Hyppää sisältöön

Naisten päihdekuntoutusyksikössä jo joka kolmas asiakas on sote-alan ammattilainen – päihdeongelmiin puututaan töissä yleensä liian myöhään

Hoitoalalla kynnys hakea apua riippuvuuteen on monia muita aloja korkeampi. Työyhteisössä hälytysmerkit laitetaan herkästi kiireen ja työn kuormittavuuden piikkiin.

Stetoskooppi sairaanhoitajan kaulassa.
Vuosittain noin 70 sote-alan työntekijän ammatinharjoittamisoikeuteen puututaan päihteidenkäytön vuoksi. Se on vain jäävuoden huippu. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle
Annika Lius
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhä useampi sote-alan työntekijä kamppailee päihdeongelmien kanssa. Taustalla ovat naisten lisääntyneet päihdeongelmat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan naisten alkoholinkäyttö on kuusinkertaistunut 1980-luvun alusta.

Tässä jutussa kokemuksistaan kertovat Hoitokoti Tuhkimon asiakkaat.

Pohjois-Karjalassa Tohmajärvellä päihderiippuvaisia naisia kuntouttavan Hoitokoti Tuhkimon asiakkaista jopa joka kolmannella on sote-alan tutkinto. Määrä on kasvanut viime vuosina.

Taustalla on ohjaajan Katja Näätäsen mukaan useita syitä.

– Yksi selittävä tekijä on se, että hoitoalan työn kuormittavuus on viime vuosina lisääntynyt.

Lisäksi moni alan oppilaitos on luopunut soveltuvuuskokeista. Tämä johtaa Näätäsen mukaan herkästi siihen, että alalle hakeudutaan vääristä syistä.

– Monet asiakkaamme kertovat hakeutuneensa alalle siksi, että työpaikalla on helppo pääsy lääkkeisiin, Näätänen kertoo.

“Nollasin pääni useasti työviikolla kannabiksella. Menin usein niin sanotusti samoilla silmillä töihin, jos viikonloppu oli venähtänyt. Ajoin lähes päivittäin työautoa, asiakkaita kyydissä, ja jälkeenpäin mietittynä olen tietenkin kiitollinen, ettei mitään käynyt. Meillä oli tiivis työporukka, ja joskus toivoin, että töissä olisivat saaneet tietää tai että olisin itse saanut avatuksi suuni.”
-Lähihoitaja

Tupakkapaikka
Hoitokoti Tuhkimossa noin joka kolmannella asiakkaalla on sote-alan tausta. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Omaa jaksamista lääkitään päihteillä

Moni ajattelee voivansa hoitaa hoitotyössä samalla myös itseään.

– Yleensä ongelma kuitenkin vain pahenee, kun työelämän kuormittavuus lyö päälle, Näätänen sanoo.

Naiset ovat elämässään usein muutenkin kuormittuneita. Ura, äitiys ja harrastukset halutaan hoitaa viimeisen päälle. Kun elämästä tulee suorittamista, vapaa-aika ja rentoutuminen jäävät vähälle.

Tässä on Näätäsen mukaan iso riski siihen, että ihminen alkaa hoitaa jaksamistaan tai esimerkiksi univaikeuksiaan riippuvuutta aiheuttavilla aineilla.

– Suomessa se on valitettavasti myös opittu toimintamalli, että otetaan ryyppy murheeseen. Se on tullut yhä enemmän tavaksi myös naisilla.

“Nollasin pääni useasti työviikolla kannabiksella. Menin usein niin sanotusti samoilla silmillä töihin, jos viikonloppu oli venähtänyt. Ajoin lähes päivittäin työautoa, asiakkaita kyydissä, ja jälkeenpäin mietittynä olen tietenkin kiitollinen, ettei mitään käynyt. Meillä oli tiivis työporukka, ja joskus toivoin, että töissä olisivat saaneet tietää tai että olisin itse saanut avatuksi suuni.”
-Lähihoitaja

Työlupien rajoittamisista puolet johtuu päihdeongelmista

Valvira on ryhtynyt vuodesta 2014 saakka tilastoimaan päihdeongelmat turvaamistoimenpiteeksi päättäessään sosiaali- ja terveysalan henkilöstön työlupien rajoituksista tai menetyksistä. Sitä ennen päihdeongelmat luokiteltiin muiden henkilökohtaisten syiden alle.

