- 10–20 prosentilla aikuisista koronatartunnan saaneista on yli 3 kuukautta kestäviä oireita niin, että ne vaikuttavat jokapäiväiseen toimintaan oleellisesti. Lievempiä pitkittyneitä oireita on jopa puolella aikuisista tartunnan saaneista ja 1/50 lapsista.
- Maailman terveysjärjestö WHO:n määritelmän mukaan pitkäkestoisen covid-19-taudin oireet alkavat kolmen kuukauden kuluessa infektion alusta, kestävät vähintään kaksi kuukautta eikä niille ole muuta selitystä.
- Tänään julkaistiin ensimmäinen suomalainen asiantuntijakatsaus pitkäkestoisesta koronasta eli long covidista. Sen on laatinut sosiaali- ja terveysministeriön asettama asiantuntijaryhmä.
Kiuru: Kouluihin palaaminen ei ole turvallista – pitkäkestoinen korona koskettaa jo suurta joukkoa suomalaisista
Jopa 10–20 prosenttia koronatartunnan saaneista aikuisista kärsii pitkittyneistä oireista eli long covidista. Pelkona on, että siitä tulee yksi suurimmista kansansairauksista Suomessa.
Katso koko tiedotustilaisuus tästä
Kiuru: Kouluihin palaaminen ei ole turvallista
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan kouluihin palaaminen maanantaina ei ole turvallista. Etäopiskeluun siirtymistä sekä muita mahdollisia rajoitustoimia käsitellään tänään kello 14 alkavassa koronaministeriryhmän kokouksessa.
– Pelkään, että kouluihin palaaminen ensi viikolla ei valitettavasti ole turvallista. Nimenomaan siksi, että sosiaali- ja terveyshuollon kantokyky on nyt useilla alueilla niin vaarassa, että lapsilla ja nuorilla ei ole mahdollisuutta päästä testiin tai saada tartunta jäljitettyä. Tämä ei enää Uudellamaalla esimerkiksi toimi, sanoo Kiuru.
Kiurun mukaan pelkona on, että tautitapausten määrä tuplaantuu ja sairaalajärjestelmä romahtaa. Tänään raportoidaan 10 000 tautitapausta Suomessa.
– Nyt ei ole enää leikin asia. Olemme jo menettäneet perusterveydenhuollossa kantokyvyn Uudellamaalla, sanoo Kiuru.
STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vastaa kysymykseen etäopiskeluun siirtymisestä. Hän sanoo jälleen, että keinoja alkaa olla aika vähän jäljellä epidemian hillitsemiseksi.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan pitkäkestoista koronaa ei ole otettu tarpeeksi vakavasti Suomessa. Edelleen on asiantuntijoita, jotka eivät edes tunnusta sen olemassoloa.
Puumalainen: Lasten rokotekattavuus pitäisi saada korkeammaksi
STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalaisen mukaan löydökset ovat hyvin huolestuttavia.
Hän korostaa, että pian pitää tehdä toimia omikron-muunnoksen pysäyttämiseksi.
5-11-vuotiaiden lasten rokotuskattavuus on 2,5 prosenttia. Puumalaisen mukaan se pitäisi saada nopeasti korkeammaksi.
Kognitiiviset häiriöt heikentävät toimintakykyä
Kognitiiviset häiriöt ja uupumus heikentävät eniten työ- ja toimintakykyä, sanoo asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Risto O. Roine.
Pitkäkestoisen koronan oireina ovat mm. uupumus, heikkous, rintakipu, unihäiriöt, hengenahdistus, huonovointisuus rasituksen jälkeen, kognitiiviset häiriöt, ahdistus ja masennus.
Covid 19 -virus infektoi laajalti kudoksia johtaen suoraan kudostuhoon. Virus infektoi sekä hermosoluja että hermoston tukikudosta.
– Omikronin jälkeisestä long covidista ei vielä tiedetä, mutta siitä saadaan lisää tietoa muutaman kuukauden päästä, sanoo Roine.
Roine peräänkuuluttaa kansallista rekisteriä ja tutkimusta pitkäkestoisesta koronasta. Myös potilaiden syrjinnästä pitäisi hänen mukaan päästä eroon.
Roine: Uhkaa kansanterveyttä maailmanlaajuisesti
Asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Risto O. Roineen mukaan pitkäkestoinen koronatauti uhkaa kansanterveyttä maailmanlaajuisesti.
10–20 prosentilla aikuisista koronatartunnan saaneista on yli 3 kuukautta kestäviä oireita niin, että ne vaikuttavat jokapäiväiseen toimintaan oleellisesti. Lievempiä pitkittyneitä oireita on jopa puolella aikuisista tartunnan saaneista ja 1/50 lapsista, jotka ovat sairastaneet koronan.
Esimerkiksi Iso-Britanniassa 2 prosenttia koko väestöstä sairastaa pitkäkestoista koronaa.
Lapsilla pitkäkestoiset oireet ovat huomattavasti harvinaisempia ja ilmeisesti nopeammin paranevia.
Kiuru: Pitkittynyt sairaus koskettaa suurta joukkoa suomalaista
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan pitkäkestoinen korona koskettaa jo suurta joukkoa suomalaisia. Pelkona on, että siitä tulee yksi suurimmista kansansairauden ryhmistä.
Pitkäkestoisen koronan oireina ovat muun muassa hengenahdistus, uupumus ja keskittymisvaikeudet. Pahimmassa tapauksessa se voi aiheuttaa jopa pysyvää toimintakyvyttömyyttä.
– Uhkana ei ole, kuinka paljon Suomi kestää tartuntoja, vaan kuinka paljon suomalaiset kestävät pitkäkestoista koronatautia, Kiuru sanoo.
Kiurun nostaa väliraportista lukuja: 10-20 prosenttia aikuisista tartunnan saaneista on saanut pitkäaikaisia oireita WHO:n määritelmän mukaan. Jopa 150 lasta voi tällä viikolla sairastua long covidiin.