Hyppää sisältöön

Idea etäkouluun siirtymisestä ammuttiin alas jo neljän ministerin voimin

Opetusministeri Anderssonin, valtiovarainministeri Saarikon, oikeusministeri Henrikssonin sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Karin mielestä STM:n esittämä etäkouluun siirtyminen on kehno idea. Hallitus päättää asiasta perjantaina.

Maunulan ala-asteen toinen ruokalinjasto oli siirretty juhlasaliin elokuussa 2020. Koronaministerityöryhmä päättää huomenna mahdollisesta etäkouluun siirtymisestä taas joululomaan jälkeen. Kuva: Silja Viitala / Yle
Antti Parviala

Koulujen pitäminen kiinni vielä ensi viikolla päättyvän joululoman jälkeen saa hallituksesta ankaraa arvostelua.

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo sähköpostissaan Ylelle, että kaikki muut keinot pitää käyttää ennen kuin etäkouluun siirryttäisiin uudelleen.

– Tällaisia toimia ovat esimerkiksi systemaattinen kotitestaus ja maskit. Lähiopetus mahdollistaa myös lasten rokotusten järjestämisen tehokkaasti ja ilman vaivaa perheiden arkeen, Saarikko kirjoittaa.

Saarikko vaatii hallituksen myös "sisäistä asiantuntija-arvioihin perustuvaa strategista keskustelua" siitä, miten muuttuneeseen korona-tilanteeseen pitää vastata.

Hänen mukaansa nopeasti lyhyellä varoitusajalla esitetyt laajat rajoitustoimet ovat "kohtuuttomia perheiden arjen, yrittäjien ja kuntien kannalta".

Myöskään opetusministeri Li Andersson (vas.) ei lämpene ajatukselle etäkoulusta.

– Etäopetukseen liittyvät ongelmat ovat tutkittuja ja selvitettyjä. Monissa maissa on päätetty etäopetuksen sijasta taata terveysturvallisuus kouluissa ja tehdä paikallisia ratkaisuja, eikä toimia niin, että lähetetään valtakunnallisesti kaikki oppilaat kotiin, Andersson sanoi STT:lle.

Hän kertoo pitävänsä myös täysin mahdottomana ajatuksena, että baarit ja ravintolat saisivat pysyä päivisin auki, jos lapset ja nuoret lähetetään etäopetukseen.

– Olen sanonut omana kantanani, että pidän täysin mahdottomana ajatuksena, että meillä olisivat baarit auki niin, että aikuiset ja täysi-ikäiset toisen asteen opiskelijat voisivat mennä sinne viettämään päiväänsä, mutta eivät tuplasti rokotettuina kouluun, hän sanoo.

Tyrmäys neljältä ministeriltä ja puoluejohtajalta

Myös oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vastustaa etäopetukseen siirtymistä.

– RKP ei kannata valtakunnallista linjausta etäopetukseen siirtymiseksi, hän sanoo sähköpostivastauksessaan Ylelle.

Henriksson korostaa, että on tärkeää valita aidosti tehokkaat keinot ja nostaa rokotekattavuutta.

– Emme halua lisätä lapsiin kohdistuvia haittoja, Henriksson sanoo.

Henriksson vetoaa THL:n näkemykseen, jonka mukaan on tärkeää, että koululaiset voivat palata joululoman jälkeen lähiopetukseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila ehdotti Ylen haastattelussa eilisiltana keskiviikkona, että koulujen kevätlukukausi aloitettaisiin etäopetusjaksolla. Varhila ei ottanut kantaa, kuinka kauan etäjakson pitäisi kestää.

Hän tarkensi tänään Helsingin Sanomille, että etäopetukseen siirtyminen ei koskisi esikoulua ja alimpia luokkia.

– Laki turvaa esikoulun ja 1–3 luokkien ja erityisen opetuksen oppilaiden lähiopetuksen ja sitä ei ole tarkoitus esittää etäopetukseen”.

Etäkouluun siirtymisestä ei päätä soteministeriryhmä vaan poikkihallinnollinen koronaministerityöryhmä.

Opettajien etujärjestö OAJ kannattaa etäopetusta. OAJ:n mukaan asiasta pitäisi päättää viimeistään huomisaamuna perjantaina.

Ratkaisu perjantaina

Varhilan mukaan koronaministeriryhmän puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) päättää, kokoontuuko ryhmä jo perjantaina.

Ylen saamien tietojen mukaan koronaministerityöryhmä kokoontuu perjantai-iltapäivällä kello 14 ja saa STM:n esityksenä käsiteltäväkseen ehdotuksen etäopetuksesta.

Koulujen kevätlukukausi alkaa monella paikkakunnalla maanantaina 10. tammikuuta.

STM:n ehdotus saa arvostelua myös ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karilta (vihr.). Hän muistuttaa Twitterissä, että THL ei ole suosittanut etäkoulua.

– Lapsiin kohdistuvat rajoitukset ovat viimesijaisia. On perheille ja opettajille kohtuutonta, että julkisuuteen heitetään tällainen ehdotus juuri ennen koulujen alkua, Kari twiittasi myöhään keskiviikkoiltana.

Saarikko moittii STM:n toimintatapaa etäkouluehdotuksessaan.

– En pidä hyvänä, että koronatoimia pyritään johtamaan julkisuuden kautta.

Myös Henriksson on tyytymätön STM:n toimintaan.

Hän haluaa, että asioista "ensin keskustellaan hallituksen korona-ministerityöryhmässä ennen kuin mennään julkisuuteen".

Annika Saarikko sanoo olevansa myös huolestunut koronatestaamisen ruuhkautumisesta. Hänen mukaansa on pidettävä huolta siitä, että kaikki virallista koronatestiä tarvitsevat saavat sen riittävän nopeasti.

– Tilanteet, joissa ihminen jää ilman karanteenipäätöstä ja oikeutta tartuntatautipäivärahaan testauksen ruuhkautumisen vuoksi, ovat kestämättömiä, Saarikko kirjoittaa.

Hän pitää tärkeänä, että koronaministeriryhmä ottaa huomioon THL:n ehdotuksen karanteeniaikojen lyhentämisestä.

Lue lisää:

Opetusministeri Saramo: Hallitus ei enää toteuta erillisiä koulusulkuja

Täydennetty 6.1. klo 13:23 ja 14:38 tieto ministeriryhmän kokoontumisesta sekä Karin kommentti.

Lisätty 6.1. klo 15:18 Henrikssonin kommentti.

Lisätty 6.1. klo 16:13 Anderssonin kommentti ja Varhilan tarkennus.

Suosittelemme sinulle