Hyppää sisältöön
Macron ja von der Leyen ilmaisivat yhteisen huolensa Kazakstanin levottomuuksista.
Euroopan unioni

Macron ja von der Leyen vaativat Kazakstanin väkivaltaisuuksien lopettamista

EU-puheenjohtajamaana aloittavan Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi, että hän keskustelee lähiaikoina Venäjän Vladimir Putinin kanssa Ukrainan tilanteesta.

Sakari Nuuttila

Tästä on kyse

  • Ranska on aloittanut puolivuotiskauden Euroopan unionin vaihtuvana puheenjohtajamaana samalla, kun kriisi Ukrainassa kiristyy.
  • Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasivat tänään Pariisissa ja pitivät lehdistötilaisuuden.
  • Johtajien mukaan EU:n täytyy olla osallisena, kun Ukrainan kriisistä käydään neuvotteluja. Macron sanoi keskustelevansa Venäjän Vladimir Putinin kanssa jälleen lähipäivinä.
  • Macron ja von der Leyen sanoivat olevansa erittäin huolissaan myös Kazakstanin tilanteesta ja vaativan väkivaltaisuuksien lopettamista.
Sakari Nuuttila

Lehdistötilaisuus on päättynyt

Merkittäviä uusia avauksia Ukrainan kriisin suhteen ei tänään kuultu Macronin ja von der Leyenin pitämässä lehdistötilaisuudessa.

Molemmat johtajat painottivat, että EU:n täytyy olla osa ratkaisua, kun turvallisuuspoliittiset neuvottelut Venäjän ja Yhdysvaltain välillä alkavat Genevessä ensi viikolla.

Sakari Nuuttila

Macron keskustelee Putinin kanssa

Macron kertoo, että hän on aikeissa keskustella lähaikoina Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Asialistalla on muun muassa Ukrainan kriisi.

Sakari Nuuttila

Kazakstanin tilanne huolettaa

Von der Leyen sanoo olevansa erittäin huolissaan Kazakstanin tilanteesta ja viime päivinä kiristyneestä väkivallasta, joka alkoi polttoaineen hinnankorotuksia vastustaneista mielenosoituksista ja on kärjistynyt väkivaltaisiin yhteenottoihin.

Myös Macron totesi, että Kazakstanin tilanne on huolestuttava ja sitä on syytä seurata erittäin tarkasti. Hän painotti myös omasta puolestaan Euroopan alueen turvallisuustilanteen varmistamisen tärkeyttä.

Molemmat vaativat, että Kazakstanissa tapahtuvat väkivaltaisuudet lopetetaan.

Lue lisää: Kazakstanissa 26 mielenosoittajaa ja 18 poliisia kuollut – presidentti: "Järjestys on palautettu"

Sakari Nuuttila

Von der Leyen varoitti hybridihyökkäyksistä

Von der Leyenin mukaan Euroopan unionin herkkä tilanne Ranskan aloittaessa puheenjohtajuutensa johtuu niin koronapandemiasta, ilmastonmuutoksesta, taloustilanteesta kuin hybridihyökkäyksistä.

Hän painotti EU:n yhteisen puolustusstrategian tärkeyttä, mikä oli selvä viittaus niin Ukrainan meneillä olevaan kriisin kuin myös syksyiseen pakolaiskriisiin Valko-Venäjän ja EU:n rajalla, jota EU on sanonut hybridihyökkäykseksi.

Sakari Nuuttila

Lehdistötilaisuus on alkanut

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin lehdistötilaisuus on alkanut, lähes tunnin ilmoitetusta aikataulusta jäljessä.

Macron puhuu aloituspuheenvuorossaan ympäristöön ja talouteen liittyistä visioistaan Ranskan EU-puheenjohtajakaudelle. Von der Leyenin mukaan Ranska ottaa vastaan EU-puheenjohtajuuden erittäin herkällä hetkellä.

Sakari Nuuttila

Lehdistötilaisuuden alku on jonkin verran myöhässä ilmoitetusta aikataulusta.

Sakari Nuuttila

Ranska: "Putin haluaa ohittaa EU:n"

Ensi maanantaina alkavat Venäjän ja Yhdysvaltain väliset neuvottelut Ukrainan tilanteesta Sveitsin Genevessä.

EU:n uuden puheenjohtajamaan Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian arvioi tänään, että Venäjä yrittää neuvotteluissa puhua Euroopan pään yli.

Vladimir Putin haluaa ohittaa Euroopan unionin. Hän haluaa tehdä lommon unionin yhtenäisyyteen, joka on nyt muotoutumassa, Le Drian kommentoi.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin odotetaan kommentoivan tilannetta pian alkavassa lehdistötilaisuudessa.

Lähde: Reuters

Suosittelemme sinulle