Hyppää sisältöön

Pienen piirin helmi

Paikallinen porukka otti historiallisen Oriveden opiston alueen hallintaansa vuonna 2019, kun kaupunkikaan ei huolinut sitä siihen uppoavien kulujen vuoksi.

Pitkään tyhjillään ja toimettomana ollut kiinteistömassa pelotti ihmisiä, mutta kielteinen asenne ei sopinut kulttuuriosuuskunta Pro Oriveden ideaan.

Me perustimme osuuskunnan vähän salaisesti, koska emme halunneet perustavaan kokoukseen väkeä joka ei olisi uskonut, että tästä tulee jotain.

Reijo Kahelin, toimitusjohtaja, Oriveden Kampus

Ennen Oriveden opistona tunnettu Kampus on pitkän limbossa elon jälkeen saanut tuulta alleen. Kulttuuriosuuskunta haluaa ylläpitää paikallishistoriaa ja elävöittää kulttuuria.

Moni ei oikein hahmottanut sitä, että mikä merkitys tällä on meille, jotka olemme olleet koko elämämme sidoksissa tähän paikkaan.

Ilpo Kolari, osuuskunnan puheenjohtaja, Pro Orivesi

Ilpo Kolari ja Reijo Kahelin molemmat ovat olleet mukana osuuskunnan toiminnassa alusta asti. Pieni ydinporukka on kasvanut 150 jäsenen osuuskunnaksi johon kuuluu ihmisiä ympäri eteläisen Suomen.

Kolarilla on jo kuitenkin sukupolvien aikainen yhteys Oriveden Kampukseen. Hänen isänsä maalaama potretti suomalaisen kuoromusiikin edelläkävijästä, Heikki Klemetistä, koristaa säveltäjän mukaan nimettyä salia.

500 hengen salin lattia kuluu villasukkatansseista, sadonkorjuujuhlista ja elokuvayleisöstä. Käyttökelvottomaksikin kuvailtu halli vetää nyt ihmisiä ja kuuluisia vierailijoita.

Katsoimme Hytti nro 6 Rosa Liksomin läsnä ollessa ja Rosa kertoi kirjastaan sekä urastaan.

Reijo Kahelin

Jatkuvasti muuttuvat koronarajoitukset hiljentävät jälleen eloisaa Kampusta. Tiloissa pyörii kuitenkin vakituisia vuokralaisia yrityksistä opiskelijoihin.

Kun edellinen omistaja piti tilat tyhjinä, osuuskunta haluaa ottaa kaiken ilo irti. Vakivuokralaiset ja erinäiset tilaisuudet pitävät Kampuksen toiminnassa.

Uskaltaisinko sanoa, että komeasti on saatu toimintaa koronasta huolimatta aikaiseksi.

Ilpo Kolari

Oriveden opisto tunnettiin varsinkin kirjallisuuden ja musiikin opinnoistaan. Kesäkurssit vetivät ihmisiä puoleensa ympäri maata.

Kolari ja Kahelin nimeävät pitkän listan tunnettuja nimiä kulttuurin kentiltä ja jotkut heistä ovat palanneet opistolle takaisin esiintyjinä.

Radion sinfoniaorkesterin soittajista kahdellakymmenellä ja Tampere filharmonian vaskiseitsikossa kuudella oli Oriveden opiston nuoriso-orkesteri kurssin taustaa.

Reijo Kahelin

Esittelykierroksella miehet muistelevat vaikuttavia hetkiä opiston pihalla sijaitsevan lammen riennoista. Pallogrillien pakollisuus ja mieskuoron serenadit kesäyössä saa miehet hymyilemään.

Finlandiaa he lauloivat puolenyön aikaan.

Ilpo Kolari

Opisto on tunnettu muusikoistaan ja kirjailijoistaan, mutta sillä on kuitenkin vahvat perinteet myös kuvataiteessa.

Tällä hetkellä näyttelytilaa hallitsee entisen opettajan Elsa Ytinlahjoittamat serigrafiavedokset, joiden myyntituotot käytetään Kampuksen taideteosten kunnostamiseen.

Omasta taidekokoelmastakin uskalletaan haaveilla.

On ajatus siitä, että kaikella on alkunsa. Jos me saisimme aikoinaan täällä opiskelleiden kuvataiteilijoiden töitä.

Reijo Kahelin

Näyttelytilaa ollaan laajentamassa viereiseen huoneeseen. Lattialla kävellessä näkee ja tuntee tekemisen historian.

Jos ensi vuoden näyttelyt toteutuvat, niin olemme myös merkittävä kuvataiteen näytteilleasettaja.

Reijo Kahelin

Tulevat kurssit ja tapahtumat valavat toivoa, että paikallisille historiallisesti merkittävä Kampus saa taas uuden, eloisamman ajanjakson.

Kahelin kehaisee osuuskunnan saavutuksia.

Kai sen voi sanoa, että kaupungin kulttuurijohtaja sanoi, ettei hänen enää mitään tarvitse tehdä, kun te teette täällä kaiken.

Reijo Kahelin

Tekijät

Timo Turpeinen

Julkaistu 9.1.2022 17:00