Hyppää sisältöön

Japanilainen "taiteilija" on lähellä temppua, johon yksikään ei ole pystynyt – Janne Väätäinen kertoo, millainen supertähti Ryoyu Kobayashi on

Ryoyu Kobayashi voitti jo kolmannen kisan Keski-Euroopan mäkiviikolla. Hän voitti kaikki neljä osakilpailua saman mäkiviikon aikana kaudella 2018–2019 ja voi tehdä torstaina historiallisen tempun.

Kobayashi liitelee voittoon Bischofshofenissa
Kimmo Porttila,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Mäkiviikko huipentuu torstaina Itävallan Bischofshofenissa, ja viimeinen kilpailu on katsottavissa Yle TV2:ssa ja Areenassa. Karsinta alkaa kello 15.25 ja kilpailu kello 18.20.

Japanin Ryoyu Kobayashi liiteli keskiviikkona Keski-Euroopan mäkiviikon kolmannessa kilpailussa voittoon Itävallan Bischofshofenissa. Japanilainen on voittanut kaikki kolme kisaa, ja hän voikin tehdä torstaina historiaa.

Neljännen ja viimeisen mäkiviikon kisan voittamalla japanilainen olisi ensimmäinen mäkihyppääjä, joka on voittanut kaksi kertaa kaikki neljä osakilpailua samalla mäkiviikolla. Kobayashi voitti ensimmäistä kertaa kaikki neljä osakilpailua kaudella 2018–2019.

– Kuulen tästä ja kaikki ihmiset kyselevät minulta asiasta, mutta haluan vain esittää hyviä hyppyjä huomenna, Kobayashi totesi tulkin välityksellä Yle Urheilulle.

Aiemmin puolalainen Kamil Stoch ja saksalainen Sven Hannawald ovat voittaneet samalla mäkiviikolla kaikki neljä kilpailua. Yksikään ei ole kuitenkaan pystynyt tähän kahdesti urallaan.

– Hän on poikkeuksellinen kaveri tähän lajiin. Taiteilijaluonne, hyvin eläväinen, aivan loistava persoona. Hän nauttii esiintymisestä, ja se tulee hänestä aina esiin. Hänet on luotu menestymään. Hän on hyvin supertähtimäinen tyyppi, japanilaista urallaan valmentanut Suomen mäkivalmentaja Janne Väätäinen sanoo Yle Urheilulle.

– Olen kyllä taitelija. Pidän musiikista ja taiteesta, joten olen sillä tavalla taitelija, Kobayashi sanoo.

Kobayashi hyppäsi keskiviikkona Bichofshofenissa ensimmäisellä kierroksella 137 metriin ja toisella kierroksella puoli metriä pidemmälle. Hän jätti taakseen toiseksi sijoittuneen Marius Lindvikin ja kolmanneksi jääneen Halvor Egner Granerudin. Kobayashi johtaa mäkiviikkoa 17 pisteen erolla ennen Lindvikiä.

Suomalaisista Niko Kytösaho hävisi avauskierroksen kaksintaistelun Itävallan Clemens Aignerille, eivätkä hänen pisteet riittäneet toiselle kierrokselle. Kytösahon hyppy HS142-mäessä kantoi 128 metriin.

– Hyppy tuntui aika samanlaiselta kuin karsinnassa. Jostain syystä aika heikot vauhdit olleet koko päivän ja nyt tippuivat tähän kisaan. Hyppynä ihan ok, Kytösaho kommentoi Yle Urheilulle.

– Tänään oli ilman muuta positiivinen päivä Nikon kohdalla. Hän hyppäsi hyvin, mutta se ei riittänyt paria vastaan ja toinen kierros jäi haaveeksi. Pää pystyyn. Huomenna on taas mahtava mahdollisuus, Väätäinen puolestaan tiivisti.

"Ei ole helppoa, vaikka olisi kuinka kovassa kunnossa"

Kobayashi jahtaa historiallista saavutusta torstaina Bichofshofenissa. Yle Urheilun asiantuntija Janne Ahonen muistuttaa, ettei neljän kilpailun voittaminen peräjälkeen ole helppoa, vaikka olisi kuinka kovassa kunnossa.

– Neljän kisan voittaminen putkeen ei ole maailmancupissakaan kovin yleistä, ja mäkiviikko luo siihen omat paineensa, Ahonen sanoo.

Ahonen muistelee olleensa kerran itsekin lähellä neljän osakilpailun voittoa mäkiviikolla.

– Olin voittanut kolme ensimmäistä ja olin ylivoimaisessa kunnossa. Viimeisessä jäin toiseksi, vaikka hyppäsin hyvät hypyt. Olin tyytyväinen omiin suorituksiini, mutta siinä kisassa joku sattui olemaan parempi. Ei se ole helppoa, vaikka olisi kuinka kovassa kunnossa, Ahonen sanoo.

Lue myös:

Janne Ahonen kertoo, miksi hän palaa SM-kisoihin – viittaa kintaalla puheille nuorten mäkihyppääjien herättelystä: "Jäitä hattuun"

Mäkivalmentaja Janne Väätäinen palaa mäkiviikolla tositoimiin iloiselta matkalta: "Kävin kotona katselemassa ja ihmettelemässä"

Suosittelemme sinulle