Hyppää sisältöön

Venäjän joukkoja saapui Kazakstaniin – maan suurimmassa kaupungissa tulitusta, tuhansia otettu kiinni ja kymmenien mielenosoittajien uskotaan kuolleen

Kazakstanin sisäministeriön mukaan kymmeniä poliiseja on kuollut levottomuuksissa. Tietoja mielenosoittajien kuolemista ei ole puolestaan vahvistettu. Kansainvälinen yhteisö pelkää Kazakstanin luisuvan kaaokseen.

Kazakstanin hallinnon turvallisuusjoukot Almatyn kaupungissa 6. tammikuuta. Kuva: Valery Sharifulin / AOP

Kazakstanissa levottomuudet ovat kiihtyneet torstain aikana. Maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa on raportoitu pitkin päivää jatkuneesta tulituksesta. Lisäksi alueelta on kuultu ainakin yksi räjähdys.

Silminnäkijät ovat kertoneet useiden ihmisten saaneen vammoja ammuskelussa.

Vahvistamattomien tietojen mukaan kymmeniä mielenosoittajia on kuollut armeijan ja mielenosoittajien yhteenotoissa, kertovat uutistoimistot. Almatyn poliisi kertoi torstaina "eliminoineensa" kymmeniä mielenosoittajia, kertoi uutistoimisto Interfax Reutersin mukaan. Reuters ei täsmennä, mitä eliminoinnilla tarkoitetaan.

Venäläinen uutistoimisto Tass arvioi, että ainakin tuhat ihmistä on loukkaantunut väkivaltaisuuksissa.

Lisäksi poliisi on ottanut kiinni yli 2 200 ihmistä.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan 18 poliisia on kuollut ja miltei 750 loukkaantunut levottomuuksissa. Tieto perustuu Kazakstanin sisäministeriön tietoihin.

Presidentti syyttää ulkomaisia terroristiryhmiä

Kazakstanin presidentti Kasym Žomart Tokajev on syyttänyt levottomuuksista ulkomaisia terroristiryhmiä ja pyytänyt apua Venäjän johtaman kollektiivisen turvallisuusjärjestön ODKB:n (englanninkielinen lyhenne CSTO) mailta. Venäjä on kertonut, että se on jo lähettänyt Kazakstaniin joukkoja vakauttamaan tilannetta.

Kazakstaniin tulee joukkoja Venäjän lisäksi Valko-Venäjältä, Armeniasta, Kirgisiasta ja Tadzhikistanista, kertoo ODKB:n tiedottaja valkovenäläisen Belta-uutistoimiston mukaan.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Mielenosoitukset alkoivat Kazakstanissa viime sunnuntaina. Ihmiset lähtivät kaduille vastustamaan polttoaineen hinnan nousua.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan arvioi Ylelle torstaina, että mielenosoitukset viestivät muun muassa laajamittaisesta tyytymättömyydestä korruptioon. Rikkaassa öljyvaltiossa rikkaudet kasautuvat vain pienelle eliitille.

Kansainvälinen yhteisö esittänyt huolensa

Kansainvälinen yhteisö seuraa tilanteen kehittymistä huolestuneena.

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell ilmaisi torstaina huolensa Kazakstanin tilanteesta. Borrell vaati Twitter-kirjoituksessaan, että siviilien oikeudet ja turvallisuus on taattava.

Myös YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet on vaatinut ihmisoikeuksien kunnioittamista ja kiinniotettujen ihmisten vapauttamista.

Yhdysvallat puolestaan on varoittanut Kazakstaniin saapuneita venäläisjoukkoja ottamasta valvontaan Kazakstanin instituutioita.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi torstaina maansa ja maailman tarkkailevan myös mahdollisia ihmisoikeusloukkauksia.

Price sanoi jättävänsä Kazakstanin hallinnon tehtäväksi perustella, miksi Venäjän johtama Ivy-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö ODKB kutsuttiin maahan.

Lue lisää:

Suomalaisasiantuntija Kazakstanin mellakoista: Kansa lähti kaduille, kun öljyvauraus valuu eliitin taskuun

Venäjän johtamia joukkoja lähetetty Kazakstaniin – poliisi kertoi aiemmin "eliminoineensa" kymmeniä protestoijia viime yönä

Kazakstanin polttoainemellakat jatkuvat – netti poikki lähes koko maassa, maahan julistettu hätätila ja presidentti pyytää ulkomailta sotilaallista apua (5.1.)

Suosittelemme sinulle