Hyppää sisältöön

Kazakstanin polttoainemellakat jatkuvat – netti poikki lähes koko maassa, maahan julistettu hätätila ja presidentti pyytää ulkomailta sotilaallista apua

Kazakstanin hallitus on eronnut bensan hinnannousun laukaisemien mielenosoitusten jälkeen. Mielenosoitukset ovat jatkuneet ja koko maahan on julistettu hätätila. Presidentti pyytää Venäjän johtamalta sotilasjärjestöltä apua.

Polttoainemellakat suistivat Kazakstanin kaaokseen
Sampo Vaarakallio,
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev lupasi lopettaa väkivaltaisiksi yltyneet mielenosoitukset. Hän kuvaa mielenosoituksia terroristiseksi uhkaksi.

– Presidenttinä minun on suojeltava kansalaistemme turvallisuutta ja rauhaa sekä huolehdittava Kazakstanin koskemattomuudesta, Tokajev sanoi venäjäksi Kazakstanin valtiontelevision mukaan.

Presidentti Tokajev sanoo aikovansa lopettaa mielenosoitukset "ankaralla tavalla". Hän on myös pyytänyt sotilaallista apua niin kutsutulta "Kollektiiviselta turvallisuusjärjestöltä" (OKDB).

Järjestö on "Itsenäisten valtioiden yhteisön" alueellinen turvallisuusjärjestö, jota Venäjä johtaa. Venäjän lisäksi siihen kuuluvat muun muassa Valko-Venäjä, Tadžikistan ja Uzbekistan.

Jo aiemmin Venäjä varoitti julkisesti, että muiden maiden ei tule puuttua Kazakstanin tilanteeseen.

Tokajev kertoi televisiopuheessaan, että mielenosoittajat ja viranomaiset ovat ottaneet yhteen mielenosoitusten aikana. Tokajevin mukaan ainakin turvallisuusjoukkojen keskuudessa on raportoitu loukkaantumisista. Lisäksi ainakin 500 siviiliä on loukkaantunut levottomuuksissa.

Tokajev sanoi ottaneensa vastaan maan turvallisuusneuvoston johtajan tehtävät. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hän on syrjäyttänyt maan entisen presidentin Nursultan Nazarbajevin turvallisuusneuvoston johdosta.

Presidentti Tokajev sanoi tv-puheessaan, ettei aio lähteä maapakoon, vaikka tilanne kaupunkien kaduilla on levoton. Tokajevin sanojen mukaan hän pysyy maan pääkaupungissa Nur-Sultanissa.

Hallintorakennuksesta nousee savupilvi taivaalle.
Savu nousee Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa sijaitsevasta hallintorakennukesta keskiviikkona. Kuva: Abduaziz Madyarov / AFP

Netti poikki

Keski-Aasiassa sijaitsevassa Kazakstanissa internetyhteydet ovat olleet poikki tänään koko maassa, sanoo tarkkailujärjestö NetBlocks uutistoimisto AFP:n mukaan.

Järjestön mukaan katkokset liittyvät todennäköisesti maassa parhaillaan käynnissä oleviin mielenosoituksiin. Kazakstanissa puhkesi sunnuntaina mielenosoituksia polttoaineen hinnannousun takia ja ne ovat muuttuneet väkivaltaisiksi.

Tarkkailujärjestö arvioi, että verkkokatkokset rajoittavat merkittävästi raportointia tilanteesta paikan päällä.

AFP:n paikan päällä olevat toimittajat ovat kertoneet, että internetyhteydet ovat takkuilleet ja että pikaviestinpalvelut kuten Telegram, Signal ja WhatsApp eivät ole käytettävissä.

Mellakkopoliiseja marssimassa kadulla.
Mellakkapoliisit marssivat Almatyn kaduilla keskiviikkona. Kuva: Abduaziz Madyarov / AFP

Mielenosoittajat valtasivat poliittisen johdon rakennuksia

Mielenosoittajat ovat uutistoimisto Reutersin mukaan vallanneet lentokentän maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa.

Aiemmin tänään venäläinen uutistoimisto Tass kertoi, että mielenosoittajat ovat tunkeutuneet presidentti Kassym-Jomart Tokajevin asuntoon Almatyssa. Tassin mukaan rakennus on tulessa ja paikan päältä on kuulunut laukauksia.

Almatyssa kepeillä ja metallitangoilla aseistautuneet mielenosoittajat ovat rynnänneet pormestarin toimistoon, raportoi paikallinen uutissivusto Zakon.kz uutistoimisto Reutersin mukaan.

Poliisi on yrittänyt hajottaa mielenosoitusta ampumalla tainnutuskranaatteja, kertoo AFP.

Paikallisen bloggarin Instagramissa julkaisemassa striimissä näkyy tulipalo rakennuksessa sekä kuuluu laukausten ääniä.

Kazakstanin valtion television mukaan maahan on julistettu kansallinen hätätila.

Jo aiemmin julistettiin poikkeustila pääkaupunkiin Nur-Sultaniin (tunnettiin aiemmin nimellä Astana), Almatyyn sekä Mangistaun öljymaakuntaan.

Turvatoimia pormestarin hallintorakennuksen edessä.
Tältä näyttivät turvatoimet Almatyn pormestarin hallintorakennuksen edustalla aiemmin tänään. Kuva: Diana Matveyeva / AOP

Protestit ovat harvinaisia Kazakstanissa

Mielenosoitukset ovat harvinainen haaste autoritaariselle hallitukselle ja tulikoe vuonna 2019 valtaan nouseelle Tokajeville.

Kazakstanin johto sietää vain vähän todellista oppositiota, ja hallitusta on syytetty riippumattomien äänten ja tiedotusvälineiden vaientamisesta.

Entisellä neuvostotasavallalla on huomattavat öljyvarannot.

Kazakstan on Venäjälle ratkaisevan tärkeä talouskumppani, ja Kazakstanin ensimmäinen presidentti **Nursultan Nazarbajev **on Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheinen liittolainen.

Kartalla Kazakstanin pääkaupunki Nur-Sultan ja eteläinen kaupunki Almaty.
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Venäjä: Ulkopuoliset eivät saisi puuttua asiaan

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona odottavansa, että tilanne rauhoittuu pian.

Kazakstan voi silti ratkaista omat ongelmansa itse ja on tärkeää, että kukaan ulkopuolinen ei puutu asiaan, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov uutistoimisto Reutersin mukaan.

Peskovin mukaan Kazakstan ei ole pyytänyt Venäjän apua.

Venäjä reagoi herkästi levottomuuksiin entisen Neuvostoliiton alueella. Venäjä on aiemmin syyttänyt länttä vallankumousten lietsomisesta esimerkiksi Georgian ja Ukrainan kaltaisissa maissa.

Suosittelemme