Hyppää sisältöön

11-vuotias tyttö kuoli kuorma-autosta romahtaneen lastin alle ennen joulua Helsingissä – tämä tapahtumista tiedetään nyt

Poliisin mukaan kuorma-auton kuljettaja ei huomannut tien penkassa ollutta tyttöä ennen lastin kaatumista. Tyttö löytyi kuolleena maahan romahtaneita raskaita vanerilevyjä nostettaessa.

Onnettomuuspaikalla paloivat kynttilät 5. tammikuuta 2022.
Onnettomuuspaikalla paloivat kynttilät 5. tammikuuta 2022. Kuva: Saara Hirvonen / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi on jatkanut Helsingissä Pukinmäessä tapahtuneen 11-vuotiaan tytön kuolemaan johtaneen onnettomuuden tutkintaa. Kuorma-auton levykuorma putosi autosta tien penkassa olleen pienen tytön päälle 15. joulukuuta 2021.

Poliisi epäilee kuorma-autoa kuljettanutta miestä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta. Tutkinnan edetessä rikosnimikkeet voivat vielä muuttua.

Miestä tai tytön omaisia ei ole vielä kuultu. Poliisi on halunnut rauhoittaa joulun ja muut pyhät. Tapahtumat ovat järkyttäneet syvästi kaikkia osapuolia.

Poliisi on selvittänyt surulliseen onnettomuuteen johtaneita syitä tekemällä teknisiä tutkimuksia ja keräämällä taustatietoja.

Poliisi: Kuljettaja ei havainnut tyttöä

Poliisin mukaan raskaita ulkorakentamiseen tarkoitettuja vanerilevyjä kuljettanut kuski huomasi kuorman heiluvan autoa ajaessaan.

Hän pysäköi auton tien vieressä olleen kevyen liikenteen väylän oikeaan reunaan Pukinmäenkaarella Kehä I:n kohdalla. Auto ei tukkinut kevyen liikenteen väylää, vaan sen ohi oli tilaa kulkea. Miehen tarkoituksena oli oikaista liikkunut lasti.

Poliisin mukaan kuljettajan pysähtymisessä lastin korjaamiseksi ei sinänsä ollut mitään moitittavaa. Autossa oli oma nostolaite, jolla kuljettaja yritti oikaista lastia.

Lastin kiinnitykset kuitenkin pettivät ja raskaat vanerilevyt kaatuivat auton oikealla puolella olleeseen rinteeseen. Mies pyysi avuksi toisen kuljettajan siirtämään lastia takaisin autoon.

Tytön kuolema paljastui kuljettajalle vasta levyjen siirtämisen yhteydessä. Toinen kuljettaja soitti heti hätäkeskukseen.

– Miehellä ei ollut mitään tietoa siitä, että tyttö oli liikkunut siinä kohdassa ja jäänyt levyjen alle. Se oli yllättävä tilanne hänellekin, toteaa tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jouni Jokinen Helsingin poliisilaitokselta.

Muistokirjoitus onnettomuuspaikalla 5. tammikuuta 2022.
Muistokirjoitus onnettomuuspaikalla 5. tammikuuta 2022. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Poliisi arvioi lastin sidosten riittävyyttä

Jokisen mukaan tilanne on ollut todennäköisesti hyvin nopea. Painava lasti on romahtanut muutamissa sekunneissa.

Poliisilla on silminnäkijöitä kuljettajan liikkeistä autolla, mutta lastin kaatumista tai tyttöä ei ollut nähnyt kukaan.

– Se, miksi tyttö oli mennyt rinteen puolelle voi jäädä ikuiseksi arvoitukseksi, Jokinen sanoo.

Poliisin tutkimukset ennen kuulusteluja ovat keskittyneet lastiin liittyviin seikkoihin, kuten levyjen painoon, kiinnityksiin ja sidosten riittävyyteen.

Rikoksen arviointiin vaikuttaa se, onko teolla aiheutettu abstraktia tai konkreettista vaaraa, ja mikä on ollut kuljettajan huolimattomuuden aste.

Poliisi kuulustelee kuljettajaa ja oikeudenomistajia todennäköisesti tammikuun aikana. Esitutkinta valmistunee kevään aikana.

– Tämä on todella traaginen juttu ja valtava menetys vanhemmillekin, Jokinen pahoittelee.

Lisää aiheesta:

Poliisi epäilee rikosta Helsingin Pukinmäen onnettomuudessa: 11-vuotias tyttö löytyi menehtyneenä kuormaa siirrettäessä

11-vuotiaan tytön hengen vaatineessa Pukinmäen turmassa tutkitaan kuolemantuottamusta ja törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista

Suosittelemme sinulle