Hyppää sisältöön

Moottorikelkkaonnettomuuksissa loukkaantuu satoja ihmisiä vuosittain – henkilövahingot keskittyvät Lapin matkailukuntiin

Kelkkaonnettomuuksissa loukkaantuneiden uhrien määrä on pysynyt pitkään yli kuudessa sadassa vuosittain. Usemmiten murtuvat yläraajat. Vammat työllistävät myös lääkintähelikopteria kymmeniä kertoja joka talvi.

Punainen moottorikelkan perässä vedettävä pelastusreki hangella kelkkareitillä. Taustalla kirkkaankeltainen pelastushelikopteri.
Moottorikelkkaonnettomuuksista merkittävä osa sattuu Lapin matkailukunnissa ja Pohjois-Pohjanmaalla Kuusamossa. Kuvassa Finnhemsin lääkintäkopteri hälytystehtävässä Lapissa kevättalvella 2021. Etualalla Lapin pelastuslaitoksen pelastusreki. Kuva: Markus Sinervä / FinnHEMS
Tapani Leisti
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleensä vain kuolemaan johtaneet onnettomuudet ylittävät uutiskynnyksen. Näin on myös moottorikelkkaonnettomuuksien kohdalla, vaikka niissä loukkaantuneita on huomattavasti enemmän kuin kuolleita.

Moottorikelkkaonnettomuuksissa on kuollut 84 ihmistä vuosien 2010–2020 aikana.

Samaan aikaan moottorikelkkaonnettomuuksissa on ollut uhreina 7407 ihmistä, joille vakuutusyhtiöt ovat maksaneet korvauksia henkilövahingoista.

Valtaosa henkilövahinkoina korvatuista vammoista on lieviä. Vaikeasti vammautuneiden uhrien määrä on vaihdellut 19 ja 33 välillä vuosina 2016–2020.

Joka toinen kelkkailun henkilövahinko sattuu Lapin matkailupitäjissä

Kelkkaonnettomuuksissa on loukkaantunut reippaasti yli 600 ihmistä joka vuosi viimeisen viiden vuoden aikana. Vuonna 2018 uhrien määrä kävi yli seitsemässä sadassa. Trendi on siis ollut pikemminkin nouseva kuin laskeva.

Alle kuudensadan uhrin moottorikelkkailussa on selvitty vain ensimmäisenä koronavuotena 2020, jolloin uhrien määrä oli 584. Silloinkin viidessä pohjoisen talvimatkailukunnassa uhrien määrä lisääntyi.

Noin puolet näistä moottorikelkkailun henkilövahingoista sattuu viidessä Lapin kunnassa ja Pohjois-Pohjanmaan Kuusamossa.

FinnHEMSin lääkintähelikopteri Rovaniemellä
Vuonna 2021 Rovaniemeltä operoiva Finnhemsin lääkärikopteri lähti kelkkaonnettomuuden vuoksi liikkeelle nelisenkymmentä kertaa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Korkeimpien vahinkomäärien kunnat ovat Rovaniemi, Kittilä, Kuusamo, Inari, Kolari ja Sodankylä. Niissä on tapahtunut viimeisen viiden vuoden aikana vuosittain yhteensä noin 300 henkilövahinkokorvauksiin johtanutta moottorikelkkaonnettomuutta.

Ensimmäisenä koronavuonna 2020 kelkkailuvahinkojen määrä putosi koko maassa, mutta ei onnettomuustilastojen kärkikunnissa, joissa Kolaria lukuunottamatta onnettomuuksien uhrien määrä nousi. Kuusamossa kelkkaonnettomuuksien uhriluku lähes tuplaantui, 2019 uhreja oli 31 ja seuraavana vuonna 59.

Uhrien määrä kasvoi, vaikka ulkomaalaisten turistien määrä romahti talvisesongin 20-21 aikana koronaepidemian takia lähes nollaan. Kotimaisten talvituristien määrä määrä Lapissa oli tuona talvisesonkina oli ennätystasoa.

Taulukkoa ladataan

Lääkintähelikopterilla myös runsaasti tehtäviä kelkkaonnettomuuksissa

Viime vuonna (2021) Rovaniemeltä operoiva Finnhemsin lääkintähelikopteri hälytettiin nelisenkymmentä kertaa auttamaan kelkkaonnettomuuksissa loukkaantuneita.

Moottorikelkkaonnettomuuksissa syntyvät vammat ovat useimmiten lieviä. Finnhemsin Rovaniemen lääkintähelikopterin kokeneen ensihoitajan Kari Kinnusen mukaan tavallisimpia vammoja kelkkaonnettomuuksissa ovat yläraajojen murtumiset.

– Jos mennään vakavimpiin, niitä ovat lantion ja vatsan alueen vammat. Pääsääntösesti tapaukset onneksi rajottuvat kuitenkin luitten rikkoutumiseen ja lievempiin raajavammoihin, mutta on myös vakavampia mitkä päätyvät menehtymiseen ja tehohoidon tarpeeseen, sanoo ensihoitaja Kari Kinnunen.

FinnHEMSin ensihoitaja Kari Kinnunen Rovaniemellä
Ensihoitaja Kari Kinnusen mielestä moottorikelkan kanssa liikkuessa olisi hyvä olla mukana ainakin lämmintä vaatetta tai untuvamakuupussi onnettomuuden varalta. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Lapissa välimatkat ovat pitkiä, kelkkareitit kulkevat myös kaukana metsissä ja tuntureilla ja sää on talvella aina kylmä ja uhkaa viimekädessä ihmisen henkeä. Kokenut ensihoitaja muistuttaa kelkkailijoita lämpimistä lisävarusteista.

– Hyvä vähän kelkasta tilaa vievä konsti on untuvamakuupussi, retkialusta ja myös lisävaatetta, untuvatakit ja untuvavaatteet ylipäätänsä hyviä ja lisäksi jonkinnäkönen tuulenpitävä kerros, sanoo Kinnunen.

Lue myös: Maastopelastustehtävät ovat lisääntyneet, tyypillinen pelastettava on loukkaantunut kaatuessaan – katso videolta, miten pelastustehtävä etenee

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella moottorikelkkaonnettomuuksista Yle Tunnuksella 9.1. kello 23 saakka.

Oikaisu tätä aihetta käsitelleeseen tv-juttuun, joka oli Lapin alueellisissa uutislähetyksessä maanantaina 3.1.2021. Tv-jutussa kerroimme Liikennevakuutuskeskuksen Onnettomuustietoinstituutin antaman väärän tiedon, jonka mukaan kelkkaonnettomuudet olisivat vähentyneet vuoden 2013 yli tuhannen onnettomuuden tasosta noin 600 turmaan vuodessa. OTI on korjannut virheensä ja kertoo, että määrä on pysynyt pitkään runsaan 600 onnettomuuden vuositasolla.

Suosittelemme sinulle