Hyppää sisältöön

Kokkolassa koulujen siirtyminen suoraan lomilta etäopetukseen ei olisi mieluisin päätös – Sivistysjohtaja: "Oppilaisiin pitäisi saada kontakti joulun jälkeen"

Kokkolalaiskouluilla on valmiudet siirtyä etäopetukseen, mutta silti se vaatisi henkilökunnalta työtä ja järjestelyitä.

Tyhjä luokkahuone Helsingin Viikin normaalikoulussa.
Sosiaali- ja terveysministeriö suosittaa, että koulut aloittaisivat kevätlukukauden etäopetuksessa. Hallituksen koronaryhmä pohtii asiaa tänään perjantaina kello 14 alkaen. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Iina Kluukeri

Koulujen siirtyminen suoraan lomilta etäopetukseen olisi haastavaa, sanoo Kokkolan sivistysjohtaja Terho Taarna.

Hän toivoo, että oppilaat voisi nähdä heti joululoman jälkeen, jos etäopetukseen ylipäätään siirrytään.

– Lapsilla voi olla oppimateriaaleja ja välineitä kouluilla, sekin aiheuttaisi omat hankaluutensa. Oppilailla olisi hyvä olla muutamia lähiopetuspäiviä, ihan asioiden organisoinnin takia, sanoo Taarna.

Kokkolalaiskouluilla on valmiudet siirtyä laajamittaiseen etäopetukseen, mutta se vaati silti henkilökunnalta paljon työtä.

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittaa, että koulut aloittaisivat kevätlukukauden etäopetuksessa. Hallituksen koronaryhmä pohtii asiaa tänään perjantaina kello 14 alkaen.

Lue seuraavaksi:STM esittää koulujen siirtymistä etäopetukseen – opetusministeri Andersson: "Asiasta pitää keskustella koko hallituksen sisällä"

Esimerkiksi Kaustisella koulutyö on jo alkanut. Kokkolassa oppilaat palaavat kouluihin maanantaina. Suuressa osassa maata koulut alkavat maanantaina.

Päätösvalta etäopetukseen siirtymisestä on peruskouluissa kunnilla ja tartuntatautiviranomaisilla. Avit voivat taas määrä koulut suljettavaksi alueellaan. Lukioissa ja muissa toiseen asteen oppilaitoksissa etäopetuspäätöksen voi tehdä koulun johtokunta tai muu vastaava taho, jolle valtuudet on hallintosäännössä annettu.

Ministeriö kantaa huolta, että koulujen alettua nopeasti leviävä koronaepidemia pahentuisi entisestään.

Suositus on aiheuttanut kuitenkin runsaasti vastustusta.

Esimerkiksi monet ministerit nousivat vastustamaan asiaa, samoin suurten kaupunkien opetustoimesta vastaavat johtajat sekä joukko sairaanhoitopiirin infektioylilääkäreitä ja johtavia lastentautien ylilääkäreitä.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ sitä vastoin kannattaa ehdotusta.

Etäopetukseen siirtyminen ei koskisi esikoulua ja alimpia luokkia.

Lue myös:

Nimekkäät infektiolääkärit vastustavat STM:n ideaa etäkoulusta – "Johtaisi todennäköisesti jopa kuukausien etäopetusjaksoon"

Idea etäkouluun siirtymisestä ammuttiin alas jo neljän ministerin voimin

OAJ kannattaa ministeriön ehdotusta etäopiskeluun siirtymisestä ja vaatii pikaista päätöstä

Suosittelemme sinulle