Hyppää sisältöön

Kazakstanissa 26 mielenosoittajaa ja 18 poliisia kuollut – presidentti: "Järjestys on palautettu"

Kazakstanin presidentti sanoi antaneensa armeijalle luvan ampua mielenosoittajia ilman varoitusta. Kiinan presidentti Xi Jinping ylistää Kazakstanin kovia otteita. Uutistoimisto Reutersin toimittajat näkivät perjantaiaamuna venäläisjoukkoja Almatyn keskusaukiolla.

Kazakstanin levottomuuksien jäljet näkyvät katukuvassa
Kazakstanin levottomuuksien jäljet näkyvät katukuvassa

Kazakstanissa viranomaiset ovat tappaneet yhteensä 26 mielenosoituksiin osallistunutta ihmistä ja ottaneet kiinni tuhansia, kertoo maan sisäministeriö valtiollisen tv-kanavan ja kansainvälisten uutistoimistojen mukaan.

– Kaikkiaan yli 3 000 rikollista on pidätetty, 26 eliminoitu ja 18 aseistautunutta terroristia on loukkaantunut, ministeriö muotoilee.

Viranomaisten mukaan lisäksi 18 poliisia on kuollut ja lähes 748 poliisia on loukkaantunut viime päivien levottomuuksissa.

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan mielenosoittajia on tänään perjantaina linnoittautunut televisioasemalle ja laukauksia on ammuttu maan suurimman kaupungin Almatyn keskustassa.

Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev sanoi perjantaiaamuna Suomen aikaa, että "perustuslaillinen järjestys" on saatu enimmäkseen palautettua koko maahan. Ympäri maata on pystytetty kymmeniä ympärivuorokautisia tarkastuspisteitä.

– Turvallisuusjoukot tekevät kovaa työtä. Terrorisminvastaiset toimet jatkuvat, kunnes kaikki militantit on tuhottu, Tokajev sanoi tiedotteessa.

Kiinan presidentti Xi Jinping ylistää Kazakstanin hallituksen voimatoimia mielenosoittajia vastaan valtion uutistoimistolle Xinhualle. Viestissään Kazakstanin presidentille Tokajeville Xi kehuu toimia muun muassa "hyvin vastuullisiksi".

– Otitte päättäväisesti kovat toimet käyttöön kriittisellä hetkellä ja rauhoititte tilanteen nopeasti, täytitte velvollisuutenne ja osoititte velvollisuudentuntonne poliitikkona sekä olevanne vastuussa maastanne ja kansastanne, Xi kirjoittaa.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Venäläiset saapuivat Almatyyn

Presidentti Tokajev on syyttänyt levottomuuksista ulkomaisia terroristiryhmiä ja pyytänyt apua Venäjän johtaman kollektiivisen turvallisuusjärjestön ODKB:n (englanninkielinen lyhenne CSTO) mailta. Venäjä sanoo lähettäneensä entiseen neuvostotasavaltaan joukkoja "rauhanturvaustehtävään" vakauttamaan tilannetta.

Eilen torstaina mielenosoittajat ja Kazakstanin armeija ottivat yhteen Almatyssa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan perjantaiaamuna venäläisjoukkoja on nähty Almatyn keskusaukiolla, jossa yhteenotot tapahtuivat. Muutaman sadan metrin päässä venäläisjoukoista Reutersin toimittajat näkivät kuolleen ihmisen pahoin runnotussa siviiliautossa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken varoittaa Venäjän vallan kasvusta Kazakstanissa. Hänen mukaansa vaikutusvaltaa on vaikeaa vähentää sen jälkeen, kun maahan on jo kutsuttu joukkoja tukahduttamaan levottomuudet.

– Yksi lähihistorian opetus on se, että siinä vaiheessa, kun Venäjä on jo kotonasi, on toisinaan hyvin vaikeaa saada sitä lähtemään, Blinken sanoi.

Mielenosoitukset alkoivat Kazakstanissa viime sunnuntaina, kun ihmiset lähtivät kaduille vastustamaan polttoaineen hinnan nousua.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan arvioi Ylelle torstaina, että mielenosoitukset viestivät muun muassa laajamittaisesta tyytymättömyydestä korruptioon. Vauraassa öljyvaltiossa rikkaudet ovat keskittyneet pienen eliitin käsiin.

Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev. Kuva: Evgeny Biyatov / EPA

Lupa ampua ilman varoitusta

Presidentti Tokajev piti perjantaina televisiopuheen, jossa sanoi antaneensa maan turvallisuusviranomaisille luvan avata tulen tarvittaessa ilman varoitusta.

Tokajev lisäsi, että antautumista vastustavat tullaan “tuhoamaan”.

Presidentti kuvaili, miten Almatyyn oli hänen mukaansa hyökännyt 20 000 rikollista, jotka tuhosivat valtion omaisuutta.

Venäjältä ja muista naapurimaista Kazakstaniin saapuneet joukot ovat tulleet maahan kutsuttuina, Tokajev vahvisti. Presidentin mukaan vierasmaalaiset joukot ovat maassa siihen asti, kunnes tilanne saadaan täysin hallintaan.

Puheessaan Tokajev kiitti Venäjän presidentti Vladimir Putinia, kuten myös Kiinan, Uzbekistanin ja Turkin johtajia avusta levottomuuksien tukahduttamisessa.

Juttuun ja ingressiin päivitetty klo 11.59 tiedot presidentti Tokajevin perjantaisesta televisiopuheesta.

Juttuun päivitetty klo 21.28 Kiinan presidentti Xin ja Yhdysvaltain ulkoministeri Blinkenin kommentit.

Lue lisää:

Venäjän joukkoja saapui Kazakstaniin – maan suurimmassa kaupungissa tulitusta, tuhansia otettu kiinni ja kymmenien mielenosoittajien uskotaan kuolleen

Venäjän johtamia joukkoja lähetetty Kazakstaniin – poliisi kertoi aiemmin "eliminoineensa" kymmeniä protestoijia viime yönä

Suomalaisasiantuntija Kazakstanin mellakoista: Kansa lähti kaduille, kun öljyvauraus valuu eliitin taskuun

Kazakstanin polttoainemellakat jatkuvat – netti poikki lähes koko maassa, maahan julistettu hätätila ja presidentti pyytää ulkomailta sotilaallista apua

Suosittelemme sinulle