Hyppää sisältöön

SM-kisoihin "sumusta" tuleva Ristomatti Hakola tehoharjoitteli kylkiluumurtuman jälkeen juosten – kova kolmikko haluaa Imatralta vastauksia

Hiihdon A-maajoukkueen kovan onnen soturit Ristomatti Hakola, Joni Mäki ja Markus Vuorela kilpailevat viikonloppuna SM-kisoissa Imatralla. Kolmikko tavoittelee pääsyä Pekingin olympialaisiin, vaikka näyttöpaikat ovat vähentyneet.

Ristomatti Hakola ja Joni Mäki palaavat kilpailuihin Imatran SM-hiihdoissa. Hakola on vielä melko epävarma kunnostaan. Kuva: Tomi Hänninen

Imatralla perjantaista sunnuntaihin kilpailtaviin maastohiihdon SM-kisoihin on ilmoittautunut kolme kiinnostavaa nimeä, joita ei hetkeen ole starttiviivalla nähty.

Terveyshaasteiden takia hetken aikaa sivussa olleet maajoukkuemiehet Ristomatti Hakola, Joni Mäki ja Markus Vuorela vahvistavat Yle Urheilulle, että he kilpailevat viikonloppuna Suomen mestaruuksista.

SM-hiihtoja voi seurata Yle TV2:ssa, Areenassa ja radiossa Yle Puheella. Perjantaina ohjelmassa ovat pariviestit, lauantaina normaalimatkat (10 ja 15 kilometriä) perinteisellä hiihtotavalla ja sunnuntaina vapaan hiihtotavan sprintit.

Marraskuun lopussa Rukan maailmancup-avauksessa kaatunut ja kylkiluitaan murtanut Ristomatti Hakola, 30, hiihtää viikonloppuna vain lauantaina 15 kilometriä. Puolitoista kuukautta loukkaantumisensa jälkeen Hakola on yhä epävarma kunnostaan.

– Aika sumusta tullaan. Imatran rata ja perinteisen 15 km, ne ovat minulle kyllä kuin tehty. Tässä tilanteessa en kuitenkaan osaa hirveästi odottaa. Otan mitä tulee ja olen tyytyväinen pienistäkin, Hakola kertoo puhelimitse.

Ristomatti Hakola loukkaantui heti kauden avauskisassaan. Kovat treenit hän on tehnyt sittemmin pääosin juosten. Kuva: Tomi Hänninen

Hakola kertoo, että kyljessä tuntuu vielä pientä kipua, joka ei kuitenkaan haittaa "perussuorittamista". Lauantain 40 minuutin täyspuristus sen sijaan on asia erikseen.

– Kyllä siinä kuukausi meni, että vähänkään alkoi kädet toimia. Hiihtämällä en ole kovaa tehnyt montaakaan kertaa, mutta juoksemalla on tullut tehtyä. Aina kun loukkaantuu, joutuu antamaan vähän tasoitusta, Jämin Jänteen mies selvittää tilannettaan.

Mäen alavireisyys selittyi sairastumisella

Parisprintin MM-hopeaa viime vuonna Hakolan kanssa saavuttanut Joni Mäki palaa kilpailuihin reilun kuukauden tauolta.

Alkukausi on ollut Pohti Ski Teamin hiihtäjälle vuoristoratamainen. Mäki venyi kauden ensimmäisessä kansainvälisessä kisassa uransa parhaaseen maailmancup-sijoitukseen. Mäki oli Rukalla perinteisen hiihtotavan sprintissä kuudes.

Sitten alkoivat vaikeudet. Vain viikko Rukan onnistumisen jälkeen Mäki, 26, taipui miesten viestiankkurina Lillehammerissa 11:nneksi. Yle Urheilun haastattelussa puhui kisan jälkeen huolestunut urheilija: jokin on selvästikin nyt pielessä.

– Alavireisyys Lillehammerissa viittasi siihen, että kaikki ei ole ihan kohdillaan. Se sitten näyttäytyi siinä, että tulin kipeäksi heti, kun pääsin kotiin. Olin puolisentoista viikkoa tekemättä oikeastaan mitään, Mäki kertoo nyt.

Joni Mäki nappasi finaalipaikan Rukalla perinteisen hiihtotavan sprintissä. Reilu viikko myöhemmin hän sairastui ja joutui kilpailutauolle. Kuva: Tomi Hänninen

Mäki kertoo, että hän ei ole aiempina vuosina flunssan iskiessä malttanut aina levätä kunnolla ja odotella rauhassa tervehtymistä.

– Viime vuosina olen sairastellut niin, että siitä on sitten lähtenyt sairastelukierre pyörimään. Ajattelin, että tällä kaudella siihen ei ole varaa. Pakko on vain pysähtyä ja parannella itsensä takaisin pelikuntoon, Mäki sanoo.

Jouluna hyvä harjoitusjakso

Tervehdyttyään Mäki halusi kuroa menetettyjä harjoituskilometrejä kiinni eikä tällä kertaa edes matkustanut Vuokatista kotikaupunkiinsa Vaasaan viettämään joulua perheensä kanssa.

– Puolentoista viikon tauon jälkeen kunto oli kyllä kateissa aika pahasti. Pystyin rentoutumaan jouluna, mutta harjoittelin täällä Vuokatissa. Yritin saada kuntoa takaisin esille, enkä lähtenyt mitään kisojakaan sille jaksolle hakemaan.

Nyt edessä on paluu kisoihin. Mäki on ilmoittanut SM-kisoissa kaikille matkoille, mutta paukkupakkasella hän saattaa jättää 15 kilometriä hiihtämättä. Imatralle on luvattu lauantai-iltapäivälle jopa 19 astetta pakkasta.

