Hyppää sisältöön

HUSin Asko Järvinen: Omikron voi vaarantaa aluevaalit, jos iso osa väestöstä on sairaana tai karanteenissa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen pitää itse äänestystilannetta turvallisena, mutta kansalaisten äänestysoikeus voi vaarantua, jos hurjat tartuntaluvut jatkuvat.

HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan henkilökunnan poissaolot kuormittavat terveydenhuoltoa. Järvinen Ylen haastattelussa maaliskuussa 2021. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Hankala koronatilanne voi vaarantaa aluevaalien äänestysprosentin, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen.

Koronavirustartuntojen määrä on moninkertaistunut samalla, kun viruksen omikronmuunnos on vallannut alaa Suomessa. Eilen uusia tartuntoja todettiin lähes 6 000.

Järvinen totesi perjantaina Ylen Ykkösaamussa, että itse äänestystilanne on turvallinen.

– Jos siellä käytetään hengityssuojainta ja käsidesiä, niin itse äänestystilannetta en pidä sen vaarallisempana kuin kaupassakäyntiä, Järvinen toteaa.

– Isompi ongelma on se, jos väestöstä iso osa on äänestyspäivänä sairaana tai karanteenissa.

Karanteenit ja tartunnat herättivät keskustelua myös viime kevään kuntavaaleissa. Silloin oikeusministeriö myönsi, että kaikki eivät välttämättä päässeet äänestämään tartunnan takia, sillä eristyksissä äänestämiseen ei ollut olemassa järjestelyjä.

Oikeusoppineet kritisoivat tuolloin sitä, että tilanne vaaransi tartunnan saaneiden äänestäjien äänioikeuden.

"Joudumme joka ikinen päivä laskemaan poissaolijat"

Järvinen kommentoi Ylen Ykkösaamussa myös tämänhetkistä koronatilannetta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

HUSin alueella kärsitään poissaolevasta henkilökunnasta ja potilasruuhkasta suurten tartuntamäärien takia, kertoo Järvinen. Järvisen mukaan HUSin työntekijöillä on viime aikoina ollut runsaasti poissaoloja tartuntojen vuoksi.

– Me joudumme joka ikinen päivä laskemaan poissaolijat ja samalla katsomaan, paljonko on vapaana olevia sairaalan sänkyjä, Järvinen kertoo.

– Tartuntojen lisääntyminen on hyvin nopeaa, mikä on omikronin ominaisuus. Ja kun se läpäisee rokotesuojan, niin taudin eteminen on sangen nopeaa.

Positiivista on se, että sairaalahoidon tarve ei lisäänny samassa suhteessa tartuntojen kanssa. Sairaalaluvuissa on silti reipasta nousua, kun tartuntojen määrä on moninkertaistunut. Vielä 28. joulukuuta sairaalassa oli vuodeosastoilla 235 ihmistä, nyt 422.

Teho-osastojen potilasmäärä ei sen sijaan ole nousussa. Teho-osastolla on tällä hetkellä 47 potilasta. Heistä 17 on HUS-alueella, kertoo Järvinen.

– Teho-osastolle joudutaan suhteessa huomattavasti vähemmän kuin aiempien epidemia-aaltojen aikana, Järvinen kertoo.

Lue lisää:

Päivittyvä seuranta: Portugali lopettaa rajoitukset, "omikron-tapaukset lieviä" | Lapsiasiavaltuutettu: Etäopetus viimeinen vaihtoehto

Nimekkäät infektiolääkärit vastustavat STM:n ideaa etäkoulusta – "Johtaisi todennäköisesti jopa kuukausien etäopetusjaksoon"

Korona on ruuhkauttanut sairaaloita Uudellamaalla sekä Turun ja Tampereen seudulla – muuallakin paine kasvaa

Omikronin mahdolliset long covid -oireet selviävät pian – neurologian professorin mukaan virusmuunnosta ei kannata pitää vaarattomana

Suosittelemme sinulle