Hyppää sisältöön

Kommentti: Tässä tulee NHL-kauden kovin sensaatio! Teemu Selänteen ennätysputkea kolkutelleen nuorukaisen matka on muistutus maltin merkityksestä

Anaheimin Troy Terry on viimeisin esimerkki siitä, ettei nuoria pelaajia voi kehittää huipulle hosumalla, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Troy Terryn ura on lähtenyt jyrkkään nousuun tällä kaudella. Kuva: Getty Images

Vaikka Denverissä syntynyt Troy Terry oli pelannut Michiganin tunnetussa kehitysohjelmassa vuoden ja pärjännyt siellä varsin hyvin, varausikäisenä tämä ei kuulunut ikäluokan kuumimpiin nimiin. Kesän 2015 varaustilaisuudessa Anaheim huusi Terryn nimen kaukana kärjestä vasta viidennellä kierroksella.

Kirkkaimmat valot kuuluivat Connor McDavidin, Jack Eichelin ja Mikko Rantasen kaltaisille ikäluokan huipuille.

Kun monet kärkivarauksista siirtyivät suoraan varaustilaisuudesta NHL:ään, Terry suuntasi Denverin yliopistoon. Pian jenkkinuorukaisen ura lähtikin nousuun. Monet muistavat Terryn upeat rangaistuslaukaukset nuorten MM-jäiltä 2017. Terry nousi nelosketjun roolista ratkaisemaan Yhdysvalloille ensin paikan finaaliin ja lopulta MM-kullan.

Samalla kaudella Terry voitti Denverin kanssa Yhdysvaltojen yliopistomestaruuden. Terryn jälkeen tuon joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja oli muuten Floridan varaama, mutta tätä nykyä Chicagoa edustava Henrik Borgström.

Kun Terry sitten syksyllä 2018 kolmen yliopistovuoden jälkeen lähti valloittamaan pelipaikkaa Anaheimin NHL-miehistöstä, odotukset olivat korkealla. Ainakin pelaajalla itsellään. Totuus iski kuitenkin nopeasti vasten kasvoja: taitoa ja pelimiehen vaistoja Terryllä kyllä oli, mutta fyysisesti ja etenkin henkisesti hän ei ollut lähimainkaan valmis.

Niinpä nuorukaisen tie vei AHL:ään San Diegoon, missä tämä pelasi pääosin kauden 2018–2019. Vuotta myöhemmin Terry pelasi enemmän NHL:ssä kuin farmissa, mutta peli oli edelleen väkinäistä pakottamista ja raamit liian kevyet NHL-maailmaan. Anaheimia luotsaava Dallas Eakins on muistellut useaan otteeseen Terryn tuskailleen tuolloin itseluottamuksensa kanssa.

Troy Terry on NHL:n maalipörssissä kolmantena 21 maalilla. Kuva: Getty Images

Kun menneellä kaudellakaan Terryn peli ei ottanut auetakseen, ensimmäistä kertaa nuorukaisen ympärillä alkoivat velloa siirtohuhut. Sekä seura että pelaaja tiettävästi miettivät uuden alun hakemista toisaalta. Tämän Terry on itsekin myöntänyt pohjoisamerikkalaismedialle kuluvan kauden aikana.

Amerikkalaisnuorukainen ei kuitenkaan lannistunut.

Kausien välissä pelaaja teki paljon voimaharjoittelua sekä kehitti maalintekotaitojaan puhtaasti laukomalla suuria määriä. Terry on myöntänyt eri haastatteluissa kankean alun NHL:ssä olleen itselleen suuri pettymys, ja osin siitäkin syystä hän on kantanut mukanaan erityistä motivaatiota ja halua näyttää.

Tänä syksynä palaset ovat vihdoin loksahtaneet paikoilleen tavalla, joka lopulta yllätti monet. Kehittynyt fysiikka mahdollistaa nyt laadukkaamman kokonaisvaltaisen pelaamisen ja taitotason hyödyntämisen. Lisäksi Anaheimin riveistä on eri suilla puhuttu läpi kauden nimenomaan Troy Terryn henkisestä kasvusta viimeisen vuoden aikana.

