Hyppää sisältöön

Koronanäytteitä sisältävä laukku hukkui matkalla laboratorioon – yli 400 ihmisen näytteet katosivat Kotkassa

Näytteiden katoaminen tuli ilmi tällä viikolla, kun koronatestauksesta vastaavaan yritykseen alkoi tulla yhteydenottoja testissä käyneiltä ihmisiltä.

Valkoinen teltta Kotkan linja-autoasemalla, jonka aukion reunalla on korkeita kerrostaloja.
Kotkan linja-autoasemalla olevassa teltassa on otettu koronatestejä tammikuun alusta lähtien. Kuva: Miina Sillanpää / Yle
Helena Korpela

Koronatestinäytteitä on kadonnut jäljettömiin Kotkassa.

Kaikki maanantaina aamupäivällä kello 8-14 otetut näytteet ovat kadonneet. Asia koskee yli 400 ihmistä.

Liiketoimintajohtaja Timo Palo 9lives -yrityksestä kertoo, että maanantain päiväkuljetus Kotkasta lähti normaalisti iltapäiväkahdelta. Kuljetus on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) järjestämä.

– Kuljetus lähti HUSiin ja sieltä näytelaukun olisi pitänyt siirtyä HUSin kuljetuksella seuraavaan laboratorioon, mutta näytteet eivät ikinä saapuneet perille. Asiaa on kysytty kuljettajalta ja hän muistaa vieneensä laukun Kotkasta HUSiin. Vielä epäselvästä syystä laukku on kuitenkin jossain vaiheessa kadonnut, kertoo Palo.

Näytteiden katoaminen tuli ilmi tällä viikolla, kun yritykseen alkoi tulla yhteydenottoja testissä käyneiltä ihmisiltä.

Ennenkokematon tilanne

Timo Palo kertoo, että Kotkassa on nyt avattu uusia aikoja perjantaille ja lauantaille koronatestejä varten. Toiveena on, että kaikki maanantaina aamupäivällä testissä käyneet hakeutuisivat testiin uudelleen.

– Yritämme jäljittää ihmisiä, mutta valitettavasti se on aika hidasta. Nopeiten avun saa, kun menee omatoimisesti testiin uudestaan, jos on käynyt testattavana maanantaina, Palo toteaa.

Normaalisti testituloksen saa koronatestiä seuraavan vuorokauden aikana.

– Nyt testimäärät ovat olleet aika isoja ja analysointi on ruuhkautunut. Tuloksen saaminen voi nyt venyä vielä toiselle vuorokaudelle, mutta ei sen pidemmäksi. Tuloksesta tulee aina ilmoitus viestillä.

Palo kertoo, että tämä on ensimmäinen kerta, kun näytteitä on mennyt hukkaan.

Kotkassa näytteenoton järjestävä HUS-Laboratoriot kilpailutti koronanäytteenottajat uudelleen täksi vuodeksi. Yksityinen terveydenhuollon palveluita tarjoava 9lives on vastannut Kotkan koronanäytteenotosta tammikuun alusta lähtien.

Suosittelemme sinulle