Hyppää sisältöön

Herätys: Sähköautoilu helpottuu | Kazakstanissa tilanne kiristyy | Vuosi Yhdysvaltain kongressitalon mellakasta

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Yhteen sijaintiin nousee yhä useammin kerralla nopeat latauspistokkeet useille autoille. Kuva: Rami Moilanen / Yle
Yle

Sähköautojen suuritehoinen latausverkko kasvanut nopeasti

Uusia suuritehoisia sähköautojen latauspaikkoja on noussut ympäri maata nopealla tahdilla viime kuukausina. Asemia on eri puolilla Suomea yli 80. Yhteen sijaintiin nousee yhä useammin kerralla nopeat latauspistokkeet useille autoille. Tällä halutaan helpottaa lataamista myös vilkkaina aikoina.

Kazakstanissa tilanne kiristyy, raportteja yhteenotoista

Ihmiset osoittivat mieltään eilen Kazakstanin Almatyssa. Kuva: Abduaziz Madyarov / AFP

Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa armeija ja mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen, kertovat uutistoimistot Reuters ja Tass. Uutistoimistojen mukaan paikalta on kuultu laukauksia. Almatyn poliisi kertoo ”eliminoineensa” kymmeniä mielenosoittajia, kertoo uutistoimisto Interfax Reutersin mukaan. Reuters ei täsmennä, mitä eliminoinnilla tarkoitetaan.

Kirjeenvaihtajalta: Yhdysvalloissa tapahtui vallankaappausyritys – ja se jatkuu

Vuosi sitten Yhdysvaltain presidentinvaalit hävinnyt Donald Trump kehotti kannattajiaan suuntaamaan kohti kongressia. Sitten alkoikin tapahtua. Kuva: Lev Radin / AOP

Viime loppiaisena raivokas väkijoukko tunkeutui Yhdysvaltain kongressiin. Ylen kirjeenvaihtaja Iida Tikka seurasi tapahtumia kongressitalon ulkopuolella. Tikka kirjoittaa nyt, ettei tapahtumia voi kuvata muuksi kuin vallankaappausyritykseksi – ja yritys on yhä kesken, samoin sen tutkinta ja oikeusprosessit. Tavallisia amerikkalaisia tuntuvat silti kiinnostavan enemmän arkiset asiat, kuten vaikkapa bensan hinta.

Lampaita vartioiva koira vähentäisi painetta ampua susia

Laumanvartijakoirat elävät lampaiden kanssa tiiviisti yhdessä hollolalaisessa lampolassa. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Hollolalainen Petra Frondelius kasvattaa koiria lampaiden laumanvartioiksi. Frondeliuksen koirat ovat vanhaa italialaista koirarotua, jota käytetään kotimaassaan yleisesti suojelemaan lampaita susilta. Meneillään on ympäristöministeriön rahoittama hanke, jossa selvitetään laumanvartijaeläinten käyttöä kotieläinten suojelemiseen pedoilta. Alustavat kokemukset koirista ovat olleet melko hyviä.

Lännessä poutaa, lumisateet heikkenevät päivällä idässä

Kuva: Yle

Lunta sataa paikoin aamulla idässä ja pohjoisessa, mutta maan länsiosassa on poutaa. Päivällä lumisade heikkenee myös idässä. Lämpötila vaihtelee päivällä etelän noin viiden asteen ja pohjoisen reilun 20 pakkasasteen välillä. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme sinulle