Hyppää sisältöön

Janne Ahoselta suorat sanat syöksykierteestä, joka johti Suomen mäkihypyn alhoon – "Jos ei ole junnuja, ei tule mestareita"

Keski-Euroopan mäkiviikko on ollut usein mäkihypyssä jonkinlainen mittari. Suomalaishyppääjillä ei mäkiviikon perusteella vieläkään ole hurraamista, mutta päävalmentaja Janne Väätäinen on luottavainen tulevaisuuteen.

Niko Kytösaho oli parhaana suomalaisena Keski-Euroopan mäkiviikon kokonaistuloksissa 43:s. Kuva: Lehtikuva
Kimmo Porttila,
Anu Karttunen

Hemmo Silvennoinen, Pentti Uotinen, Eino Kirjonen, Veikko Kankkonen, Kari Ylianttila, Pentti Kokkonen, Matti Nykänen, Risto Laakkonen, Toni Nieminen ja viimeisimpänä Janne Ahonen.

Suomalaisten mäkihyppääjien menestys Keski-Euroopan mäkiviikolla on ollut vuosikymmenien aikana huimaa, sillä kokonaiskilpailun voittajia on löytynyt kymmenen. Heistäkin Kankkonen ja Nykänen voittivat mäkiviikon kahdesti, Ahonen historiallisesti viisi kertaa.

Viime vuosina menestys on jäänyt hyvin laihaksi ja tällä kaudella juuri päättyneen mäkiviikon paras suomalainen, Niko Kytösaho, löytyi sijalta 43. Suomalaisen mäkihypyn alhoa on ihmetelty tämänkin mäkiviikon aikana niin Yle Urheilun asiantuntijalta Janne Ahoselta, suomalaishyppääjiltä kuin päävalmentaja Janne Väätäiseltäkin.

– En ota painetta, että minun pitäisi olla tällä hetkellä jossakin ja siksi pärjätä, Eetu Nousiainen vakuutti Yle Urheilulle.

– Minulla on itselläni visio siitä, missä haluan olla ja missä vaiheessa, ja sitä kohti teen töitä. Sitä kautta tulee tulosta ja vuonna 2026 minun huippupiikkini. Siihen on vielä aikaa.

Menneisyys tuonut paineita

Janne Väätäinen on ollut Suomen joukkueen valmentaja myös menestysvuosina. Hän uskoo vakaasti, että suomalainen mäkihyppy nousee vielä, mutta se ottaa aikaa. Tämän talven mäkiviikko ei ollut paraatimarssia, mutta Väätäisen mukaan positiivisiakin asioita oli nähtävissä.

– Totta kai suomalaiselta mäkihypyltä vaaditaan enemmän. Meidän pojat odottavat enemmän ja kyllä siihen pyritäänkin. Tässä ollaan taas yhtä mäkiviikkoa kokeneempia ja käännetään katseet tulevaisuuteen. Vuoden päästä on taas uusi mahdollisuus, Väätäinen pohti.

Väätäisen mielestä Suomen nykyisen joukkueen urheilijoiden ei pitäisi kantaa menneisyyden taakkaa. Mutta kun ennen suomalaishyppääjät napsivat voittoja ja palkintosijoja kuin marjoja ja nyt pisteiden saaminenkin on tuskien taivalta, herättää se luonnollisesti mielenkiintoa.

Väätäinen uskookin, että varmasti ainakin osa suomalaishyppääjistä tuntee tilanteesta paineita.

Päävalmentaja Janne Väätäinen uskoo, että suomalainen mäkihyppy menestyy vielä, mutta se ottaa aikaa. Kuva: Tomi Hänninen

– Ei sitä varmasti pysty täysin sulkemaan pois mielestään, kun meillä on niin valtavan hieno historia. Pikku hiljaahan tämä menestys on hiipunut tässä matkan varrella. Kuitenkin näkisin, että tässä on paljon positiivisia asioita, Väätäinen sanoi.

– Meillä on junioritoiminta elpynyt, ja lapsiurheilijoita on tullut mukaan paljon viime vuosien aikana ja on hyvää mäkitoimintaa. On tehty oikeita asioita sillä puolella.

Samaa mieltä on myös Janne Ahonen, jonka mielestä suomalaisessa mäkihypyssä on kynnetty jo monta vuotta. Ja vaikka yksittäisiä valonpilkahduksia on välillä tullut, on iso kuva ollut surullista katsottavaa. Siitä kertoo Ahosen mukaan jo Suomen joukkueen kiintiöpaikat, kun maailmancupiin saadaan vain kaksi tai kolme hyppääjää.

– Juniorihomma oli Suomessa kuralla monta vuotta ja se kuvastaa tätä tilannetta: jos ei ole junnuja, ei tule mestareita. Nyt junnupuoli on kohentunut, tosi hyvää työtä tehdään ympäri Suomea pienilläkin paikkakunnalla ja on jopa rakennettu uusia mäkiä. Uusia tyttöjä ja poikia on saatu mukaan, mutta se, että heistä kasvaa menestyjiä, vie vielä aikaa, Ahonen sanoi.

Yle kertoi aiemmin tällä viikolla, että mäkihypyn ja yhdistetyn harrastajamäärät ovat lähteneet nousuun.

Tekemistä riittää vielä

Myös Janne Väätäinen odottaa menestystä, mutta enemmän tulevaisuudessa kuin nyt. Hänen mukaansa joukkueessa tehdään hyviä asioita, mutta se ei heijastu vielä tuloksiin.

– Meillä on vielä tekemistä. Meidän pitää päivittää harjoitteluamme ja suhtautumista moneen asiaan, lähdetään liikkeelle vaikka välineistä, Väätäinen kertoi.

– Menemme näissä asioissa koko ajan eteenpäin, se on ihan varma asia. Näen, että kehitystä on tapahtunut tässä viimeisen vuoden puolentoista aikana. Se, että se näkyy myös tuloslistoilla, niin siihen valitettavasti se vuosi, puolitoista ei riitä.

Väätäisen mielestä Suomessa tarvitaankin pitkäjänteisyyttä niin mäkihypyssä kuin kotisohvillakin. Tilanne ei ole helppo hyppääjillekään, jotka haluaisivat mielellään tuoda tulosta.

– Tämä on pojille kova paikka. He harjoittelevat ja tekevät kovan määrän työtä, uhraavat omaa aikaansa ja valuuttaa valtavasti, mutta se ei näy vielä tuloksissa. Jonain päivänä se varmasti näkyy, kun jaksetaan tehdä töitä, Väätäinen vakuutti.

Lue myös:

Suomen mäkimiehillä on vasta kolmen paikan kiinnitys Pekingin olympialaisiin, mutta päävalmentaja ei pidä joukkuemäkeä itseisarvona – maajoukkueen kuopus ei ota tilanteesta paineita

Vauhtisokeutta, suuruudenhulluutta ja välinpitämättömyyttä – kuinka Suomen menestyslajista tuli kansallinen murheenkryyni

Lentämisen tunne kiinnostaa taas lapsia – mäkihypyn ja yhdistetyn harrastajamäärät ovat lähteneet aallonpohjasta nousuun

Suosittelemme sinulle