Hyppää sisältöön

Kouvolan Veden hallituksessa on jälleen epäluottamusta – apulaiskaupunginjohtaja ehdottaa puheenjohtaja Anssi Tähtisen erottamista

Kouvolan Veden hallituksen puheenjohtaja Anssi Tähtistä kohtaan on ilmaistu epäluottamusta. Kouvolan kaupunginhallituksen elinvoimajaosto kutsuu koolle ylimääräisen yhtiökokouksen.

Kouvolan Veden konttori Kauppalankadulla Kouvolassa.
Kouvolan Veden ympärillä on kuohunut jo pitkään. Arkistokuva viime vuodelta. Kuva: Antro Valo / Yle
Jasmina Kauta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kouvolan Vesi oy:n hallituksessa kuohuu jälleen.

Viisi hallituksen jäsentä on lähettänyt tällä viikolla yhtiön omistajalle eli Kouvolan kaupungille toimenpidevaatimuksen, jossa todetaan, ettei puheenjohtaja Anssi Tähtinen (sd.) nauti näiden viiden jäsenen luottamusta.

Asia selviää 11. tammikuuta pidettävän Kouvolan kaupunginhallituksen elinvoimajaoston kokouksen esityslistasta. Hallituksessa on kaikkiaan seitsemän jäsentä varapuheenjohtaja ja puheenjohtaja mukaan lukien.

Epäluottamuksen syyt eivät selviä esityslistasta.

Kouvolan Veden hallitus on tehnyt samalla tavalla Anssi Tähtiselle aiemminkin. Viime keväänä hallituksen kaupungille osoittama kirje johti siihen, että koko hallitus vaihdettiin. Anssi Tähtinen oli tuolloin hallituksen jäsen.

Kuntavaalien jälkeen Kouvolan Vedelle valittiin uusi hallitus, ja tällä kertaa Tähtinen valittiin sen puheenjohtajaksi.

Monimutkainen tapaus

Tähtinen valittiin alun perin Timo Nybergin (sd.) tilalle Kouvolan Veden hallitukseen vuoden 2020 lopulla, kun Nyberg erosi hallituksesta toimitusjohtajan erottamisen ja uuden toimitusjohtajan valintaprosessin seurauksena.

Kun Tähtisen valinta oli vahvistettu yhtiökokouksessa, hän pyysi nähtäväkseen yhtiön vanhoja pöytäkirjoja. Niitä ei kuitenkaan luovutettu hänelle, ja Tähtinen teki asiasta poliisille rikosilmoituksen.

Kouvolan Vesi pyysi helmikuussa 2021 yhtiölle erityistilintarkastuksen, jonka tarkoituksena oli silloisen hallituksen puheenjohtajan Jukka Silénin (kok.) mukaan osoittaa, ettei yhtiöllä ole salattavaa.

Tarkastuksessa selvisi kuitenkin monia ongelmia. Esimerkiksi tarkastuksen tehnyt Talvea arvioi, ettei hallituksen päätös pöytäkirjojen saatavuuden rajaamisesta ole yhtiöoikeudellisesti kestävä.

Tarkastuksen mukaan Kouvolan Vesi ei myöskään pääsääntöisesti ole noudattanut omaa hankintaohjettaan tekemissään hankinnoissa. Hankintaohjetta ei myöskään oltu hyväksytty yhtiön hallituksessa.

Ohjeistus vaatii välitöntä kokousta

Kouvolan kaupunginhallitus käsitteli Kouvolan Veden erityistilitarkastusta ja yhtiön hallituksen toimintamalleja elokuussa.

Kaupunginhallitus päätti, että yhtiön tai elinvoimajaoston on kutsuttava välittömästi yhtiökokouksen koolle, jos yhtiön hallitusten jäsenten välillä havaitaan epäluottamusta tai yhtiön edun vastaista toimintaa.

Apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell ehdottaa tulevassa elinvoimajaoston kokouksessa, että Kouvolan Veden ylimääräinen yhtiökokous kutsutaan koolle välittömästi. Forsell ehdottaa, että elinvoimajaoston edustajalle annetaan omistajaohjaus erottaa Anssi Tähtinen puheenjohtajan tehtävästään.

Sen jälkeen elinvoimajaosto voisi nimetä uuden ehdokkaan Tähtisen tilalle.

Lisää aiheesta

Vesiyhtiösotkuun uusi käänne Kouvolassa: rikosilmoituksen tehnyt hallituksen jäsen saa jatkaa – miettii jo seuraavaa siirtoa, ellei nyt saa vanhoja pöytäkirjoja nähtäväkseen

Riitojen täyttämille kuukausille piste – Kouvolan vesiyhtiön koko hallitus vaihtuu

Vesiyhtiön asioiden selvittely aivan solmussa Kouvolassa – ex-johtajien rahankäytön paljastanut raportti sisältää kaupungin mielestä virheitä, nyt tilattiin uusi

Kouvolan Veden hallituksen johtoon esitetään Anssi Tähtistä, jonka aloittama vyyhti paljasti keväällä yhtiön sotkut

Suosittelemme