Hyppää sisältöön

Hiihtovarusteet käyvät hyvin kaupaksi – myytävää on tarjolla suunniteltua vähemmän

Suksikauppa on käynyt hyvin tänä talvena. Erityisen suosittuja ovat karvapohjasukset, sillä voitelu on monelle sunnuntaihiihtäjälle kompastuskivi. Tavarapula vaikeuttaa kuitenkin välinekauppaa.

Seppo Miettinen hiihtolenkillä Kuopion Puijon hiihtoladuilla.
Kuopiolainen Seppo Miettinen ei ole ostanut uusia suksia tänä talvena. Innokas kuntoilija iloitsee joulupukin tuomista hiihtokäsineistä. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Jukka Eskanen

Hiihtoladuilla on ollut sutinaa tänä talvena. Kuopiossa Puijon maisemissa on käynyt melkoinen vilske loppiaisviikolla. Laduilla on ollut eri-ikäisiä kuntoilijoita testaamassa hiihtovirettään.

Espoolainen 14-vuotias Matias Hakonen kävi hiihtolenkillä lomareissulla. Tänä talvena saatuja uusia monoja piti kokeilla myös Puijon laduilla.

Sukulaisvierailulla ollut Matias pitää hiihdosta. Talven mittaan hän arvioi hiihtävänsä ehkä kymmenen kertaa.

– Hiihto on ihan hauskaa, tulee liikuttua ja näkee maisemia.

Hyvä talvi on näkynyt myös urheiluvälineliikkeissä. Suksia on myyty hyvää tahtia verrattuna loskatalviin.

– Murtomaapuolella karvapohjasuksi eli ski on edelleen ihan ylivertainen suosikki. Muita perinteisen tyylin suksia myymme vähemmän. Myös luistelusuksia on mennyt jonkin verran, kertoo Kuopion Intersportin kauppias Tuukka Uusitalo.

Kuopion keskustan Intersport myymälän kauppias Tuukka Uusitalo tarkastelee suksia myymälässä.
Kuopion Intersportin kauppias Tuukka Uusitalo sanoo karvapohjasuksien kiinnostavan eniten. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kuopiolainen yrittäjä Untamo Kuikka on myynyt urheiluvarusteita yli 50 vuotta. Konkarikauppias sanoo, että talvisäällä on erittäin suuri vaikutus välinekauppaan.

– Joskus on ollut vaikeita talvia eikä ole ennen tammikuun puoliväliä päässyt kunnolla kaupoille. Nyt suksia on mennyt kivasti. Nuorempi väki on löytänyt perinteisen hiihdon tänä talvena.

Urheiluvälinekaupan omistaja Untamo Kuikka esittelee uusia suksiaan myymälässään.
Kuopiolainen urheiluvälineyrittäjä Untamo Kuikka luonnehtii tätä talvea kuntoilijan juhla-ajaksi. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kuopiolainen Raisa Nuutinen kävi kysymässä löytyisikö suksia vuokralle. Untamo Kuikka ei ole lähtenyt suksivuokraukseen, vaikka kyselijöitä aina välillä käy.

Nuutinen muistelee hiihtäneensä viimeksi noin 20 vuotta sitten. Nyt olisi intoa kokeilla miten hiihto vielä sujuu.

– Sellaiset helpot sukset kiinnostavat, että laitetaan vaan jalkaan ja lähdetään hiihtämään.

Raisa Nuutinen miettii karvasuksien hankkimista, sillä voitelu ei innosta. Rahaa suksiin on käytettävissä enintään 200 euroa.

Keskustelu eri suksista ja malleista on vilkasta, mutta kauppoja ei tule ainakaan tällä kertaa.

– Täytyy vielä miettiä ja kypsytellä mitä tässä oikein tekee, miettii Nuutinen.

Hiihtäjiä on ollut rutkasti liikkeellä

18-vuotias kuopiolainen Alexandra Garattoni hiihtää mielellään Puijolla. Serkkunsa Matias Hakosen kanssa hiihtolenkillä ollut Alexandra miettii uusien suksien ostamista. Toiveissa on löytää ainakin perinteiseen tyyliin sopivat sukset.

– Hiihto on kivaa ja kunto kasvaa, pohtii Garattoni.

Kuopiolainen Seppo Miettinen kaartaa hiihtolenkiltä parkkipaikalle. Miettinen on aktiivinen kuntohiihtäjä ja nyt takana on parin tunnin ja noin 25 kilometrin lenkki.

Tyypillisesti 1 500–2 000 kilometriä talvessa hiihtävä Miettinen ei ole hankkinut uusia suksia tänä talvena. Joulupukki toi kuitenkin hiihtohanskoja.

Puijolla tiiviisti käyvä Miettinen on huomannut, että hiihtoladut vetävät nyt eri-ikäistä väkeä.

– Mukavasti on porukkaa ollut liikkeellä. Jostain on tullut hiihtoinnostusta ihmisille. Ehkä karvapohjasukset vaikuttavat siihen, arvioi Seppo Miettinen.

Niilo Hakonen, Matias Hakonen, Merja Ruotsalainen ja  Alexsandra Garattoni lähdössä hiihtolenkille Puijolla.
Niilo Hakonen (vas.), Matias Hakonen, Merja Ruotsalainen ja Alexandra Garattoni nauttivat hiihdosta Puijon maisemissa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Suksien ja muiden hiihtovarusteiden saatavuus on tuonut urheiluvälineliikkeille harmeja tänä talvena. Osa tilauksista on jäänyt tulematta ja pulaa on ollut muun muassa hiihtomonoista.

– Kaikkea ei saada myyntiin tänä talvena. Korona on vaikuttanut valmistuspäässä ja lisäksi on ollut materiaalipulaa. Esimerkiksi hiilikuitusauvat ovat olleet kortilla, sanoo yrittäjä Untamo Kuikka.

Pula myytävästä on tuttua myös Kuopion Intersportin kauppiaalle Tuukka Uusitalolle.

– Edelleen on paljon ennakkokantaa tulematta. Tammikuun aikana saamme kuitenkin tavaraa, että talvimyynti voidaan turvata.

Lue lisää:

Monoista ja suksista on jo pahaa pulaa – "Valikoima kapenee entisestään hiihtolomiksi", varoittavat kauppiaat

Talviurheiluvälinekauppa kasvussa – "Hyvälumisen talven myynti kolmanneksen parempi" 

Suosittelemme sinulle