Hyppää sisältöön

Tukea tarvitsevia nuoria on jäänyt huomaamatta – etsivän nuorisotyön asiantuntija: "Korona on antanut luvan jäädä kotiin ja bunkkeroitua"

Ohjausta tarvitsevia nuoria ei ole välttämättä tunnistettu pandemian aikana. Etsivässä nuorisotyössä on huomattu, että digipalvelut ovat työntäneet osaa nuorista kauemmas avun piiristä.

Nuori makaa sängyssä
Osa nuorista ovat voinut kokea, että heille ei ole riittävää apua ja tukea saatavilla, uskoo etsivän nuorisotyön asiantuntija Katja Uustalo. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Iida Putkonen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Nuorilla on hätä.

Opiskelijat ovat uupuneet, mielenterveyspalvelut ruuhkautuneet ja kesätyöt lähteneet alta.

Mutta kuka korjaa tilanteen?

Usein ensimmäinen taho, joka löytää yhteyden syrjäytymisvaarassa olevaan nuoreen, on etsivä nuorisotyöntekijä.

– Poikkeusolojen aikaan useampi taho sulki pisteensä. Silloin etsivä nuorisotyö kannatteli nuoria vahvemmin, Savonlinnan etsivä nuorisotyöntekijä Eeva Karjalainen kertoo.

Etsivä nuorisotyö vaikuttaa olevan yksi harvoja korona-ajassa laajasti palvelevia tahoja. Mielenterveyspalveluihin joutuu jonottamaan ja nettiin siirtyneisiin palveluihinkin tarvitsee usein pankkitunnuksen – jota monella nuorella ei edes ole.

Nuoret siis hakeutuvat palveluun, joka yhä palvelee. Se on etsivä nuorisotyö.

– Kun muut palvelut eivät ole pystyneet tarjoamaan apua, meille tuli paljon porukkaa, koska voimme tavata livenä, Sini Rautiainen, etsivä nuorisotyöntekijä Espoosta kertoo.

Kuitenkin juuri syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tavoittaminen on monin tavoin vaikeampaa. Jos palveluja ei osaa etsiä itse, ne voivat jäädä löytymättä.

– Emme pääse kouluille ja tapaamaan nuoria kasvotusten. Vaatii rohkeita kokeiluja ja erilaisten tapojen keksimistä nuorten tavoittamiseen, Heini Juntunen, etsivä nuorisotyöntekijä Kajaanista kiteyttää.

Kajaanissa etsivä nuorisotyö kokee kuitenkin tavoittavansa nuoret edelleen, toisaalla taas fyysinen etäisyys ja siirtyminen virtuaalimaailmaan on näkynyt myös nuorten katoamisena.

– Nuoret jäävät kotiin ja heitä ei tavoiteta. On kadonneita ja heistä on huoli, Sini Rautiainen sanoo.

Etäily karkottaa nuoret

Etsivä nuorisotyö siirtyi pandemian alussa digipalveluihin suhteellisen ketterästi. Etäpalveluita oli tarjottu jo aiemmin ja nuorille esimerkiksi sosiaalinen media on usein arkea, ei kuitenkaan kaikille.

Palveluiden siirtyminen nettiin on myös karkottanut nuoria. Koko Suomessa tilanne vaikuttaa samalta, kertoo etsivän nuorisotyön asiantuntija Katja Uustalo, joka työskentelee Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:ssä.

– Kun esimerkiksi mielenterveys- tai sosiaalipalvelut ovat huonommin saavutettavissa, nuoret vetäytyvät. Jotkut vanhastaan tutut nuoret ovat saattaneet ottaa etäisyyttä muun yhteiskunnan ohella myös etsiviin nuorisotyöntekijöihin.

Uustalo uskoo, että nuorten katoamisten syynä on tunne siitä, että riittävää apua ja tukea ei ole saatavilla.