Mäki ei vielä keskiviikkona ollut varma, kenen kanssa hän hiihtää perjantain parisprintin. Pyhäjärveläisen Pohti Ski Team riveissä on monta kovaa menijää, joten seuralta odotetaan menestystä laajassa rintamassa. Mäen seuratovereita ovat muiden muassa Niilo Moilanen, Juuso Haarala ja Joel Ikonen.

– Ihan mukava päästä pitkästä aikaa kisaamaan ja nähdä, missä mennään. Parisprintistä tulee varmaan kiinnostava kisa ja saamme vahvoja pareja ihan seuran sisäisestikin. Sunnuntaina on kuitenkin viikonlopun tärkein kisa (sprintti), Mäki kertoo.

Vuorela Imatralle mitalitavoittein

A-maajoukkueeseen täksi kaudeksi noussut Markus Vuorela koki pahan takaiskun jo ennen kauden alkua. Hänen nilkkansa murtui lokakuussa maajoukkueen harjoitusleirillä Val Senalesissa.

– Se sattui huonoon paikkaan. Tiesin, että aika pitkä prosessi tulee. Pikkuhiljaa olen kuntouttanut sitä ja tehnyt korvaavaa harjoittelua. Rukan maailmancupin aikaan pääsin ensi kertaa suksille, Vuorela kertoo.

Vuorela pääsi vihdoin aloittamaan kilpailukautensa joulun alla Ristijärvellä FIS-kisoissa. Siellä hän voitti perinteisen hiihtotavan kympin. Vuorela kertoo kehittäneensä loukkaantumisaikana erityisesti tasatyöntöään, koska perinteisen potkut ovat tuottaneet kipua.

Markus Vuorela on nilkkavammaa kuntouttaessaan satsannut tasatyöntötreeniin. Kuva: Tomi Hänninen

Jämin Jännettä edustava Vuorela hiihtää Imatralla ainakin lauantaina. Sunnuntain sprinttiin hän ei lähde.

– Mitalia pitää lähteä hakemaan. Se on lauantain tavoite, Vuorela toteaa päättäväisenä.

"Olympiahaaveet ovat vielä elossa"

Ennen kauden alkua kolmikko Hakola, Mäki ja Vuorela olivat vahvoja ehdokkaita Suomen olympiajoukkueeseen. Pekingin talviolympialaiset kilpaillaan helmikuussa.

Miesten puolella joukkueeseen on nimetty vasta Iivo Niskanen ja Lauri Vuorinen.

Olympiakomitea on määrittänyt, että olympialaisiin nimettävän hiihtäjän tulee olla osoittanut, että hän pysyy hiihtämään 16 parhaan joukkoon maailmancupissa.

Ranskassa Les Roussesissa oli määrä hiihtää maailmancupia 14.–16. tammikuuta, mutta kisat peruttiin koronatilanteen takia. Päätös vaikeuttaa etenkin Hakolan ja Vuorelan tilannetta, koska he eivät ole antaneet tarvittavia näyttöjä kansainvälisissä kisoissa.

– Kyllä totta kai olympiahaaveet ovat vielä elossa. Ranskan maailmancupin peruuntuminen kyllä ohentaa omia mahdollisuuksiani. Koetan olla kunnossa ja katson, mitä kisoja tulee, Vuorela toteaa.

Hakola uskoo, että SM-kisaviikonloppu antaa hänelle kaipaamiaan vastauksia kunnostaan.

– Tämä kertoo aika paljon, mitä alan SM-kisojen jälkeen tehdä. Että alanko odottaa kevään kisoja vai menenkö olympialaisiin. Vaikea sanoa. Tässä kun saa muutamia kisoja tai kovempia tehoja hiihdettyä, kai se siitä alkaa paranemaan, Hakola sanoo.

Mäki ja Hakola saavuttivat viime vuonna parisprintin MM-hopeaa Oberstdorfissa. Tällä kaudella kummallakin on ollut terveyshuolia. Kuva: All Over Press

Joni Mäki on toiveikas olympiaedustuksen suhteen. Hän lienee sikäli vahvoilla, että hän ylsi Rukan maailmancup-sprintissä finaaliin asti.

– En ole kirvestä heittänyt kaivoon. Kyllä tässä varmasti ihan hyvään kuntoon pääsen. Koetan hiihtää lujaa, niin pääsen lähtemään mihin nyt lähdenkään, Mäki sanoo.

Päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan Imatran SM-hiihdot ovat yksi näyttökisa olympialaisia varten, vaikka Tour de Skillä kilpailleet puuttuvat starttiviivalta.

Koska Ranskan maailmancup peruttiin, on ainut kansainvälinen näyttöpaikka Planican maailmancup 22.–23. tammikuuta viimeinen tilaisuus, jonka perusteella olympiajoukkuetta täydennetään. Olympialaisiin lähtijät pitää nimetä viimeistään 24. tammikuuta.

Lue myös:

Vilma Nissinen seuraa taas kotisohvaltaan kisoja, joissa hänen pitäisi olla antamassa olympianäyttöjä: "Viime viikko meni aika kanveesissa"

Suomen olympiatoivo Ilkka Herola sivuun Val di Fiemmen maailmancupista koronatartunnan vuoksi

Kommentti: Anne Kyllönen palasi tuskaisten vuosien jälkeen tasolle, johon vain harva uskoi – vastaavaa nousua ei muistu Suomen olympiahiihdon lähihistoriasta

Asiantuntija hehkuttaa Iivo Niskasen historiallista suoritusta Tour de Skillä – Kläbon dominanssi herätti hieman pelottavankin kysymyksen

Suosittelemme sinulle