Hyppää sisältöön

Venäjän johtamia joukkoja lähetetty Kazakstaniin – poliisi kertoi aiemmin "eliminoineensa" kymmeniä protestoijia viime yönä

Kazakstanissa puhkesi sunnuntaina mielenosoituksia polttoaineen hinnannousun takia ja ne ovat muuttuneet väkivaltaisiksi.

Mellakointi yltyy  Kazakstanissa
Mellakointi yltyy Kazakstanissa

Venäjän johtama kollektiivinen turvallisuusjärjestö sanoo lähettäneensä joukkoja, kuten laskuvarjojääkäreitä Kazakstaniin osana niin sanottua rauhanturvajoukkoa, kertovat uutistoimistot.

Uutistoimisto Rian tietojen mukaan operaatio Kazakstanissa on jo alkanut, kertovat Reuters ja Tass.

Tarkempia tietoja siitä, missä ja miten operaatio on alkanut, ei ole.

Tassin mukaan Venäjän ilmavoimat kuljettavat joukkoja Kazakstaniin.

Turvallisuusjärjestön mukaan valtion ja armeijan infrastruktuurin suojelu sekä tilanteen vakauttaminen ovat sen päätehtävä Kazakstanissa.

Väkivaltaisuudet jatkuivat tänään

Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa armeija ja mielenosoittajat ottivat yhteen aiemmin tänään, kertovat Reuters ja Tass.

Almatyn poliisi kertoo ”eliminoineensa” kymmeniä mielenosoittajia, kertoo uutistoimisto Interfax Reutersin mukaan. Reuters ei täsmennä, mitä eliminoinnilla tarkoitetaan.

Uutistoimisto AFP kertoo, että kymmeniä mielenosoittajia olisi kuollut.

AFP:n mukaan kuolemat liittyvät viime yön tapahtumiin. Tuolloin mielenosoittajat yrittivät rynnätä hallintorakennuksiin Almatyssä.

– Kymmeniä hyökkääjiä eliminoitiin, sanoi poliisin tiedottaja Saltanat Azirbek AFP:n mukaan. AFP:n tiedot pohjaavat Interfax-, Tass- ja Ria Novosti -uutistoimistojen tietoihin.

Asiasta kertoo myös uutistoimisto Reuters, mutta yksikään lähde ei kerro tarkempia tietoja, kuten esimerkiksi kuolleiden lukumäärää.

Myös ainakin 12 poliisia on kuollut.

Yli tuhat ihmistä on haavoittunut päiviä jatkuneissa levottomuuksissa eri puolilla Kazakstania, kertoo maan terveysministeriö.

Presidentin asunnon turvallisuutta vahvistettiin väkivaltaisuuksien takia. Kuva: Turar Kazangapov / AOP

Reutersin mukaan armeijan joukkoja on aiemmin tänään kulkenut jalan ja viety panssaroiduilla ajoneuvoilla Almatyn keskusaukiolle, jonne on kokoontunut satoja mielenosoittajia.

Reutersin silminnäkijöiden mukaan paikalta on kuultu laukauksia, kun armeijan joukot lähestyivät väkijoukkoa.

Tassin mukaan kyseessä olisi ollut ”kiivas” ammuskelu sotilaiden ja aseistettujen henkilöiden välillä pormestarinviraston edustalla.

– Joukot saapuivat aukiolle ja aloittivat häiriköiden siivoamisen. Intensiivinen tulitus on käynnissä, kertoo Tassin toimittaja.

Tass: Kazakstanissa pörssi ja pankit suljettu

Kazakstanissa kaikkien muiden paitsi keskuspankin toiminta on keskeytetty ja osakemarkkinat jäädytetty, kertoo Tass.

Asiasta kertoi Kazakstanin keskuspankin lehdistösihteeri Olzhas Ramazanov Khabar 24 TV-kanavalle. Ramazanovin mukaan syynä on turvallisuustilanne maassa.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Kazakstanissa puhkesi sunnuntaina mielenosoituksia polttoaineen hinnannousun takia ja ne ovat muuttuneet väkivaltaisiksi. Mielenosoitukset ovat jatkuneet ja koko maahan on julistettu hätätila. Kazakstanin hallitus erosi tilanteen takia. Presidentti on pyytänyt Venäjän johtamalta sotilasjärjestöltä apua.

Sekasorron keskellä olevan maan tilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa maan internetyhteyksien ollessa poikki.

Luonnonvaroiltaan hyvin vauras maa

Kazakstan on ylivoimaisesti suurin ja vaurain viidestä Keski-Aasian tasavallasta, jotka itsenäistyivät Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Liki Länsi-Euroopan kokoisella alueella on valtavat öljy-, maakaasu-, uraani- ja jalometallivarannot.

Varallisuus ei ole jakautunut tasaisesti.

Kazakstanissa nyt nähdyn mittaluokan mellakat ja protestit ovat harvinaisia. Kriittisten äänien tukahduttaminen on normi. Protestiliikkeelle ei tähän mennessä ole ilmaantunut johtohahmoja, kertoo uutistoimisto AP.

Levottomuudet aiheuttavat huolta Kazakstanin kahdessa suuressa naapurissa.

Suurin osa tuotetusta öljystä myydään Kiinaan ja Kazakstan on Venäjän läheinen liittolainen.

Päivitetty 6.1. kello 12.22: Lisätty tiedot maan vauraudesta ja naapurisuhteista

Päivitetty 6.1. kello 11.11: Lisätty tiedot kuolleista poliiseista

Päivitetty 6.1. kello 9.36: Lisätty tiedot Venäjän johtamien joukkojen lähettämisestä Kazakstaniin

Päivitetty 6.1. kello 8.28: Täydennetty AFP:n lisätiedoilla kuolemantapauksista

Lue myös:

Kazakstanin polttoainemellakat jatkuvat – netti poikki lähes koko maassa, maahan julistettu hätätila ja presidentti pyytää ulkomailta sotilaallista apua

Suosittelemme sinulle