Hyppää sisältöön

STM esittää koulujen siirtymistä etäopetukseen – opetusministeri Andersson: "Asiasta pitää keskustella koko hallituksen sisällä"

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan päätöksen etäkoulusta tekee koronaministerityöryhmä kokouksessaan. THL:n Mika Salminen puolestaan pitää tärkeänä lähiopetuksessa jatkamista.

Li andersson ja Kirsi Varhila
Opetusministeri Li Andersson (vas.) muistuttaa, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvien päätösten tulee olla viimesijaisia. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan montaa keinoa nykytilanteessa ei ole enää käytettävissä. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle, Berislav Jurišić / Yle
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ehdottaa koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetusjaksolla, kertoo STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila Ylelle.

– Esitimme tänään virkakunnan kysymyksen soteministeriryhmälle, että tulisiko koulujen osalta kuitenkin vielä pohtia etäopetusta, jotta pystyisimme vielä hieman edistämään rokotekattavuutta.

Etäkouluun siirtymisestä ei päätä soteministeriryhmä vaan poikkihallinnollinen koronaministerityöryhmä, Varhila lisää.

Mitään päätöstä mahdollisesta etäkoulusta ei ole siis vielä tehty.

Varhilan mukaan koronaministeriryhmän puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) päättää siitä, kokoontuuko ryhmä jo perjantaina vai mahdollisesti alkuviikosta. Koulujen kevätlukukausi alkaa monella paikkakunnalla maanantaina 10.1.

Varhila ei halua täsmentää, kauanko mahdollinen etäkoulujakso kestäisi, mutta etäopetukseen pitäisi siirtyä heti joululoman jälkeen.

Kirsi Varhila kuvattiin Yle Pasilan pihalla.
STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila toteaa, että etäkoulu on yksi viimesijaisia keinoja pandemian hillitsemisessä, mutta montaa muutakaan keinoa ei enää käytettävissä ole. Kuva: Silja Viitala / Yle

STM:n etäkouluesityksen taustalla on Varhilan mukaan nykyinen tautitilanne ja se, miten koulujen alku siihen vaikuttaa.

– Huolemme siitä on suuri, kuinka paljon tartunnat mahdollisesti kasvavat koulujen alkamisen jälkeen, ja olemme erittäin huolissamme koulujen terveysturvallisuustilanteesta.

Varhila lisää, että koronatilanteen hillitsemisessä on enää harvoja toimenpiteitä jäljellä.

– Tämä on niitä toimenpiteitä, jotka toki ovat aivan viimesijaisia.

Jos koulut siirtyisivät lyhyeksi aikaa etäopetukseen, pystyttäisiin Varhilan mukaan sillä aikaa koulujen testausta järjestää nykyistä systemaattisemmaksi, ja altistumistilanteissa koululaisia myös testattaisiin nykyistä matalammalla kynnyksellä. Jäisi siis aikaa varautua.

– Tekisimme kokonaispaketin, johon tulisi tarkasteltua myös maskien käyttöä ja koululaisten rokottamista vielä paremmin.

"En pidä hyvänä tilannetta, jossa täysi-ikäistyneet toisen asteen opiskelijat voisivat mennä baariin, mutta eivät omaan kouluunsa."

Opetusministeri Li Andersson (vas.)

Opetusministeri muistuttaa hallituksen periaatteesta

Opetusministeri Li Andersson (vas.) ei tuoreeltaan lämpene STM:n ehdotukselle.

– Asiasta pitää luonnollisesti keskustella koko hallituksen sisällä ja ministeriöiden kesken, jotta tiedämme, mitä tämän esityksen taustalla on.

Andersson ei ole nähnyt STM:n ehdotuksen sisältöä, mutta muistuttaa hallituksen linjaamasta periaatteesta, jonka mukaan lapsiin ja nuoriin kohdistetaan rajoituksia vain viimesijassa.

– Mikä tarkoittaa sitä, että kaikki muu (rajoittaminen) on tehty ensin, Andersson painottaa.

– Omalta osaltani en pidä hyvänä sellaista tilannetta, jossa esimerkiksi täysi-ikäistyneet, kahdesti rokotetut toisen asteen opiskelijat voisivat mennä baariin viettämään päivää, mutta eivät omaan kouluunsa.

Opetusministeri myöntää, että omikronmuunnos tuo omat haasteensa kouluarkeen, mutta samalla hän sanoo koulujen valmistautuneen kevätlukukauteen jo tiukennetuin terveysturvallisuustoimin ja 5-11-vuotiaiden rokotusten päässeen alkuun monessa kunnassa.

– Mielestäni on koko valtioneuvoston vastuulla katsoa rajoitusten kokonaisuutta, jotta ne noudattavat hallituksen aiemmin tekemiä linjauksia ja periaatteita, esimerkiksi lasten ja nuorten ensisijaisuutta.

.

Li Andersson.
Opetusministeri Li Anderssonin mukaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitusten tulee olla viimesijaisia, niin kuin hallitus on linjannut. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Andersson myös muistuttaa, että alueilla on jo nyt mahdollisuus siirtää luokkia tai kouluja etäopetukseen, jos se katsotaan tarpeeksi. Ylipäätään päätösvalta etäkoulusta on alueilla eikä hallituksella.

– Hallitus voi antaa suosituksia, mutta päätösvalta on alueellisilla koulutuksen järjestäjillä, Andersson sanoo.

THL:n Salminen pitäisi kiinni lähiopetuksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mielestä lähiopetuksessa jatkaminen olisi tärkeää, vaikka koulujen jatkuminen normaalisti todennäköisesti pahentaakin tautitilannetta.

Suuri osa tartunnoista todetaan tällä hetkellä kouluikäisillä ja nuorilla.

– Tietenkään emme voi välttää, ettei altistumisia ja tartuntoja tulisi kouluissa. Olemme nähneet, että suuria riskejä tähän ei näyttäisi liittyvän. Mutta tilanne on aika uusi siinä mielessä, että infektiopaine on näin korkea tällä hetkellä, Salminen sanoi keskiviikkona koronakatsauksessa.

Lue myös: Koulujen jatkuminen lisännee tartuntoja, mutta THL:n mukaan lähiopetus on tärkeämpää – kouluissa käytetään maskeja ja varaudutaan etäopetukseen

Suosittelemme