– Vuosittain sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöiden ammattivalvontalautakunta puuttuu noin 70 henkilön ammatinharjoittamisoikeuteen päihteidenkäytön vuoksi, kertoo ryhmäpäällikkö Mervi Koivuniemi.

Luvut ovat pysyneet Koivuniemen mukaan jokseenkin samanlaisina neljä viime vuotta. Kyseessä on kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä ammattioikeuksia ei rajoiteta ilman vankkoja perusteita.

Narkomaani piikittää synteettistä huumetta itseenä.
Hoitoalalla työskentelevälle kynnys avun hakemiseen voi olla monia muita aloja korkeampi. Kuva: Antti Lempiäinen / Yle

On enemmän sääntö kuin poikkeus, että riippuvuuteen herätään liian myöhään, sanoo Siun soten työhyvinvointipäällikön Katja Koppinen. Pahimmillaan potilasturvallisuus vaarantuu, kun töihin tullaan humalassa, krapulassa tai lääkittynä.

Koppinen uskoo, että hoitoalalla työskentelevillä kynnys avun hakemiseen on monia muita aloja korkeampi.

– Ammattitausta tuo asiaan eettistä ristiriitaa. Kun pitäisi hoitaa muita, ja tarvitseekin itse apua, Koppinen sanoo.

Sekä Koppinen että Näätänen näkevät, että naisten päihdeongelma on edelleen tabu.

– Tämä aiheuttaa usein ongelman kieltämisen. Yritetään uskotella, että kaikki on hyvin. Lähipiiri ja työyhteisö lähtevät siihen helposti mukaan, Näätänen toteaa.

Hoitoalalla työyhteisöllä voi olla iso kynnys puuttua epäiltyyn päihdeongelmaan.

– Monesti puhutaan selän takana, että haisikohan tuo viinalle tai onkohan se krapulassa, muttei uskalleta kysyä suoraan, Näätänen toteaa.

Myös kiireen taakse on helppo piiloutua. Lipsumiset laitetaan herkästi sen piikkiin, että työkaverilla on vain liikaa töitä ja huono päivä. Kuormittavassa työssä kaikille sattuu virheitä.

“Alkuun en käyttänyt työaikana ollenkaan, vain vapaa-aikana. Tämä alkoi näkyä myös työpaikalla ensin ulkonäössä ja työvireydessä. Sitten alkoivat tulla kuvaan myöhästelyt ja luvattomat poissaolot. Riippuvuuden pahetessa olin päihteiden vaikutuksen alaisena töissä ja samalla alkoi lääkkeiden varastelu työpaikalta. Käteen tarttui unilääkkeitä, bentsodiatsepiinia ja opioideja. Minua epäiltiin useasti, mutta todisteita ei ollut, niin en jäänyt koskaan kiinni.”
-Sairaanhoitaja

Päihdeohjelma ei ole aina tarpeeksi hyvin tiedossa

Lain mukaan työnantajalla on oltava kirjallinen päihdeohjelma, jossa kerrotaan, miten työyhteisössä on toimittava, kun siellä huomataan ongelmia päihteiden käytön kanssa. Monilla työpaikoilla ohjelmasta ei kuitenkaan tiedetä tai sitä ei sovelleta.

Koppisen mukaan työntekijän on hyvä myös itse kiinnittää huomiota siihen, jos jaksaminen alkaa heikentyä ja sitä ryhtyy lääkitsemään päihteillä. Tämä on myös Näätäsen mielestä selkeä hälytysmerkki, johon kannattaa reagoida.