Kyky käsitellä huonoja vaihtoja tai jopa otteluita, on parantunut merkittävästi, samoin itseluottamus.

Vaikka urheilussakin nykymaailma palvoo nuoruutta, jokainen nuori pelaaja kehittyy omaan tahtiinsa. Kaikista ei ole loistamaan NHL:ssä 18-vuotiaana, eikä missään nimessä tarvitsekaan olla. Yleinen käsitys tuntuu olevan, että varaustilaisuudesta hypätään suoraan NHL:n ylivoimakoostumuksin, mutta todellisuudessa siihen pystyy todella harva pelaaja.

Tämä oli Troy Terryn tahti.

Eikä ketsuppipullon korkin pamahtaminen auki jäänyt varmasti keneltäkään huomaamatta. Loka-marraskuussa Terry iski kasaan peräti kuudentoista ottelun mittaisen pisteputken. Anaheimin seurahistoriassa parempaan ovat pystyneet ainoastaan Stanley Cup-voittajat Corey Perry ja Teemu Selänne.

Selänne mätti pisteitä 17 peräkkäisessä ottelussa kaudella 1998–99. Perry vietti puolestaan peräti 19 ottelun pisteputken kaudella 2009–10.

Aikaisin keskiviikkoaamuna laituri iski uransa ensimmäisen hattutempun ottelussa Philadelphiaa vastaan.

Troy Terry (vas.) mätti hatullisen, kun Ducks kaatoi Flyersin 4–1. Kuva: Gary A. Vasquez / USA TODAY Sports

Nopea vilkaisu NHL:n maalipörssiin kertoo Troy Terryn uratarinan viimeisimmästä käänteestä olennaisen: 21 osumaa 35 otteluun ja sijoitus tilastossa kolmas! Takaa löytyy Connor McDavidin ja Auston Matthewsin kaltaisia superähtiä. Nykyvauhti on viemässä amerikkalaistaituria peräti 49 maaliin.

Ja nyt siis puhumme pelaajasta, joka oli tehnyt ennen tätä kautta NHL:ssä 129 ottelussa 15 osumaa.

Pelaaja, jolle edelliset valmentajat ovat nalkuttaneet haluttomuudesta laukoa, on rummuttanut kuluvalla kaudella noin 2,5 ottelukeskiarvolla pelivälinettä kohti vastustajan maalia. Lukemat eivät ole NHL:n eliittiä, mutta merkittävä parannus kahden edelliskauden alle kahden keskiarvoihin.

Yhtä kaikki ”jo” 24-vuotiaan Troy Terryn yllättävä läpimurto on jälleen kerran oiva muistutus monelle nuorelle pelaajalle ja miksei myös NHL-seuralle maltin merkityksestä kehitystyössä. Kyse ei ole kilpailusta huipulle, vaan jokainen kehittyy omaa tahtiaan. Vaikka Terry iski läpi ”vasta nyt”, tällä on helposti kymmenen hyvää vuotta edessään.

Anaheim ansaitsee myös pelaajan kehityksestä sulan hattuunsa. Vaikka pelaajalla itsellään ja varmasti myös seuralla on ollut toiveet korkealla, raakiletta nuorukaista ei olla pakotettu liian nopeasti liian suureen rooliin. Se, että Terryllä on ollut sekä AHL:ssä että NHL:ssä sama valmentaja (Dallas Eakins), on niin ikään pehmentänyt laskua.

Lisäksi Ryan Getzlafin kaltainen veteraanimentori on Terryn omienkin sanojensa mukaan ollut tälle korvaamattoman arvokas, eikä tämäkään ole mitenkään poikkeuksellinen huomio. Nuoret pelaajat tarvitsevat ympärilleen eristettä kaiken nähneiden veteraanien muodossa.

Kun työkalut ovat viimein NHL-tasoa ja nuoren miehen henkinen kanttikin kovaa luokkaa, katsojien on vain helppo nauttia kyydistä.

Lue myös:

Edmontonissa median ja valmentajan hampaisiin joutunut maalivahti Mikko Koskinen vastaa napakasti kritiikkiin: "Maaleja en pysty tekemään"

Suosittelemme sinulle