleen, että Bidenin presidenttiys on laiton, eikä sen saa antaa tapahtua.

Donald Trump piti puheen kannattajilleen 6.1.2021.
Donald Trump puhui kannattajilleen Valkoisen talon edustalla samaan aikaan kun kongressiedustajat kokoontuivat vahvistamaan vaalitulosta. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Seuraavien tuntien ajan seurasin vierestä, miten vähälukuiset poliisijoukot yrittivät turhaan estää vihamielisen joukon tunkeutumista kongressitaloon.

Taas netti pätki, eikä puhelinkaan toiminut kuin hetkittäin. Paras tieto oli suoraan silmien edessä.

Tapahtumien keskipisteessä historiallisten hetkien kaoottisuus konkretisoituu.

Mielenosoittajia tunkeutumassa Yhdysvaltain kongressiin loppiaisena
Osalla Trumpin kannattajista oli mukanaan aseita rynnäkössä kongressitalolle. Kuva: Lev Radin / AOP
Capitolin valtaus, kongressin poliisi varautuu asein istuntosalin tunkeutumiseen.
Turvamiehet yrittivät estää valtaajien pääsyn edustajainhuoneen saliin. Kuva: Pat Benic / AOP

Vasta myöhemmin selkiytyi, kuinka lähellä katastrofi oli Capitolilla.

Trumpin kannattajien vihaama republikaanisenaattori Mitt Romney pakeni aivan kapinallisten nenän alta, samoin varapresidentti Mike Pence, jonka väkijoukko huusi haluavansa hirttää. Vasemmistodemokraatti Alexandria Ocasio-Cortez piileskeli vessassa ja pelkäsi kuolevansa, kun kapinalliset etsivät häntä.

Onneksi Capitol Hillin naapurustoon sijoitetut putkipommit eivät räjähtäneet.

Niin yhdysvaltalaiset toimittajat kuin me ulkomaiset kirjeenvaihtajatkin kiiruhdimme toimistoillemme kirjoittamaan analyyseja, joissa pohdittiin, oliko kyseessä vallankaappausyritys. Historioitsijat ja analyytikot vertasivat Capitolin kaaosta Fort Sumterin hyökkäykseen, joka aloitti Yhdysvaltain sisällissodan 160 vuotta aiemmin.

Myöhemmin vallankaappauksia tutkiva yhdysvaltalainen tutkimuskeskus totesi, että kongressihyökkäys täytti vallankaappausyrityksen kriteerit.

Kongressitaloon loppiaisena 2021 tunkeutuneita mielenosoittajia.
Q-Anon-salaliittoteorian äänitorvena tunnettu sarvipäinen mies on yksi vankilaan tuomituista rynnäköijistä. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Tutkimuskeskus ylläpitää tietokantaa poliittisesta väkivallasta maailman maissa ja käyttää luokittelunsa perusteena dataa ja standardisoituja määritelmiä. Kongressin valtaus oli keskuksen mukaan organisoitu hyökkäys ja uskottava uhka laillisille vallanpitäjille, siis vallankaappausyritys.

Vuoden aikana kongressin komitean tutkimuksissa on selvinnyt lisää tietoja siitä, kuinka paljon yhteyksiä Trumpin lähipiirillä oli kapinajoukkoihin ja miten presidentti itse suhtautui hyökkäykseen.

On entistä selvempää, että Trump todella halusi estää vallan vaihtumisen.

Kuten republikaanijohtaja Mitch McConnell totesi Trumpin toisen virkarikossyyteoikeudenkäynnin päätyttyä: ei ole epäilystäkään, etteikö Trump olisi sekä käytännön vastuussa että moraalisessa vastuussa tammikuun kuudennen tapahtumista.

Mielenosoittajia Yhdysvaltain kongressitalon ulkopuolella loppiaisena 2021.
Donald Trump vapautettiin virkarikossyyteoikeudenkäynnissä vain viikkoja vallankaappausyrityksen jälkeen. Kuva: Will Oliver / EPA

Mutta mitä nopeammin kuukaudet kuluvat, sitä vähemmän väliä tammikuun tapahtumilla tuntuu olevan.

McConnell on ajat sitten kääntänyt kelkkansa ja hyväksyy täysin Trumpin vaikutusvallan puolueessaan. Trumpia vastustavien republikaanien siivoaminen puolueen johtopaikoilta alkoi Liz Cheneyn arvonalennuksella toukokuussa.

Puhdistus jatkuu varmasti syksyn välivaaleissa, joissa Trumpin avoin vastustaminen on kuolonisku poliittiselle uralle.

Välivaalit ovat pakottaneet myös demokraatit puhumaan aivan muusta kuin demokratian murentumisesta salaliittoteorioiden jätekuiluun.

Kansaa kiinnostaa inflaatio ja bensan hinta, joten demokraattipoliitikot keskittyvät nyt talouteen.

Kun juttelen yhdysvaltalaisten kanssa, erityisesti demokraattiäänestäjät kertovat haluavansa irrottautua uutisista. Tahtotila ei enää riitä Trumpin kauden aktivismiin.

Capitol
Syksyllä edessä ovat jälleen uudet kongressinvaalit, joissa valitaan kokonaan uusi edustajainhuone ja kolmannes senaattoreista. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain media puhuu kyllä yhä vuoden takaisista tapahtumista melkeinpä päivittäin.

Käytössä ovat kuitenkin vallankaappausyritystä laimeammat termit kuten kapina ja kongressihyökkäys. Ne kuvaavat jotain ohimenevää ja improvisoitua.

Vallankaappausyritys on pitkäjänteisempi projekti. Sellaisen ei pitäisi unohtua vuodessa.

Lue lisää:

Kirjeenvaihtajalta: Kongressihyökkäyksen selvitys estettiin – perjantain suurin voittaja oli vaalit hävinnyt Trump

Washingtonin poliisipäällikkö: “Kapinallishyökkäyksen luulisi olevan puhelinsoiton väärti” – Viranomaiset syyttelevät toisiaan USA:n kongressihyökkäyksen selvittelyssä

Kirjeenvaihtajalta: Republikaanien ratkaisun aika on koittanut - Puolueen on päätettävä, hyväksyykö se salaliittoteoriat vai Trumpista irrottautumisen

Yritettiinkö USA:ssa viime yönä vallankaappausta? Lue tästä, miten väkijoukko pääsi kongressiin ja mitä seurauksia tapahtuneella voi olla

Suosittelemme