Haasteeksi tilanne muodostuu etsivälle nuorisotyölle siksi, että yhteistyökumppanit, kuten oppilaitokset ja sosiaalityön palvelut, eivät ole ilmoittaneet tipahtaneista nuorista yhtä paljon kuin ennen koronaa, Katja Uustalo kertoo.

Kun tukea tarvitsevia nuoria ei ole tunnistettu palveluissa entiseen tapaan, heille ei ole voitu edes tarjota mahdollisuutta päästä etsivän nuorisotyön pariin.

– Korona on myös antanut luvan jäädä kotiin ja bunkkeroitua. On ollut suorastaan suotavaa jäädä kotiin, Uustalo sanoo.

Uustalo on erityisen huolissaan palveluiden digimurroksen tuomasta epätasa-arvosta. Vaikka monesti oletetaan, että nuoret ovat diginatiiveja, ei heitä tulisi jättää yksin ilman apua.

– Osalla nuorista ei ole edes verkkopankkitunnuksia, joilla palveluihin pääsee sisään, Uustalo painottaa.

Moni verkossa oleva palvelu on myös vaikeasti tulkittava, etenkin ensikertalaiselle. Palveluiden huono käytettävyys ajaa nuoria entisestään pois avun piiristä.

Myös Sini Rautiainen törmää työssään siihen, että digipalvelu on monelle jo alusta asti ylitsepääsemätön kynnys.

– Kaikilla ei ole puhelinta tai tietokonetta lainkaan. Ei ole ihan realismia ajatella, että nuorilla on aina parhaat puhelimet ja laitteet.

Etsivän nuorisotyön tekijät istuvat nojatuoleissa pöydän ympärillä.
Heini Juntunen ja muut kajaanilaiset etsivän nuorisotyön tekijät tunnistavat saman ongelman digitaalisuudessa kuin muutkin nuorten kanssa työskentelevät. Puhelimia ei voi pitää itsestäänselvyytenä.

Kadonnut voi löytää myös takaisin

Vaikka nuori katoaisikin palveluista, toivoa ei tule menettää. Etsivät nuorisotyöntekijät kertovat, että työtä tehdään ennen kaikkea nuorten ehdoilla, myös silloin kun he katoavat.

– Täytyy muistaa, että nuorten tavoittelu vaatii herkkyyttä. Ei saa painostaa, mutta pitää olla aktiivinen, Uustalo sanoo.

Usein esimerkiksi opinnoista pudonnutta nuorta tavoitellaan jopa kuukausien ajan. Jos puhelinsoitto tai tekstiviesti eivät toimi, voidaan nuorelle jättää kirje tai käydä fyysisesti kotiovella.

– Aiemmin jätimme kirjeen, mutta viime vuodesta asti olemme käyneet kotiovella. Laitamme kuitenkin aina viestin ensin, että olemme tulossa seuraavana päivänä, Sini Rautiainen kertoo.

Rautiaisen mukaan tärkein asia nuorisotyössä on oikea-aikaisuus. Kaikkia nuoria ei tavoiteta, mutta monesti nuori ottaa itse yhteyttä, kun aika on hänelle sopiva.

– Joskus nuori soittaa todella pitkän ajan päästä ja sanoo "sain vuosi sitten kirjeen, siinä sanottiin, että voisit auttaa". Kaikille jätetään ovi auki, on nuoren vastuulla, tarttuuko hän apuun, Rautiainen sanoo.

Katja Uustalo on samaa mieltä. On aikoja, jolloin nuoria tavoitellaan aktiivisemmin, pidetään etäisyyttä ja yritetään taas uudelleen. Välillä hiljaisuuskin on asia, jota täytyy kunnioittaa. Vaikeasta tilanteesta huolimatta etsivä nuorisotyö on valtakunnallisesti tavoittanut korona-aikanakin suunnilleen saman määrän nuoria kuin aiemminkin.

Mikä olisi paras keino estää nuorten katoaminen? Voit keskustella aiheesta 8.1. klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle