Njuike sisdoaluide

Kun rintakivut yllättivät utsjokisen Aslak Pieskin, hänet leikattiin Norjassa – naapurimaasta saatu elintärkeä apu luo turvaa rajaseuduilla

Hätä ei katso paikkaa, sen tietävät utsjokinen Aslak Pieski ja enontekiöläinen Ulla Magga, jotka kummatkin ovat saaneet elintärkeää apua Norjan sairaanhoidosta. Pieskille tehtiin sydänleikkaus, Ulla Maggalle kaksi leikkausta aivoverenvuodon vuoksi.

Aslak Pieski istuu nahkaisella nojatuolilla kädet ristissä.
Utsjokelaiselle Aslak Pieskille Norjan terveydenhuollon palvelut ovat tuttuja. Naapurimaasta on mahdollista saada terveydenhuollon palveluja neljässä eri tilanteessa, kertoo terveydenhoitaja Elle Aikio.
Inger-Elle Suoninen

Suurimman hädän yllättäessä rajaseudulla voi nopein apu löytyä naapurimaasta. Tämän on kokenut esimerkiksi Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella asuva Aslak Pieski.

– Minulla oli rintakipuja vuonna 2017 ja täältä Utsjoelta minut lähetettiin Norjan Karasjoelle erikoislääkärille. Sieltä lääkäri lähetti minut Kirkkoniemeen, missä tehtiin perusteelliset tutkimukset ja lähetettiin edelleen Tromssaan, muistelee Pieski.

Pieskille tehtiin Tromssan yliopistollisessa sairaalassa suunniteltu sydänleikkaus.

Pieskillä on muutenkin mahdollisuus käyttää Norjan terveydenhuollon palveluja, koska hän on Norjassa töissä. Hän kertoo yhteistyön tuovan turvallisuutta, koska tietää avun olevan tarvittaessa lähellä.

– Monta isoa sairaalaa on lähellä. Olisi hölmöä jättää mahdollisuus käyttämättä, Pieski sanoo.

Esimerkiksi kyläkeskuksesta Utsjoelta on 450 kilometrin ajomatka Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle, kun taas Norjan puolelle Kirkkoniemen sairaalaan matkaa on huomattavasti vähemmän: 200 kilometriä.

Halutessaan vaikkapa synnyttäjä voi päätyä siihen, että synnytys on Norjassa.

– Meillä on sopimus, että synnyttäjä pääsee etukäteen valitsemaan synnytyssairaalan. Se tarkoittaa Kirkkoniemeä tai Hammerfestiä Rovaniemen keskussairaalan tilalle, Utsjoella työskentelevä terveydenhoitaja Elle Aikio kertoo.

Muutamassa tunnissa hoitoon ja siskolle tiedotettu

Kaksi vuotta sitten Enontekiön Hetassa asuva Ulla Magga tunsi kovaa pääkipua. Magga soitti siskolleen, joka kuuli, kuinka Maggan puhe ei enää sujunut. Sisko hälytti Maggalle apua.

Matka alkoi ambulanssilla, jota vastaan tuli Norjasta helikopteri, jolla Magga vietiin Tromssaan yliopistolliseen sairaalaan. Tromssassa Magga leikattiin kahdesti. Oireiden taustalla oli aivoverenvuoto.

Kartta jossa näkyy Tromssa, Hetta, Karasjoki, Utsjoki, Kirkkoniemi ja Rovaniemi.
Pohjoisimmassa Lapissa asuville lähin sairaala kotimaassa on Lapin keskussairaala Rovaniemellä. Norjanpuolella erikoissairaanhoitoa löytyy Karasjoelta ja sairaala muun muassa Kirkkoniemessä ja yliopistollinen sairaala Tromssassa. Kuva: Rea Lemström / Yle

Magga ei muista matkasta paljoa, mutta kertoo kaiken toimineen nopeasti. Hän oli keskustellut siskonsa kanssa puhelimessa kello neljän jälkeen ja jo puoli kahdeksalta siskolle oli ilmoitettu Maggan tilanteesta.

– Se, että pääsin nopeasti hoitoon on varmaan yksi syy, miksi minulla meni niin hyvin, Magga sanoo.

Ulla Magga arvelee, että Norjasta saatava apu lienee nopein mahdollinen, jota pohjoisessa pitkien välimatkojen vuoksi on tarjolla.

– Se on varmaan kaikista nopein tapa, jolla me täällä pohjoisessa pääsemme hoitoon. Meillä on Norja tuossa vieressä ja heillä on hyvät kalustot ja helikopterit, sanoo Magga.

Terveydenhuollon ammattilainen uskoo palvelujen jatkuvan myös uudistuksen jälkeen

Erilaiset sopimukset takaavat mahdollisuuden käyttää Norjan terveydenhuollon palveluja, vaikka asuisikin Suomessa.

– Raja ei saa häiritä. Nimenomaan pitää olla näin, että sinne minne nopeiten pääsee, niin mennään, sanoo omakohtaisen kokemuksen omaava Magga.

Terveydenhoitaja Elle Aikio uskookin, että yhteistyö Norjan kanssa toimii myös sote-uudistuksen jälkeen.

– Uskon, että hätätilanteen ensiapu toimii kuten ennenkin. Se on toimiva ja ainoa tapa saada tänne asianmukaista apua järkevässä ajassa, Aikio sanoo.

– Toivon, että sopimukset uudistetaan ja pidetään sellaisina, kuin ne ovat nyt, sanoo Aikio.

Lisää saamelaisalueen vaalisisältöjä Sámi válgalávvussa.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia