Hyppää sisältöön

Mehiläinen käy yt-neuvotteluja kehitysvammaisten palvelukodin lakkauttamisesta Lahdessa – perusteena pula työvoimasta

Vain pari vuotta sitten toimintansa aloittaneessa Onnikoti Harjussa on 12 asukasta.

Onnikoti Harjun opastekyltti, johon on merkitty palvelukotiin kuuluvat rakennukset. Kyltti on kuurassa, ympärillä lumihanki.
Onnikoti Harjussa asuu 12 ihmistä. Uusia asukkaita ei ole otettu enää sisään, vaikka paikkoja olisi kaikkiaan 20. Kuva: Janne Nykänen / Yle
Sini Ojanperä

Mehiläinen harkitsee kehitysvammaisten palvelukodin lakkauttamista Lahdessa työvoimapulan vuoksi. Mehiläinen käy Onnikoti Harjussa yhteistoimintaneuvotteluita.

Onnikotien johtajan Mikko Hämäläisen mukaan lakkauttamista pohditaan, koska riittävän henkilöstön saaminen on ollut Lahdessa viime vuoden aikana hyvin vaikeaa. Yt-menettelyssä tarkastellaan, voiko yksikkö toimia laadukkaasti ja asukkaiden yksilölliset tarpeet huomioiden.

– Olemme tehneet henkilöstön saatavuuden eteen kovasti työtä, mutta valitettavasti tilanne ei ole parantunut, Hämäläinen kertoo.

Vuoden 2020 alusta toimineessa yksikössä on 15 tehostetun asumispalvelun ja 5 palveluasumisen paikkaa kehitysvammaisille asukkaille. Asukkaita on nyt 12. Henkilöstöpulan vuoksi yksikköön ei ole voitu ottaa uusia asukkaita syksyllä 2021.

Hämäläisen mukaan Onnikodit pyrkii parhaansa mukaan olemaan asukkaiden ja läheisten tukena, jotta uuteen kotiin siirtyminen sujuu mahdollisimman hyvin. Jos Mehiläinen sulkee Onnikoti Harjun, on Päijät-Sotella palvelun järjestäjänä vastuu auttaa etsimään asukkaille uudet kodit.

Onnikodin sulkemisesta kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle