Hyppää sisältöön

Tuukka Rask teki testisopimuksen Bostonin farmiseuran kanssa, NHL-paluu lähellä: "Olen aina ollut yhden seuran mies"

Lonkkaleikkauksesta toipuneen maalivahdin pitäisi palata kaukaloon AHL:ssä ensi viikolla. Jos kaikki menee hyvin, Rask saatetaan nähdä NHL:ssä vielä tammikuun aikana.

Tämä suomalaisten NHL-seuraajien toive nähdään luultavasti pian: Tuukka Rask on kohta valmis luistelemaan Boston Bruinsin kanssa jäälle. Kuva: /All Over Press

Heinäkuun lonkkaleikkauksesta toipunut Tuukka Rask, 34, on vihdoin pelikunnossa. Pitkään ja hartaasti itseään Boston Bruinsin harjoituskeskuksessa kuntouttanut suomalaisvahti teki loppiaisena AHL-seura Providence Bruinsin kanssa koeaikasopimuksen tarkoituksenaan palata NHL-kaukaloihin pian.

Raskin piti pelata farmiliigassa jo alkuviikosta, mutta koronapandemia siirsi maalivahdin paluuta tositoimiin viikolla.

Yhtä kaikki, Rask palaa tositoimiin pian ja paluu NHL-kaukaloihin on enää ajan kysymys. Kuntoutus sujui hänen mukaansa odotetusti.

– Aika intensiivistä tuo kuntoutus on ollut, joka päivä on heinäkuusta asti tehty hommia. Ei se kivuliasta ole ollut, mutta aikaa vievää ja sitä kautta aika rankkaa. Ei se minulle kuitenkaan mikään vaikea prosessi ollut. Oli mukavaa, että sain olla treenihallilla ja olen siellä nähnyt jätkiä. Ei ole tuntunut, että olisin erkaantunut mistään, Rask sanoo Yle Urheilulle.

Savonlinnalaisvahti sanoo paluun NHL:ään olleen ajatuksena alusta asti.

– Bostonin GM:n Don Sweeneyn kanssa kävimme askelmerkit läpi jo menneen kauden jälkeen. Ajatus oli mennä leikkaukseen ja katsoa, miten kuntoutus lähtee menemään. Sopimustilannetta oli tarkoitus katsoa sitten, kun näyttää siltä, että pystyn pelaamaan. Nyt ollaan siinä tilanteessa.

– Toki jos leikkaus tai kuntoutus olisi mennyt jotenkin huonosti, kellossa voisi olla eri ääni. Kun aloin kuntouttaa lonkkaani joka päivä, niin kyllä tämä kortti sitten kannattaa katsoa loppuun asti. Enkä minä vielä tiedä, miten se peleihin reagoi. Onhan tässä treenattu, mutta pelit on aina ihan eri asia, eikä tässä olla enää mikään nuori poika, Rask naurahtaa.

”Ei ollut syytä harkita muita tarjouksia”

Raskin pelaaja-agentti Markus Lehto kertoi aiemmin syksyllä Yle Urheilulle NHL:stä löytyvän Raskille muitakin ottajia kuin Boston. Rajoittamattomana vapaana agenttina tamperelaistunut savonlinnalainen sai valita seuransa vapaasti ja saa myös jatkossa. Ennen paluuta NHL:ään Raskin on vielä tehtävä sopimus Bostonin NHL-joukkueen kanssa.

Rask on kuntouttanut itseään lonkkansa leikkauksen jälkeen tunnollisesti ja hamuaa takaisin Bruinsin kanssa jäälle. Kuva: Getty Images

Rask sanoo, ettei seuran vaihtaminen ollut vaihtoehto.

– Ei minulla ollut mitään syytä harkita muita tarjouksia. Olisin voinut mennä muuallekin, mutta painaa tässä vaakakupissa muutkin asiat kuin se, että minä saan pelata jääkiekkoa. Perheen kannalta ei ollut kovin hyvä vaihtoehto se, että minä lähden yksin johonkin pelaamaan 4–5 kuukaudeksi. En sulje ovia tulevaisuuden suhteen, mutta nyt se ei ollut vaihtoehto.

Myös seurauskollisuus näytteli Raskin päätöksessä omaa rooliaan. Bruinsin seurahistoriassa eniten otteluita pelannut ja voittanut maalivahti haluaa olla myös jatkossa osa Bostonin kovaa ja kaiken kokenutta ydinryhmää yhdessä Patrice Bergeronin ja Brad Marchandin kanssa.

– Olen aina ollut yhden seuran mies. Enkä ole kauheasti pelannut eri seuroissa. Se merkitsee minulle paljon, että saan pelata samojen tyyppien kanssa. Vaikka tämä on isoa bisnestä, kyllä tässä luo suhteita joukkuekavereihin. Kun olet pelannut samassa seurassa yli vuosikymmenen, niin kyllä se aika paljon painaa vaakakupissa, Rask toteaa.

Pelaaja-agentti Lehto mainosti aiemmin syksyllä myös, että kaukaloon on palaamassa erittäin nälkäinen Tuukka Rask. Maalivahti itse vahvistaa tämän.

– Aina on nälkää ja jos ei olisi, en varmasti olisi tullut takaisin. Minulla on edelleen nälkää näyttää ja voittaa. Kun tulen takaisin peleihin, haluan auttaa joukkuetta parhaani mukaan. Aina pitää näyttää, että on luottamuksen arvoinen, tämä ei ole koskaan minulla muuttunut.

Paluu rautaliigaan kahdentoista vuoden tauon jälkeen

Vain koronapandemian viimeisimmät käänteet ovat siis kaiken kokeneen maalivahdin paluun tiellä. Mikäli uusia peruutuksia ei tule, Rask palaa Providencen pelipaitaan tulevan viikon perjantain kotiottelussa Hartfordia vastaan. Edellisen kerran Rask edusti AHL-Bruinsia kaksitoista vuotta sitten 22-vuotiaana.

Tuolloin joukkue eteni AHL-liigan konferenssifinaaliin Raskin johdolla.

Nyt suunnitelma on saman suuntainen kuin kaudella 2008–2009: Raskin on määrä nousta NHL-joukkueen maalivahdiksi AHL-pelien kautta. Todennäköistä onkin, että Rask nähdään NHL:n puolella jo tammikuun aikana.

– Toivottavasti ensi viikolla pelaan Providencessa. Toki voihan tämä kaikki muuttua ja minä jään tuonne Providenceen. Alan ehkä vetää tätä hommaa takaperin ja palaan Providencen kautta Ilvekseen ja sieltä SaPKoon. Sulkisin sillä tavalla ympyrän, Rask virnuilee lopuksi.

Lue myös:

Tuukka Rask on kohta pelikunnossa, mutta hän on ilman NHL-sopimusta – agentti paljastaa, ettei Boston Bruins ole ainoa vaihtoehto

Edmonton kärsi viidennen peräkkäisen tappion – päävalmentaja kehui Mikko Koskisen korvanneen Mike Smithin otteita: "Hän antoi meille tilaisuuden voittaa"

Kommentti: Tässä tulee NHL-kauden kovin sensaatio! Teemu Selänteen ennätysputkea kolkutelleen nuorukaisen matka on muistutus maltin merkityksestä

Suosittelemme sinulle