Hyvinvointialueiden mukanaan tuoma työntekijöiden palkkojen harmonisointi tuo yksinään Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle nykyisen arvion mukaan noin 100–125 miljoonan euron kustannukset.
Työntekijöiden palkat pitää yhdenmukaistaa, kun Varsinais-Suomessa 23 000 sote-ammattilaista siirtyy kunnilta hyvinvointialueiden työntekijöiksi.
Varsinais-Suomen summaa voi pitää suurena, sillä hallituksen arvion mukaan koko maassa palkkojen harmonisoinnin arvioidaan tuovan 124–434 miljoonan euron kustannukset. Pelkästään Varsinais-Suomen osuus kattaisi jo suuren siivun tästä summasta.
Kustannusarvion haitari on pitkä, sillä työnantajien ja työntekijöiden edustajilla on näkemyseroja siitä, pitäisikö palkat harmonisoida korkeimman, nyt kunnissa maksetun palkan mukaan, vai esimerkiksi nykyisten palkkojen mediaanin mukaan.
Tarkan arvion teko on vielä vaikeaa
Kustannusten arviointi on tällä hetkellä vaikeaa myös siitä syystä että kunta-alan KVTES:n työehtosopimusneuvottelut käydään keväällä. Neuvotteluissa tehdyt päätökset suuntaavat samalla myös hyvinvointialueiden palkkojen harmonisointia. Tarkempi näkyvyys saadaan vasta, kun kevään palkkaneuvottelut on käyty.
Varsinais-Suomen 100–125 miljoonan euron arvio voi siis vielä muuttua tuntuvasti, sillä nykyinen arvio perustuu tämänhetkiseen palkkatasoon.
Hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtaja Matti Bergendahlin mukaan nykyinen arvio perustuu hyvinvointialueelle siirtyvien työntekijöiden määrään ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin laskelmaan, jossa kustannusten arvioidaan olevan 75–100 miljoonaa euroa.
– Olemme suurempi hyvinvointialue ja meidän hyvinvointialueemme henkilöstömäärä on suhteellisesti suurempi. Nykyinen arvio perustuu näihin lukuihin, Bergendahl kertoo.
Bergendahl pitää melko varmana, että koko maahan arvioitu, 124–434 miljoonan kustannus ei riitä.
Palkkojen harmonisoinnista tulossa aluevaltuuston näytön paikka
Työntekijöiden ja työnantajien välillä on ristivetoa siitä, millä tavalla palkkojen harmonisointi tulisi tehdä. Kuntatyönantajien mallissa palkat harmonisoitaisiin palkkahaitarin keskimmäisen palkansaajan mukaan. Keskitason alapuolella olevat palkat nousisivat keskitasolle, mutta sen yläpuolella olevat palkat jäisivät ennalleen.
Työntekijäpuolen mukaan palkat tulee liikkeenluovutusta koskevan oikeuskäytännön perusteella harmonisoida suhteessa ylimpään maakunnassa nyt maksettuun palkkaan.
Hyvinvointialueesta tulee valtava työnantaja ja sen myötä palkkojen harmonisointi on yksi tulevan aluevaltuuston suurimmista ratkaistavista kysymyksistä. Bergendahl uskoo että kysymyksestä tulee vaikea.
Millaisiin kustannuksiin Varsinais-Suomen hyvinvointialueella sitten on varaa? Palkkojen harmonisoinnin kustannusten kipurajaa Bergendahl ei halua arvioida.
– Tämä on asia, jota aluevaltuusto, aluehallitus ja hyvinvointialueen tuleva johto joutuvat paljon pohtimaan. Varmasti tulee olemaan vaikeita keskusteluita. Jatkossa rahaa tuskin tulee lisää, eikä henkilöstöä tulevaisuudessa varmaan ole helpompaa rekrytoida, Bergendalh toteaa.
Lisää aiheesta: