Etä- vai lähiopetus peruskoulujen joululoman jälkeen? Tämä on ollut yksi viime päivien polttavimmista koronakysymyksistä. Asiaan odotetaan ohjeistusta iltapäivällä kokoontuvalta ministerityöryhmältä, mutta päätösvalta mahdollisesta etäopetuksesta on kunnilla ja aluehallintovirastoilla.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan ainakin pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen (siirryt toiseen palveluun), sillä aluehallintovirasto arvioi, ettei päätöstä etäopetuksesta mitenkään ehditä tehdä ennen maanantaita. Mahdollinen etäopetus koskisi peruskoulujen oppilaita nelosluokkalaisista lähtien.
Esimerkiksi Malmin peruskoulun rehtori Lasse Latomäki on tiukasti lähiopetuksen kannalla. Se on tärkeää varsinkin pienimmille ja erityisen tuen piirissä oleville oppilaille.
– Etäopetuksesta on kokemusta ja se onnistuu hienosti, mutta niin sanotusti heikommassa asemassa olevilla lapsilla pudokkuus on aika suurta. Opetuksen järjestäminen niin sanotun normaaliarjen mukaisesti auttaa sekä heidän että itse asiassa kaikkien lasten ja nuorten jaksamista.
Lähiopetukseen palattaisiin Latomäen mukaan jo tutuksi tulleilla varotoimilla. Käsihygienia, porrastetut ruokailut, välitunnit ja niin edelleen.
Opetus järjestetään tavalla tai toisella, vaikka omikronmuunnos veisi runsaastikin henkilökuntaa ja oppilaita karanteeniin tai toipilaaksi.
– Meillä on ollut jo kokonaisia luokkia karanteenissa ja sellaisessa tilanteessa opetus hoidetaan etänä. Jos henkilökuntaa on paljon poissa, tilanne hoidetaan parhaan kyvyn mukaan. Hyvin suunnitellussa arjessa pystymme vastaamaan poikkeustilanteisiin ja epidemia on yksi niistä.
Latomäki muistuttaa, että etä- ja lähiopetuksen lisäksi on myös muita malleja, kuten vuorokoulu, jossa osa luokista on etä- ja osa lähiopetuksessa.
– Näinä aikoina on totuttu järjestelemään jo vaikka minkälaista opetusta. En näe mitään syytä paniikkiin, nyt vain pitää päättää miten tehdään.
Opetustoimen johtajat kautta maan tyrmäävät etäopetuksen
Yhdeksän suuren kaupungin opetuksesta vastaavat johtajat ovat julkaisseet yhteistiedotteen, jossa kertovat vastustavansa etäopetukseen siirtymistä.
Tiedotteen ovat allekirjoittaneet Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Lahden ja Porin opetustoimen johtajat.
– En missään nimessä kannata etäkoulua. Jos viemme lapsilta ja nuorilta heidän luonnollisen kohtaamispaikkansa eli koulun, tapaamiset siirtyvät ostoskeskuksiin ja vapaa-aikaan, jossa kukaan ei ole ohjeistamassa heitä terveysturvalliseen käytökseen. Siinä mentäisiin ojasta allikkoon, toteaa Espoon kaupungin kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho.
Monet oppilaat ja opiskelijat ovat joutuneet viettämään pitkiäkin aikoja etäopetuksessa koronaepidemian aikana. Osa on kokenut jääneensä oman onnensa nojaan opiskelun kanssa, ja moni on ikävöinyt ystäviä ja lähiopetuksen tuomaa rutiinia arkeen.
Muun muassa Lukiolaisten liitto kertoi torstaina vastustavansa etäopetusta sen haittoihin vedoten.
– Oppimisen erot ovat kasvaneet, enkä halua että tätä pitkitettäisiin enää ja luotaisi lisää ongelmia. Esimerkiksi tämän vuoden abi-ikäluokka on sellainen, jolle ei lukiosta varmaan jää paljoa muuta mieleen kuin korona-aika, Rinta-aho sanoo.
Rinta-aho kertoo, että lähiopetus pystytään järjestämään siitäkin riskistä huolimatta, että opettajia sairastuu tai joutuu karanteeniin. Jos opettaja on karanteenissa mutta terve, hän voi opettaa etänä.
Jos taas luokalla ilmenee sairaustapauksia, etäopetuspäätöksiä tehdään luokkakohtaisesti. THL on ehdottanut koronalle altistuneiden karanteenin lyhentämistä viiteen vuorokauteen. Tällä hetkellä tartuntatautilääkärin määräämän karanteenin ja eristyksen kesto on yleensä 10 päivää.
– Jos tapauksia tulee, niin luokka siirretään karanteeniin. Toivomme, että karanteenia lyhennettäisiin, jolloin etäopetusjakso jäisi vain viikon pituiseksi.
Rinta-ahon mukaan Espoossa opettajille on jaettu FFP2-tason maskeja ja maskisuosituksen laajentamista harkitaan parhaillaan myös 1.–2.-luokkalaisiin.
– Vetoamme myös huoltajiin, että lapset pidettäisiin kotona, jos heissä on pieniäkään koronaan viittaavia oireita.
Rinta-aho painottaa, että lähtökohtana on, että lapset ja nuoret kärsisivät tilanteesta mahdollisimman vähän.
– Noudatamme lapset ja nuoret ensin -ajatusta. Haluamme priorisoida heille hyvää elämää ja oppimista.
Voit keskustella aiheesta lauantaihin 8.1.2022 kello 23 saakka.
Lue seuraavaksi:
Etäopetuksen haitat ja lähiopetuksen turvallisuus punnitaan nyt – STM:n ehdotus jakaa mielipiteet