Hyppää sisältöön

Ennakkosuosikki Vantaan Hiihtoseura piti pintansa – äiti antoi merkin Jasmi Joensuulle viimeisessä nousussa

Dresdenin maailmancupissa mainiosti esiintyneet Jasmi Joensuu ja Jasmin Kähärä ratkoivat parisprintin Suomen mestaruuden kohtalon ankkuriosuudella. Joensuu pystyi jättämään Kähärän hyvällä rytminvaihdoksella.

Jasmi Joensuu tuuletteli parisprintin voittoa
Jasmi Joensuu tuuletteli parisprintin voittoa

Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuu ja Anni Kainulainen voittivat vapaan hiihtotavan parisprintin Suomen mestaruudet Imatralla. Hopeaa saivat Vuokatti Ski Team Kainuun Jasmin Kähärä ja Eveliina Piippo ja pronssia Kainuun Hiihtoseuran ykkösjoukkueen Anni Alakoski ja Johanna Ukkola.

Jo alkuerissä hyvää vauhtia pitänyt, uransa päättänyt ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen piti avausosuudella alusta asti tahtipuikkoa käsissään ja toi Kontiolahden Urheilijat 2:n ensimmäisenä vaihtoon. Vuokatti Ski Team Kainuun Eveliina Piippo pystyi kuitenkin seuraamaan häntä aivan kannoilla.

Toisella lenkillä kuuden naisen kärki oli kasassa, mutta Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuun vauhti oli liikaa kaikille muille paitsi Vuokatti Ski Team Kainuun Jasmin Kähärälle. Kolmannella osuudella Piippo halusi tehdä omia ratkaisuja ja otti kärkipaikan haltuunsa. Vantaan Hiihtoseuran Anni Kainulainen joutui antamaan hieman periksi.

Kärkikaksikon takana Mäkäräinen pystyi nostamaan joukkueensa jälleen kolmanneksi ja ero Ikaalisten Urheilijoihin ja Kainuun Hiihtoseuran ykkösjoukkueeseen kasvoi.

Neljännellä osuudella Jasmi Joensuu pystyi pudottamaan Jasmin Kähärän reilun kolmen sekunnin päähän, mutta Piippo nosti kainuulaiset jälleen kärkeen viidennellä osuudella.

Anni Alakoski taasen nosti neljännellä osuudella Kainuun Hiihtoseuran Kontiolahden Urheilijoiden kakkosjoukkueen Inka Hämäläisen ohi. Mäkäräinen ja Kainuun Hiihtoseuran Johanna Ukkola vaihtoivat ankkurit matkaan yhtäaikaa.

Suomen mestaruudet ratkaistiin ankkuriosuudella, kun Dresdenin maailmancupin parisprintissä mainiosti esiintynyt kaksikko Kähärä - Joensuu ottivat toisistaan mittaa. Joensuu iski stadionia ennen olevassa nousussa, eikä Kähärä pystynyt vastaamaan Joensuun rytminvaihdokseen. Alakoski pystyi nostamaan Kainuun Hiihtoseuran pronssille. Mäkäräisen ja Hämäläisen Kontiolahden Urheilijat taipui ankkuriosuudella viidenneksi.

– Yllättävän kova latu on siihen nähden, että on tosi viti keli, hitaat nousut ja tosi paljon kuokkaa. Aika raskasta oli jo alkuerästä ja nyt sitten tuo Eveä vastaan kamppailu, mutta ihan kiitettävästi pysyin perässä, Kainulainen kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Kainulaisella oli taktiikkana ainoastaan peesata Piippoa ja hän onnistui taktiikassaan hyvin.

– Tiesin, että Eve iskee juuri noihin mäkiin, jyrkkiin kohtiin, jotka ovat minulle myrkkyä. Auttoi todella paljon, että Jasmi pystyi tuomaan minulle pikkuisen eteen, jolloin pystyin ottamaan vähän helpompaa alkuun.

Joensuu veti Tour de Skin aikaan harjoittelujakson ja sanoi sen onnistuneen hyvin. Hänen hiihtonsa oli helponoloista ja tosi herkkää.

– Äiti oli siellä vikassa mäessä merkkinä, että siitä saan lähteä. Äiti huusi sitten toisen oman osuuden kohdalla, että nyt saa lähteä ja sitten lähdin. Vikalla kierroksella tiesin, että olen vahva siihen nousuun, Joensuu kertoi.

Joensuu halusi antaa toisella osuudellaan mahdollisimman paljon etumatkaa Kainulaiselle, jotta hän pääsisi viimeiselle osuudelle Kähärän peesissä.

– Taktiikka onnistui täydellisesti! Joensuu totesi.

PARISPRINTTI (V), NAISET

1. Vantaan Hiihtoseura 19.46,39
Anni Kainulainen - Jasmi Joensuu

2. Vuokatti Ski Team Kainuu +4,84
Jasmin Kähärä - Eveliina Piippo

3. Kainuun Hiihtoseura 1 +39,11
Johanna Ukkola - Anni Alakoski

4. Ikaalisten Urheilijat +47,58
5. Kontiolahden Urheilijat 2 +47,70
6. Kainuun Hiihtoseura 2 +1.29,72
7. Ylöjärven Ryhti +1.49,15
8. Team Skiers 1 +1.49,46
9. Espoon Hiihtoseura +1.49,86
10. IF Brahe +1.52,87
11. Keravan Urheilijat +1.55,96
12. Lahden Hiihtoseura 1 +2.08,76

Päivitys kello 14.32: Lisätty Kainulaisen ja Joensuun kommentit.

Päivitys klo 16.13: Korjattu Anni Kainulaisen sukunimi oikein kommenteissa.

Lue myös:

Imatran Urheilijoiden Karppanen aiheutti jättiyllätyksen: kukisti Pohti Ski Teamin Mäen loppukirissä – "Kyllä se Joni pelotti siinä takana"

SM-kisoihin "sumusta" tuleva Ristomatti Hakola tehoharjoitteli kylkiluumurtuman jälkeen juosten – kova kolmikko haluaa Imatralta vastauksia

Suosittelemme sinulle