En person sitter på en bänk med en ryggsäck och vinflaska bredvid sig.
Moni lääkitsee omaa työssäjaksamistaan alkoholilla tai riippuvuutta aiheuttavilla lääkkeillä. Kuva: Malin Valtonen / Yle

– Kysymys siitä, että käytänköhän nyt liikaa päihteitä, ei ole koskaan turha. Silloin kannattaa olla yhteydessä työterveyshuoltoon ja lähteä selvittämään asiaa.

“Päihderiippuvuus teki minusta välinpitämättömän töissä. Minua harmitti, että tein työni rimaa hipoen, kun olin ennen sairastumistani ollut erittäin huolellinen ja pikkutarkka. Halusin hoitaa potilaani hyvin, mutten pystynyt. Irtisanomisen myötä minulta otettiin oikeudet harjoittaa sairaanhoitajan ammattia. Lapsi otettiin samoihin aikoihin huostaan. Kun kaikki tärkeät asiat oli otettu pois, nöyrryin oman itseni hoitamiseen. Sairaanhoitajan oikeudet sain vuosien myötä pikkuhiljaa takaisin. Noin kuuden raittiin vuoden jälkeen palasin takaisin entiseen ammattiini, ja minulla on vakituinen työsuhde.”
-Sairaanhoitaja

Työhön palaaminen on mahdollista

Mitä aikaisemmin työntekijän päihdeongelmiin puututaan, sitä todennäköisemmin hän voi palautua täysin työkuntoiseksi. Hoitokoti Tuhkimon ohjaajalla Katja Näätäsellä on paljon kokemuksia siitä, kuinka kuntoutuminen voi olla nopeaakin, kun ihminen saa kerrankin mahdollisuuden keskittyä itseensä.

– Moni on hoitanut vuosia muita ihmisiä ja pysähtyy kuntoutuksessa ensimmäistä kertaa miettimään, miten itse jaksaa.

Koppisen mukaan Siun sotessa työhönpaluuta tuetaan takaamalla kuntoutujalle hoitojakson ajalta palkka, mikäli tämä sitoutuu hoitoon.

Menetetyt lääkeluvat ja työluvat on myös mahdollista saada takaisin. Usein tähän liittyy asteittainen työhönpaluu, jonka toteuttaminen on usein yksilökohtaista.

Tämäkin menee ohi -taulu
Huoneentaulu Tuhkimon seinällä muistuttaa, että päihdeongelmastakin voi kuntoutua. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Näätäsen mukaan on myös yhteiskunnallisesti tärkeää, että päihdekuntoutuja pyritään saamaan takaisin työelämään. Työvoimapulasta kärsivällä alalla ei ole vara menettää hyviä työntekijöitä.

– Päihderiippuvuudesta kuntoutuneet voivat myös havaita työyhteisössä tai asiakkaissa hälytysmerkkejä, joita muut eivät huomaa. Tämä voi auttaa jotakuta toista saamaan apua.

Sitaati ovat Hoitokoti Tuhkimon asiakkaiden kertomuksia. Ne julkaistaan poikkeuksellisesti nimettöminä asian arkaluonteisuuden vuoksi.

Keskustele jutun aiheesta. Keskustelu on auki 9.1. klo 23:een asti.

Lue lisää:

Urheilijan alkoholismi on yhä arka aihe – pesäpalloilija Mikko Kanalan vuosien rankka ryyppääminen päättyi vasta pohjalla, nyt "hampaitakin naurattaa"

Vakavasti päihderiippuvainen "Pepsi" on nyt poissa – miksei riippuvuuteen sairastuneiden hoitoon ole toimivia ratkaisuja?

Laura Kupari istui baarissa ja mietti, voiko pomon tarjoamasta shotista kieltäytyä – työpaikkojen alkoholikulttuuri voi ajaa ikäviin tilanteisiin

Suosittelemme